ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκφράζει στήριξη σε παλιούς μετόχους της τράπεζας Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος

Εκφράζει στήριξη σε παλιούς μετόχους της τράπεζας Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος

Είναι καιρός το κράτος μας να δει πως θα απαμβλύνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα μέτρα του Μαρτίου του 2013, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, καλώντας το κυπριακό κράτος “να ζητήσει ενίσχυση και αποκατάσταση της ζημιάς”.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε το κυπριακό κράτος “να δει ότι κανείς άλλος δεν εφαρμόζει τα σκληρά μέτρα που οι οργανισμοί της ΕΕ επέβαλαν στην Κύπρο, ούτε και αυτή η Γερμανία ούτε και η Deutsche Bank”.

Τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δεν παρέστη στην ΓΣ καθώς υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο Pasquele Valentini στην Αρχιεπισκοπή, ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του Δήμος Δήμου.

Κατά την συνέλευση, αναφέρθηκε από τον νομικό σύμβουλο και μέλος του συνδέσμου Κύπρο Χρυσοστομίδη ότι εκκρεμούν 200 προσφυγές ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ άλλες 283 προσφυγές εκκρεμούν ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελευθέριος Ιωάννου είπε ότι “δεν βρισκόμαστε κοντά σε λύση με την Τράπεζα Κύπρου”, καλώντας τους μετόχους που δεν έλαβαν μέρος στην προηγούμενη αγωγή “να συμμετάσχουν στο νέο κύμα αγωγών” που θα ασκηθεί μέσω των δικηγορικών γραφείων Αλέκου Μαρκίδη και Κώστα Βελάρη.

Επίσης, κατά την ΓΣ αναφέρθηκε από μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου ότι υπήρξε συνάντηση σήμερα το πρωί με την Τράπεζα Κύπρου κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα σενάρια και ευχήθηκε όπως στις προσεχείς εβδομάδες υπάρξει κάτι χειροπιαστό. Επιπλέον υπήρξε πρόθεση των μελών του συνδέσμου για πραγματοποίηση ΓΣ δύο με τρεις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018 και παράδοση των εκλογικών τους βιβλιαρίων, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην πολιτική ηγεσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμη ότι “τίποτα δεν είναι εύκολο αν δεν το κυνηγήσεις”, προσθέτοντας ότι “την αρχή για παροχή βοήθειας πρέπει να την κάνουμε εμείς και χαιρόμαστε ιδιαίτερα ότι τα κόμματα άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή”.

“Ισχυρίζονται ότι αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη” και “παρασιωπούν το γεγονός ότι αυτοί εξανάγκασαν το κράτος μας να πάρει πρωτοφανή και σκληρά μέτρα που κατέστρεψαν τις οικογένειες μας και επιχειρήσεις, αποξένωσαν τράπεζες και προκάλεσαν μια τεράστια οικονομική κρίση που ακόμη μας ταλανίζει”, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ανέφερε επίσης ότι “στις προηγούμενες συναντήσεις μας τονίσαμε τις δυσκολίες που υπάρχουν για αποκατάσταση των ζημιών μας που προκλήθηκαν από διεθνείς οργανισμούς σε συνεργασία με το κράτος μας και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης”, προσθέτοντας ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γιούρογκρουπ κρύβονται πίσω από την κυπριακή Κυβέρνηση και ισχυρίζονται ότι εμείς εδώ στον τόπο μας δεν πήραμε ανάλογα μέτρα, θεσμοθετήσαμε και δημιουργήσαμε τις ζημιές”.

Αναφέροντας ότι “αυτός ο λαός είναι συνηθισμένος στις δυσκολίες, αιώνες σκλαβιάς, εισβολή, κρίση αλλά επιζήσαμε”, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η κρίση άρχισε να υποχωρεί και “είναι καιρός το κράτος μας να δει πως θα απαμβλύνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα μέτρα του Μαρτίου του 2013”.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο Σύνδεσμος των παλαιών μετόχων θα συνεχίσει την πολιτική αφενός της πειθούς προς όλους που μπορούν να βοηθήσουν και αφετέρου της δικαστικής διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Εξάλλου, αναφερόμενος σε εισήγηση της Τρόικας το 2013 να εξαιρεθούν από την απομείωση οι μετοχές της Αρχιεπισκοπής, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε αρνητικά στην Τρόικα, λέγοντας πως “ό,τι συμβεί σε όλους τους μετόχους αυτό θα πρέπει να συμβεί και στην Αρχιεπισκοπή”.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελευθέριος Ιωάννου είπε ότι “δεν βρισκόμαστε κοντά σε λύση με την Τράπεζα Κύπρου” προσθέτοντας ότι αν και θεωρεί αναγκαία την επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους και την άσκηση πειθούς, “ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι η λήψη νομικών μέτρων”.

