ΥΓΕΙΑ

Νευροενδοκρινείς όγκοι: Σπάνιο και δύσκολο είδος καρκίνου αλλά θεραπεύσιμο

Νευροενδοκρινείς όγκοι: Σπάνιο και δύσκολο είδος καρκίνου αλλά θεραπεύσιμο

Σπάνιοι όγκοι με σχετικά περιορισμένη γνώση αντιμετώπισης που παρουσιάζονται κατά μεγάλο ποσοστό σε προχωρημένο στάδιο, όμως με θεραπευτικές επιλογές.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Σε μια λιτή αλλά περιεκτική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (26/09), ο Δρ. Δημήτρης Παπαμιχαήλ του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, διέθεσε τις γνώσεις του στη διάθεση μας ώστε να ενημερωθούμε σχετικά με τους νευροεδροκρινείς όγκους.

Ένας σπάνιος τύπος καρκίνου

Οι νευροενδοκρινικοί όγκοι αποτελούν ένα σπάνιο τύπο καρκίνου που προέρχεται από νευροενδοκρινικά κύτταρα που υπάρχουν σε ολόκληρο τον οργανισμό και εμφανίζονται συχνότερα στο γαστρεντερικό σύστημα, στους πνεύμονες ή στο πάγκρεας.

Είναι σχετικά σπάνιοι όγκοι, με περιορισμένη γνώση αντιμετώπισης που παρουσιάζονται συχνότερα σε μεταστατικό στάδιο με μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων, ωστόσο είναι θεραπεύσιμοι.

Πλέον, για το συγκεκριμένο είδος καρκίνου υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές και όχι μόνο η χημειοθεραπεία που οι περισσότεροι γνωρίζουμε.

Πιο συγκεκριμένα, οι νευροενδοκρινικοί όγκοι μπορούν να θεραπευτούν με:

  • Ανάλογα σοματοστατίνης
  • Χημειοθεραπεία
  • Αναστολείς M-TOR
  • Βιολογικούς παράγοντες – Μικρά μόρια, αναστολείς της τυροσίνης κίνασης
  • Αναστολείς της αγγειογένεσης
  • PRRT

Παράλληλα ένα νέο φάρμακο, τα δισκία Afinitor (everolimus) της εταιρείας Novartis εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση ανεγχείρητου ή μεταστατικού, πολύ διαφοροποιημένου (Βαθμού 1 ή 2) μη λειτουργικού γαστρεντερικού και πνευμονικού νευροενδοκρινικού όγκου σε ενήλικες με προϊούσα νόσο.

Το Afinitor είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία και στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, για το συγκεκριμένο τύπο NET με προέλευση από τους πνεύμονες και μία από τις πολύ λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για το συγκεκριμένο τύπο NET με προέλευση από το γαστρεντερικό σύστημα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε προχωρημένη σήψη η σορός του άντρα που βρέθηκε σε πάρκο στη Λευκωσία – Σε εξέλιξη οι έρευνες - Εν αναμονή της νεκροτομής

Ένας στους δέκα νέους ούτε δουλεύουν, ούτε σπουδάζουν – Πόσες γυναίκες και πόσοι άνδρες

Πότε ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει εργοδοτούμενο χωρίς να δώσει προειδοποίηση

Συνεχίζεται σήμερα η υπόθεση παύσης του Γεν. Ελεγκτή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου

Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στον Στρόβολο – Εκτεταμένες οι ζημιές

Deadpool και Wolverine: Νέο τρέιλερ λίγο πριν την πρεμιέρα - Πότε βγαίνει στους κινηματογράφους - Βίντεο



Κυπριακό: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα - Βλέπει τον Τατάρ σήμερα η Ολγκίν στο Λονδίνο

Κυπριακό: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα - Βλέπει τον Τατάρ σήμερα η Ολγκίν στο Λονδίνο

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται να είναι κρίσιμες για την πορεία του κυπριακού. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα έχει συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ σήμερα στις 17.00 στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top