ΥΓΕΙΑ

Γεμίζετε πολλές φορές το ίδιο πλαστικό μπουκάλι; Δείτε έναν κίνδυνο που δεν ξέρατε…

Γεμίζετε πολλές φορές το ίδιο πλαστικό μπουκάλι; Δείτε έναν κίνδυνο που δεν ξέρατε…

Πολλοί από εμάς για λόγους ευκολίας κυρίως, αλλά και οικονομίας, δευτερευόντως, μπαίνουμε στον πειρασμό και ξαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια, γεμίζοντάς τα και πάλι με νερό ή με άλλα υγρά που θέλουμε.

Το πιο σύνηθες είναι να κρατάμε ένα πλαστικό μπουκάλι στο ψυγείο για να έχουμε κρύο νερό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε, εκτός και αν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το ρίσκο που εμπεριέχεται στην επαναλαμβανόμενη χρήση ενός πλαστικού μπουκαλιού.

Διαβάστε τους κινδύνους σύμφωνα με το iatropedia.gr:

Ανάπτυξη βακτηρίων

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι συχνά δύσκολο να καθαριστούν. Αυτό μπορεί να τα κάνει ιδανικές εστίες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Ερευνητές από το το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια συχνά “ευδοκιμούν” στις πλαστικές φιάλες. Επίσης, οι μικροβιολόγοι επισημαίνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες, οι εντερικοί ιοί.

Διαρροές χημικών ουσιών

Τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να διαρρεύσουν χημικές ουσίες στο περιεχόμενό τους, όταν επαναχρησιμοποιούνται, ειδικά αν καθαρίζονται σε ένα περιβάλλον υψηλής θερμότητας, όπως το πλυντήριο πιάτων. Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια νερού που έχουν επάνω την ένδειξη “1” σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το οποίο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπορεί να περιέχει αντιμόνιο, μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο. Οι πλαστικές φιάλες που έχουν την ένδειξη “3”, είναι κατασκευασμένες από πολυβινυλοχλωρίδιο. Οι φιάλες αυτές περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα υγείας.

Περιβαλλοντολογικοί λόγοι

Αν και πολλοί άνθρωποι επαναχρησιμοποιούν τα πλαστικά μπουκάλια νερό για να “εκμεταλλευτούν” όσο πιο πολύ γίνεται το δοχείο και για να περιορίσουν με τρόπο τους τα απορρίμματα και την συμφόρηση στους χώρους υγειονομικής ταφής, ωστόσο αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Η πράξη του πλυσίματος του πλαστικού μπουκαλιού για το ξαναχρησιμοποιήσετε καταναλώνει άλλους φυσικούς πόρους και περνάει τις χημικές ουσίες από το σαπούνι και το απορρυπαντικό στον υδροφόρο ορίζοντα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Αποτροπιασμός στη Χλώρακα: 19χρονη τουρίστρια κατήγγειλε 26χρονο για βιασμό - Καταζητείται ο δράστης

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο κελί για έξι ημέρες ο 48χρονος - Πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top