ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: «Είναι φιλόδοξο αλλά εφικτό μια συμφωνία εντός του πρώτο εξαμήνου του 2017»

Έιντε: «Είναι φιλόδοξο αλλά εφικτό μια συμφωνία εντός του πρώτο εξαμήνου του 2017»

Δεν βλέπουμε πλέον ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που είναι αδύνατο να λυθεί, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” της Κυριακής (18/09) ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ. Έιντε είπε ότι “η λύση δεν είναι δίπλα στη γωνιά, εξακολουθούν να υφίστανται πραγματικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τόσο την επίτευξη μιας συμφωνίας όσο και την υλοποίησή της εάν φθάσουμε σε αυτό το στάδιο. Απλώς δεν βλέπουμε πλέον ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που είναι αδύνατο να λυθεί”.

Δεν σημαίνει, πρόσθεσε, “ότι όλοι συμφωνούν για την προεδρία ή το εδαφικό κτλ. Αλλά έχουμε δει ότι υπάρχουν περιθώρια να ξεπεραστούν οι διαφορές. Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι ναι, μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα γεφυρώνει διαφορές”.

Ερωτηθείς εάν αυτή η συμφωνία θα είναι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, ο κ. Έιντε είπε ότι “είναι φιλόδοξο αλλά είναι εφικτό”.

Εξήγησε ότι “έχει γίνει πολλή και σκληρή δουλειά και υπάρχει η αίσθηση ότι ίσως είμαστε στην καλύτερη φάση”.

“Έχουμε ανεβεί το βουνό, έχουμε φθάσει σε ένα οροπέδιο και από εδώ είτε συνεχίζουμε προς τη λύση είτε αρχίζει η κάθοδος. Φθάνεις σε ένα σημείο όπου απομένουν ας πούμε τέσσερα μεγάλα ζητήματα. Αλλά είναι μόνο τέσσερα δεν είναι 400. Και δεν μπορείς να συζητάς επί 365 ημέρες τέσσερα θέματα. Φθάνεις σε ένα σημείο που αναρωτιέσαι αν μπορείς να λύσεις αυτό το τελευταίο θέμα ή το άλλο, ή φθάνεις στο συμπέρασμα ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις άλλο” είπε.

Πρόσθεσε ότι “εάν καταλήξουμε στη δεύτερη επιλογή, είμαι πεπεισμένος ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση με τη σημερινή. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους χρονοδιάγραμμα απλώς αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, είπε “δεν θέλω εγώ να πω ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Έχει ειπωθεί στο παρελθόν, μετά το σχέδιο Ανάν, και αποδείχθηκε λάθος. Τότε πολλοί πίστευαν ότι δεν θα ξαναγινόταν, και όμως σήμερα είμαστε ίσως πιο κοντά σε λύση”.

“Ως τρίτος δεν λέω ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Αλλά αυτό που εισπράττω στο νησί είναι ότι πιθανώς να μην ξαναβρεθούμε σε καλύτερη φάση. Οι εσωτερικές εξελίξεις δεν πρόκειται να φέρουν ένα καλύτερο σκηνικό ενώ και οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη δεν πρόκειται να είναι σε καλύτερο σημείο” επισήμανε.

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ποια ήταν η στάση του κ. Τσίπρα, είπε ότι “υπάρχει μια γενική αναγνώριση με τη θετική έννοια, ότι κάτι γίνεται και το καλωσορίζουν γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί λύση, φυσικά με όρους που θα αποδέχεται”.

Και από αυτό απορρέει η θέση ότι η Ελλάδα έχει το δικό της ρόλο να παίξει. Δεν μπορεί να τον αποφύγει. Έχει υπογράψει τις τρεις αρχικές συμφωνίες, ίδρυσης, συμμαχιών και εγγυήσεων, όπως και η Τουρκία και η Βρετανία. Όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να εμπλακούν. Έτσι συζητήσαμε σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα ιδέες που μπορούν να συμβάλουν καθώς προχωράμε και τους ενθάρρυνα να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων, όχι επίσημα σε κάποια σύνοδο, αλλά απλά να μιλούν μεταξύ τους για το συγκεκριμένο θέμα” ανέφερε ο κ. Έιντε.

Σε παρατήρηση ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί τις εγγυήσεις αναχρονιστικές, είπε ότι “ναι, είναι αναχρονιστικές αλλά είναι εκεί”.

“Έτσι ο στόχος που όλοι μοιράζονται είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση ασφάλειας και για τις δύο κοινότητες και όχι η ασφάλεια της μιας να διασφαλίζεται εις βάρος της άλλης. Χρειάζεται κοινή ασφάλεια και αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος και των δύο ηγετών” τόνισε.

Ο στόχος, είπε ο κ. Έιντε, είναι να γίνει η Κύπρος μια κανονική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη ομοσπονδιακή ενωμένη χώρα της Ευρώπης, “αλλά για να φθάσεις εκεί τους χρειάζεσαι όλους”.

Ερωτηθείς πόσο έτοιμη είναι η Τουρκία να συμβάλει στην επίτευξη της λύσης, υπέδειξε ότι μια λύση στην Κύπρο θα βελτιώσει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και θα δημιουργήσει ακόμη καλύτερες προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων αερίου που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Είπε ακόμη ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έκανε πολλούς στην Τουρκία και την Κύπρο να αισθανθούν ότι ο χρόνος έχει σημασία και ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top