Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση του Κυπριακού με όλη τη σημασία της λέξης κρίσιμη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι το εδαφικό, το οποίο θα αποφασιστεί από τους ηγέτες πού θα συζητηθεί, δεν συνδέεται πλέον με το θέμα της ασφάλειας και θα συζητηθεί μόνο του.
Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ειδικό με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε αρχικά πως εκτιμάται ότι η αυριανή συνάντηση θα είναι κατά κύριο λόγο προπαρασκευαστική των επόμενων συναντήσεων, δηλαδή θα συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες η θεματολογία και το πόσο συχνά θα γίνονται οι συναντήσεις, ενώ αναμένεται να καθοριστούν και συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις.
“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση με ό,τι ακριβώς σημαίνει η φράση ‘κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων’. Η δική μας πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα, με την κατάλληλη προετοιμασία θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο που θα γίνει θα υπάρξουν εκείνα τα αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας, παράλληλα, η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναβάλλεται για την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί.
Οπως είπε, τη συνεδρία του Εθνικού δεν θα απασχολήσει μόνο η θεματολογία που είχε συμφωνηθεί αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων τόσο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι, αλλά και για την πρώτη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και για το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία.
Κληθείς αν θα σχολιάσει τη δήλωση Έιντε ότι το Εδαφικό θα συζητηθεί μόνο του και όχι σε σχέση με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θεωρεί θετική την εξέλιξη ότι πλέον το Εδαφικό δεν συνδέεται με το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, “και δεν συνδέεται όχι απλά επειδή το λέγαμε τόσο καιρό, αλλά λόγω της φύσης των δύο κεφαλαίων”.
Το Εδαφικό, πρόσθεσε, “συνδέεται με το Περιουσιακό, υπάρχει και δημόσια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να κλείσει το περιουσιακό χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί του Εδαφικού, και εμείς κρατάμε την ουσία που είναι να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση του Εδαφικού. Από κει και πέρα εναπόκειται στους δύο ηγέτες και μόνο να αποφασίσουν το πού και το πότε θα γίνει η εν λόγω συζήτηση”.
Ερωτηθείς αν αυτή η φάση των εντατικοποιημένων αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων είναι εκείνα που θα καθορίσουν αν είναι η τελευταία ή όχι. “Δεν μπορούμε να προτρέχουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει η βούληση, η θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αντιμετωπιστούν εκείνες οι δυσκολίες, εκείνες οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή μέσα από τη ουσιαστική συζήτηση του Εδαφικού θα διαφανούν και οι προθέσεις και θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις”.
Κληθείς να απαντήσει για τη διάρκεια αυτής της φάσης των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “δεν υπάρχει χρονικό ορόσημο για το πόσο καιρό θα κρατήσουν οι εντατικοποιημένες συνομιλίες. Εκείνο που θα κρίνει το χρονικό όριο των συζητήσεων είναι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Έιντε συζητήθηκε το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα αυτό είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο και πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Έιντε και δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις. Σήμερα, σημείωσε, δεν έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή σε σχέση με τη χρηματοδότηση της λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τα οικονομικά δεδομένα, να δούμε τις οικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. “Το τι έχει σημασία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν στην Κύπρο διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί οι οποίοι προχωρούν με πολύ συγκεκριμένες μελέτες, έτσι ώστε να έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα και να μπορούμε να τοποθετηθούμε.
Όντως σε μεγάλο βαθμό η προσέγγιση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τόσο στις μελέτες που ετοιμάζονται όσο και στις όποιες συζητήσεις γίνονται σε διμερές επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα”, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις