Το δικό του σημαντικό και ουσιαστικό μήνυμα έδωσε έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.
Υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα αλλά και πολλά παραμένουν ανοιχτά, όπως η εκ περιτροπής προεδρία, δήλωσε αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στο δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις από την Νέα Υόρκη. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι έχουν συζητηθεί τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές, και ότι έχουμε επίσης το εδαφικό και τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, τα οποία δεν τα έχουν συζητήσει λεπτομερώς οι δύο πλευρές, αλλά έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια διερεύνηση του ποια θα μπορούσε να ήταν μια πιθανή λύση ή και συμβιβασμός.
Διευκρινίζει ότι η Ελλάδα έχει λόγο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και σημειώνει ότι ο ίδιος από την πρώτη φορά που μετέβη στις ΗΠΑ ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2015 κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τελειώσουμε με το σύστημα των εγγυήσεων γιατί είναι αναχρονιστικές. «Γίνεται μια προσπάθεια από τους Ελληνοκυπρίους και από εμάς για τη διαμόρφωση ενός συστήματος συνεργασίας και φιλίας, το οποίο να αφορά τη συνεργασία της Κύπρου με τις δυο, πρώην θα έλεγα πλέον, εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους» αναφέρει.
Ως προς την Τουρκία, δηλώνει ότι σε αυτό το σημείο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης της. Όπως τονίζει έχει συζητήσει το θέμα πολλές φορές με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου χωρίς να συμφωνήσουν αλλά δηλώνει ότι κατά την τελευταία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε να συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα περαιτέρω. Ο Ν. Κοτζιάς δηλώνει ότι ο ίδιος έχει ετοιμάσει ένα εκτενές έγγραφο πάνω σε αυτά τα ζητήματα, το οποίο έχει υπόψη της η κυπριακή κυβέρνηση και υπάρχει συμφωνία να πορευτούν Ελλάδα και Κύπρος με βάση αυτό.
Συνεχίζοντας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν. Είναι ολοφάνερο και από πρακτικής άποψης ότι δεν μπορούν να φύγουν σε μια ημέρα. «Αυτό, όμως, που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Κύπρου -και σε αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη τη δική μας- είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του στρατού να έχει ετοιμαστεί να αποχωρήσει την επόμενη ημέρα, διότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν άμεσα κέρδη από την ενοποίηση και εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αντίστοιχα για τους Ελληνοκυπρίους, και τα αντίστοιχα σε αυτό είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η επιστροφή εδαφών και οι συμφωνίες που θα υπάρξουν στις εσωτερικές πτυχές. Άρα το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων πρέπει να φύγει άμεσα και μετά θα υπάρξει μια διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης».
Προσθέτει ότι δεν θα παραμείνει ούτε μικρός αριθμός στρατιωτών στο νησί και ότι το πόσοι θα μείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και πόσο χρόνο είναι κάτι που το διαπραγματεύεται η κυπριακή κυβέρνηση. Τονίζει όμως ότι η βασική σκέψη είναι να φύγει το μεγαλύτερο κομμάτι την πρώτη μέρα και οι υπόλοιποι να αποχωρήσουν σε ένα χρονικό διάστημα που να αποδεικνύει ότι δεν παραμένει ο κατοχικός στρατός στην Κύπρο.
Σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις εξελίξεις αυτές, ο Ν. Κοτζιάς σημειώνει ότι οι Αμερικανοί θα ήταν ικανοποιημένοι εάν τελείωνε η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω του Κυπριακού. Αυτό τους ενδιαφέρει πρωτίστως. Το δεύτερο είναι να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα. Στο αμερικανικό κατεστημένο και τη διοίκηση υπάρχουν διάφορες θετικές απόψεις για το Κυπριακό, αλλά και άλλες όχι θετικές, οι οποίες απαντώνται καταλλήλως.
Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι με τον Ρ. Τ. Ερντογάν συζητήθηκε το προσφυγικό και ορισμένες παραμέτρους της λύσης του που εκ των πραγμάτων, όπως λέει, έχουν προκύψει και πρέπει να αντιμετωπιστούν και αφορούν τους πρόσφυγες που δεν χωρούν πλέον στα νησιά για τους οποίους πρέπει να υπάρξει φροντίδα από την ελληνική πλευρά, αλλά και να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν λάβουν άσυλο. Σημειώνει ότι η Ελλάδα θέλει να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, κάτι που σημαίνει ότι οι μεν Τούρκοι να υλοποιήσουν ό,τι αφορά τον έλεγχο και την επιστροφή των προσφυγικών ρευμάτων, n δε Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε τόσο για την παροχή χρηματοδότησης, όσο και για τη βίζα. Διευκρινίζει ότι μέχρι τώρα υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν θα ήθελαν να υλοποιηθεί καθόλου η συμφωνία, ιδιαίτερα εξαιτίας του δεύτερου τμήματος της και αυτό που πρέπει να φροντίσουν η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα, είναι να εφαρμοσθεί n συμφωνία.
Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά ήταν περιορισμένη και ότι υπάρχει δίαυλος συνεννόησης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Όπως επίσης και ότι οι εκπρόσωποι των εβραϊκών οργανώσεων που συνάντησε δεν του έθεσαν θέμα για την τριμερή συνεργασία με την Παλαιστίνη. Επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να διαμορφώσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε, μαζί με την Κύπρο, τις τριμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τώρα την Παλαιστίνη, δηλαδή με όλους τους παίκτες της περιοχής, άρα είμαστε φορέας συνεννόησης και συνεργασίας με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προσέθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα φιλοξένησε τη συνάντηση που έγινε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο και ξεκίνησε, με έξι ευρωπαϊκά και έξι αραβικά κράτη, μια δομή συνεργασίας. Τρίτον, θέλει να στήσει γενικότερα μια θετική και όχι αρνητική ατζέντα συνεργασίας, σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και ότι προωθεί συνεργασία χωρών με μεγάλη πολιτιστική ιστορία.
Όσον αφορά στο Σκοπιανό εκτίμησε ότι μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, σίγουρα θα υπάρξουν από πολλές πλευρές προτροπές για λύση του ονοματολογικού. Κατά συνέπεια, μετά τις εκλογές, θα πρέπει αυτό το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και να μην το αφήσουμε σε τρίτους. Και με τη βοήθεια, βέβαια, του μεσολαβητή, του κ. Μάθιου Νίμιτς.
Τέλος, όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και τη σχετική συζήτηση που έγινε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι στο θέμα αυτό οι Αμερικανοί είναι υποστηρικτικοί και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τρόπο που αυτό να καθίσταται βιώσιμο. Είναι μια θέση που όχι μόνο υποστηρίζουν ιδιωτικά, αλλά προβάλλουν και δημόσια.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις