ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 11 εκ. ευρώ διέθεσε η Κομισιόν για την καταπολέμηση νεανικής ανεργίας στην Κύπρο

Πάνω από 11 εκ. ευρώ διέθεσε η Κομισιόν για την καταπολέμηση νεανικής ανεργίας στην Κύπρο

Τα βασικά επιτεύγματα του προγράμματος «Εγγυήσεων για τη νεολαία» και της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ) από την έναρξή τους, το 2013, έως σήμερα παρουσίασε σήμερα από το Στρασβούργο η αρμόδια Επίτροπος Μαριάν Τάισεν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στην Κύπρο, το 19,8% των νέων που δεν βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της εκπαίδευσης και είναι άνεργοι, έκρουσαν τη θύρα του προγράμματος, με σκοπό να ξεκινήσουν την δική τους επιχειρηματική προσπάθεια. Παρομοίως, το 8,3% των ανέργων νέων επωφελήθηκαν ήδη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία έχει ήδη αποδώσει 11.572.101 ευρώ στην Κύπρο, ενώ άλλα τόσα έχει μεταφέρει για τον ίδιο σκοπό. 1500 άτομα, πρώην άνεργοι νέοι δουλεύουν ήδη σε προγράμματα που έχει υποστηρίξει η εγγύηση για τη νεολαία και 895 έχουν ήδη "αποφοιτήσει" από το πρόγραμμα.

Αντίστοιχα στο επίπεδο της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα είπε η Επίτροπος Τάισεν, 9 εκατομμύρια νέοι έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα.

Με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που έλαβε από το πώς λειτούργησε το πρόγραμμα από την έναρξη (Απρίλιος 2013) του, η Κομισιόν αντλεί διδάγματα για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι προσπάθειες της ΕΕ και των κρατών μελών για την κατάρτιση εθνικών προγραμμάτων 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα καταγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα και δείχνει ότι, μολονότι η ανεργία των νέων εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση για πολλά κράτη μέλη, οι επιδόσεις της αγοράς εργασίας των νέων στην ΕΕ έχουν συνολικά, ξεπεράσει τις προσδοκίες από το 2013 έως σήμερα. Υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι νέοι στην ΕΕ από το 2013 έως σήμερα και 900 000 λιγότεροι νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ). Η οροφή του προγράμματος είναι 6,4 δισ ευρώ και οι προκαταβολές αυξήθηκαν κατά 30% από το 2015

Η επόμενη προτεραιότητά της Κομισιόν θα είναι τώρα η υποστήριξη των «δυσπρόσιτων» νέων, νέων δηλαδή που δεν έχουν εγγραφεί στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, που διαθέτουν χαμηλή ειδίκευση, που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και που αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια για την είσοδο στην αγορά εργασίας (όπως φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, αναπηρία και διακρίσεις).


Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top