Στα μέτρα και δράσεις που εφαρμόζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και την πρόληψη και μείωση των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Οδικές Συγκρούσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός REACTION.
Σε χαιρετισμό του που διάβασε η Ανώτερη Διοικητικός Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάρω Βαρναβίδου, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το 2015, σημειώθηκαν 324 σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 377 σοβαρά τραυματίες, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 56 θανατηφόρα δυστυχήματα με 57 νεκρούς και ότι από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 34 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 35 νεκρούς.
Αναφέρθηκε ακολούθως στις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο για βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν δράσεις ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του οδικού προβλήματος, η οποία επικεντρώνεται στα σημεία, όπου σημειώνονται οι περισσότερες τροχαίες παραβάσεις και δυστυχήματα, πέραν των μελανών σημείων του οδικού δικτύου, με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης με βάση την πληροφόρηση αυτή, εφαρμογή του νάρκοτεστ στους οδηγούς για ανίχνευση χρήσης ναρκωτικών, ως επιπρόσθετο όπλο στην πρόληψη οδικών συγκρούσεων, εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
«Παράλληλα, προχωράμε με την ετοιμασία μελέτης που θα αξιολογήσει την επάρκεια των προβλεπόμενων ποινών, τον αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους ρόλο, την οποία διεξάγει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ταυτόχρονα, γίνεται καταρτισμός της νέας επικοινωνιακής πολιτικής και πολιτικής διαφώτισης και ενημέρωσης, η οποία θα αποτελέσει την καμπάνια που θα απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των οδηγών και χρηστών του οδικού δικτύου» πρόσθεσε.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, η σύσταση του Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο, με τη συμμετοχή επιστημόνων του τομέα, θα παρακολουθεί τα θέματα της οδικής ασφάλειας, θα προωθεί τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών και θα εισηγείται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης των οδικών ατυχημάτων, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον αγώνα ενάντια στις οδικές συγκρούσεις.
Ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται μελέτη για τη δημιουργία Σχολής Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή από την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης όσον αφορά την ορθή οδηγική συμπεριφορά, στο πλαίσιο εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής, στα πρότυπα παρόμοιων σχολών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες.
Σημείωσε επίσης ότι επιχειρησιακά, και πάντοτε στα πλαίσια των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Κυβέρνηση με στόχο την πρόληψη και μείωση των τροχαίων συγκρούσεων στον τόπο προωθούνται επίδειξη μηδενικής ανοχής όσον αφορά τις τέσσερις κυριότερες αιτίες πρόκλησης συγκρούσεων, δηλαδή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης και του προστατευτικού κράνους, με στόχο την καταστολή, εντατικοποίηση της δραστηριότητας των μελών της Αστυνομίας στους δρόμους με διαφωτιστικές εκστρατείες και συστάσεις προς τους οδηγούς, ετοιμασία Σχεδίων Δράσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις όλων των επαρχιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε επαρχίας, καθώς επίσης την ενίσχυση της αστυνόμευσης του δευτερεύοντος και αστικού δικτύου.
«Η Αστυνομία υλοποιεί εντατικές, συνεχείς και οργανωμένες δράσεις κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που δυστυχώς αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο. Οι νέοι βρίσκονται στον πυρήνα των στοχευμένων εκστρατειών ελέγχου, οι οποίες εντατικοποιούνται τις Παρασκευές και τα Σάββατα κατά τις νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, τα οποία θεωρούνται υψηλού κινδύνου» τόνισε, αναφέροντας ότι τα αποτελέσματα αυτών των εκστρατειών είναι πραγματικά απογοητευτικά, καθώς καταδεικνύουν πως, κυρίως οι ενήλικες οδηγοί δεν τηρούν βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης εκστρατείας για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, από τους συνολικά 2917 ελέγχους οδηγών παγκυπρίως οι 213 οδηγοί εντοπίστηκαν να έχουν στον οργανισμό τους μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλης από την επιτρεπόμενη.
Σημείωσε ότι το φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στην κατανάλωση αλκοόλ, την τάση για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, τη χρήση ναρκωτικών και την επιδειξιομανία, είναι ακριβώς στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Νύκτας Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις και εδώ έγκειται η μοναδικότητα του θεσμού αυτού, ο οποίος ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία νέων από το Βέλγιο, το 1993.
«Οι νέοι προσεγγίζονται στους δικούς τους χώρους, στα δικά τους σημεία διασκέδασης από συνομήλικούς τους που ενδιαφέρονται να τους ενημερώσουν γύρω από την υπεύθυνη οδήγηση. Αυτός ο διάλογος μεταξύ των νέων ανθρώπων αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας αυτής. Στόχος είναι η εμπέδωση της έννοιας της υπευθυνότητας στην οδήγηση και η εξάλειψη των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα, στη θλιβερή τους πλειοψηφία, τους νέους ανθρώπους, μέσω της φιλικής προσέγγισης που ασκεί μεγάλη επιρροή όταν γίνεται από νέο σε νέο» ανέφερε, προσθέτοντας τέλος ότι το Υπουργείο βρίσκεται στο πλευρό της νεολαίας για την προώθηση μιας νοοτροπίας ασφαλούς νυχτερινής διασκέδασης των νέων «για να διασφαλίσουμε ότι κάθε νέος που θα βγει για διασκέδαση το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, θα επιστρέψει ασφαλής στο σπίτι του και δεν θα μετατραπεί σε άλλο ένα τραγικό στατιστικό στοιχείο που χάθηκε στην άσφαλτο».
Πηγή: KΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις