ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γι΄ αυτό θα συζητηθεί το εδαφικό εκτός Κύπρου – Οι θέσεις δυο διεθνολόγων

Γι΄ αυτό θα συζητηθεί το εδαφικό εκτός Κύπρου – Οι θέσεις δυο διεθνολόγων

Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται ο νέος γύρος εντατικών συνομιλιών στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα η απόφαση να συζητηθεί η πτυχή του εδαφικού εκτός Κύπρου.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Τα πολιτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες σκέψεις, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει ότι το εν λόγω ζήτημα θα ήταν προτιμότερο να συζητηθεί εντός Κύπρου, όμως «δεν πρέπει να χάνεται η ουσία».

Και η ουσία σύμφωνα τον κ. Χριστοδουλίδη είναι το γεγονός ότι ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα θα συζητηθεί επιτέλους με χάρτες, έστω και εκτός Κύπρου.

Πότε όμως συνηθίζεται μια τέτοια διπλωματική πρακτική και για ποιο λόγο;

Ο Δρ. Αντώνης Στυλιανού σημειώνει:

«Η διαδικασία διαπραγμάτευσης του εδαφικού εκτός Κύπρου γίνεται ώστε ένα τέτοιο φλέγον ζήτημα να συζητηθεί σε ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον ώστε να αποφευχθούν οι εκατέρωθεν εσωτερικές πιέσεις από το εσωτερικό και των δυο κοινοτήτων. Η διπλωματική αυτή πρακτική συνηθίζεται διεθνώς και κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι μπορεί να εξασκηθούν κάποιου είδους πιέσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή»

Ο λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ,Αντώνης Στυλιανού, πρόσθεσε ότι:

«Η δική μας πλευρά δεν έχει να φοβάται κάτι ως προς την διαδικασία αυτή από την στιγμή που είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι δεν δεχόμαστε ούτε επιδιαιτησία, ούτε χρονοδιαγράμματα. Ως εκ τούτου, η μετάβαση μας στο εξωτερικό δεν αποτελεί κίνδυνο, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μείνει σταθερός στις θέσεις του».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου και Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την δική μας πλευρά εάν συζητηθεί το εδαφικό αποκομμένο από το συνολικότερο πλαίσιο λύσης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το εδαφικό δεν θα πρέπει να συζητηθεί ως μια ανεξάρτητη πτυχή αποκομμένη από τις υπόλοιπες που απασχολούν και επηρεάζουν την δική μας πλευρά. Τι σημαίνει εδαφικό; Διαφωνώ. Θα πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, την διακυβέρνηση και τις εγγυήσεις. Διότι αν μας επιστρέψουν την Αμμόχωστο, αλλά το γενικότερο πλαίσιο λύσης συμπεριλαμβάνει παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, εγγυήσεις και δυο συνιστώντα κράτη με ομοιογενή εθνικό πληθυσμό, όπου στο βόρειο μέρος θα έχει λόγο η Τουρκία, δεν θα έχει σημασία η επιστροφή της Αμμοχώστου».

Όσον αφορά στον λόγο που η διαδικασία θα μεταφερθεί στο εξωτερικό, ο κ. Γιαλλουρίδης σημείωσε επίσης, πως γίνεται για να αποφευχθούν οι εσωτερικές πιέσεις, κυρίως της δικής μας πλευράς και για να μπορέσουν οι Αγγλο- Αμερκάνοι να επιβάλουν τους δικούς τους σχεδιασμούς. 

Πηγές που ήθελαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, πρόσθεσαν ότι η διαδικασία αυτή, αποτελεί πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θέλει να συζητήσει την εν λόγω πτυχή του Κυπριακού στο εξωτερικό, ώστε να κρατήσει τις συνομιλίες  ζωντανές, αποφεύγοντας τις πιέσεις της Τουρκίας, δια μέσου του βαθέως κράτους του Ερντογάν στα κατεχόμενα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top