ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1200 αναδιαρθρώσεις δανείων του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών από το 2013

1200 αναδιαρθρώσεις δανείων του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών από το 2013

Από το 2013 που άρχισαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων έγιναν 1200 αναδιαρθρώσεις δανείων που δόθηκαν από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνεδρία της Επιτροπής, που εξέτασε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και τα , η κ. Κουκουμά είπε πως ενημερώθηκαν για την πορεία των διαφόρων σχεδίων που εφαρμόζει ο Φορέας και του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των αιτήσεων. Επεσήμανε πως φαινομενικά τα πράγματα είναι καλύτερα, σημειώνοντας, ωστόσο, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, είναι τραγικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον καθυστερημένες αιτήσεις για την επιδότηση δανείων για στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια, οφείλεται στο ότι οι τράπεζες δεν εγκρίνουν δάνεια, άρα και ο Φορέας δεν μπορεί να παραχωρήσει την επιδότηση του επιτοκίου.

“Η διαδικασία από μέρους του Φορέα γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ υπάρχουν κονδύλια, οι αιτητές που εγκρίνονται δεν μπορούν να τα απορροφήσουν οπότε ο Φορέας προχωρά στην εξέταση των επόμενων αιτήσεων και έχουμε φθάσει στο να μην υπάρχουν σχεδόν καθυστερημένες αιτήσεις”, είπε η κ. Κουκουμά.

Ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δει το θέμα αυτό “ και εδώ είναι θέμα πολιτικής βούλησης,αν θέλουμε να στηρίξουμε πραγματικά τον προσφυγικό κόσμο και να αποτρέπουμε όσους ακόμα σκέφτονται ότι μπορεί να αποταθούν στην `επιτροπή αποζημιώσεων`”, όπως είπε.

Για τα σπουδαστικά δάνεια, σημείωσε πως απαιτείται χρόνος περίπου 2-3 μήνες. `Ομως μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών, της έγκρισης από τον Φορέα και στην πορεία των διαδικασιών υποθήκης και της εκταμίευσης της χορηγίας ο χρόνος είναι μεγάλος. Καλέσαμε τους εμπλεκόμενους να μελετήσουν τρόπους για να ξεπεραστεί το θέμα αυτό, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για δάνεια για τους νέους επιστήμονες, η κ. Κουκουμά είπε πως υπάρχουν κριτήρια που δυσκολεύουν τους νέους.

“Επίσης εμείς θεωρούμε ότι επιβάλλεται πλέον να διαμορφωθεί ένα σχέδιο που να αφορά τους δυσπραγούντες πρόσφυγες που δεν έχουν ανάγκη ούτε να κτίσουν, ούτε να ξεκινήσουν μια νέα δουλειά, αλλά που θέλουν να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα που έχουν και που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν κατεχόμενες περιουσίες τους για να δουν φως και να μην προστρέχουν στην `επιτροπή αποζημιώσεων`”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα καθυστερημένα δάνεια που χρειάζονται αναδιάρθρωση, η κ. Κουκουμά είπε πως ο Φορέας τους ανέφερε πως υπάρχει πολύ απλή και εύκολη διαδικασία οπότε ο κόσμος είναι καλά να την αξιοποιήσει για να μην παρουσιάζονται καθυστερημένα τα δάνειά του. Επεσήμανε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το 2013 που γίνονται αναδιαρθρώσεις έγιναν 1200.

Σε σχέση με το θέμα του διακανονισμού για την αποπληρωμή δανείων, η κ. Κοκουμά επεσήμανε πως δεν επιτρέπεται ο διακανονισμός για τα δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα αυτό, πρόσθεσε.

Είπε πως συζήτησαν και το θέμα της μείωσης των επιτοκίων και της δυνατότητας να επωφεληθούν αυτής της μείωσης και οι οφειλέτες στον Φορέα. Η κ. Κουκουμά σημείωσε πως από τη μείωση των επιτοκίων επωφελείται το κράτος και όχι ο οφειλέτης. “Εμεις θα ξανα-ανακινήσουμε το θέμα” με το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα σημερινά δεδομένα, επεσήμανε, σημειώνοντας πως η ίδια η Κυβέρνηση συνεχώς αναφέρει πως τα πράγματα είναι καλύτερα στον οικονομικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το Αρχείο Προσφύγων, η κ. Κουκουμά είπε πως από το 2014 που λήφθηκε απόφαση για να γίνει, το θέμα αυτό προσέκρουσε σε διάφορες τεχνικές δυσκολίες. Φαίνεται ότι με την προκήρυξη προσφοράς εντός Οκτωβρίου για το λογισμικό δόθηκαν υποσχέσεις ότι μέχρι το τέλος του 2017 ενδεχομένως να έχουμε τελικά το Αρχείο Προσφύγων, πρόσθεσε.

Ως Επιτροπή Προσφύγων, ανέφερε, θα παρακολουθούμε και στα μέσα στου 2017 θα ζητήσουμε ενημέρωση για να δούμε ότι πράγματι τα πράγματα προχωρούν όπως έχουν προγραμματιστεί και δεν έχουν παρουσιαστεί άλλες δυσκολίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κουκουμά είπε πως στο Αρχείο αυτό θα καταγράφονται τα στοιχεία από όλα τα αρμόδια Υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες για τους πρόσφυγες και η περιουσία τους στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε πως αυτό το Αρχείο Προσφύγων ενδεχομένως να δώσει τις κατευθύνσεις για μια νέα προσφυγική πολιτική.

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε πως "γίνεται μια σωστή προσπάθεια για ανακούφιση των προσφύγων στη βάση των δυνατοτήτων του κράτους", και πως "καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί ότι το κράτος εγκατέλειψε τον προσφυγικό κόσμο"

Σημείωσε πως ήδη ο Φορέας έχει προχωρήσει στην παροχή δανείων για νέους επιστήμονες ώστε μπορούν να κάνουν το ξεκίνημά τους επαγγελματικά

Όσον αφορά τις διεκπεραιωθείσες υποθέσεις είπε πως το 2015 αυτές ήταν 2977 υποθέσεις και το 2016, 1637.Πρόσθεσε πως εκκρεμούν μέχρι τις 13/9/2016 1232 υποθέσεις.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο θέμα της δημιουργίας Αρχείου Προσφύγων, ώστε όπως είπε να αρθούν οι αδικίες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας πως "πολύ ορθά το Υπουργείο Εσωτερικών ως κηδεμόνας τ/κ περιουσιών ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής των τ/κ περιουσιών που κατέχουν πρόσφυγες και ενδεχομένως μη πρόσφυγες".

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top