Ανέφερε επίσης ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κόμματα και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι “τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΔΗΣΥ κινούνται με συγκεκριμένες προτάσεις για κοινωνική συνοχή και αποζημιώσεις έστω και μακροπρόθεσμα χωρίς να αποσταθεροποιούν την οικονομία”, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές εγείρουν θέματα του 2013.

Ο νομικός και μέλος του συνδέσμου Κύπρος Χρυσοστομίδης ενημέρωσε τα μέλη για τις προσφυγές που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο, αναφέροντας ότι δύο ομάδες προσφυγών που εκκρεμούσαν ενώπιον αυτού του δικαστηρίου έχουν απορριφθεί και μάλιστα κατ` έφεση. Σημείωσε ότι αυτές οι υποθέσεις αφορούσαν πιο περιορισμένο κύκλο επιχειρημάτων εναντίον ορισμένων ευρωπαϊκών οργάνων (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τα οποία αφορούσαν ακύρωση των αποφάσεων που λήφθηκαν στο Γιούρογκρουπ του 2013 και καταβολή αποζημιώσεων.

Ανέφερε ότι το Δικαστήριο θεώρησε ότι τα όργανα, όπως το Γιούρογκρουπ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, δεν είχαν την αρμοδιότητα και ευθύνη να ενεργούν εκ μέρους της ΕΕ διότι θεωρούνται ότι είναι εκτός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ενώ οι αποζημιώσεις, όπως είπε, σε μερικές από τις αποφάσεις απορρίφθηκαν διότι θεωρήθηκε ότι δεν αποτελούν υπερβολικό περιορισμό του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη 200 προσφυγές που εκπροσωπεί το γραφείο του μαζί με δύο συμβούλους από το Λονδίνο και οι οποίες εκκρεμούν και δεν έχουν απορριφθεί και πρόσθεσε ότι σύντομα θα προχωρήσουν σε προφορική διαδικασία ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Πρόσθεσε ότι οι προσφυγές αφορούν ένα ευρύτατο κύκλο εναγωμένων συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ και του Γιούρογκρουπ, που ήταν αναμεμιγμένη στις αποφάσεις του 2013 για το κούρεμα και την απομείωση των μετοχών.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός όσον αφορά την καταχώρηση αιτήσεων που ανέρχεται στα πέντε χρόνια από την έκδοση των αποφάσεων του 2013, προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο του 2018 θα λήξει η προθεσμία και δεν θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης οποιωνδήποτε άλλων προσφυγών στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αναφορικά με την αγωγή που εκκρεμεί ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας από 283 παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, ο εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Χρυσοστομίδη, Γιάννης Καραμανώλης είπε ότι η αγωγή, η οποία κατατέθηκε το 2014, στρέφεται εναντίον έξι εναγωμένων, της Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου, της Αρχής Εξυγίανσης, του Γενικού Εισαγγελέα ως εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κ. Αντωνιάδου υπό την ιδιότητα της ως Ειδική Διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας και της Λαϊκής Τράπεζας.

Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί η αναλυτική εξιστόρηση των γεγονότων και αυτή τη στιγμή έχουν καταθέσει υπεράσπιση μόνο η Τράπεζα Κύπρου και ο Γενικός Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι η υπόθεση είναι ορισμένη στις 8 Νοεμβρίου 2016 και μέχρι τότε θα πρέπει να καταχωρήσουν την υπεράσπισή τους και οι υπόλοιποι των εναγωμένων ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση σε ακρόαση.

Ο κ. Καραμανώλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ορισμός της υπόθεσης για ακρόαση “το συντομότερο που θα γίνει θα είναι κάποτε εντός του 2017”.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο νομικός σύμβουλος του συνδέσμου Κώστας Βελάρης είπε ότι “ο δρόμος σας είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια και πολλά από τα εμπόδια είναι αυτόχθονα”.

“Σας έχουν κλέψει και αποσπάσει την περιουσία σας χωρίς να σας αποζημιώσουν. Αυτό το πράγμα αποτελεί το βασικό θεμέλιο της υπόθεσης σας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όποια επιχειρηματολογία και αν επιστρατεύσει η πλευρά που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη θα δυσκολευθεί πάρα πολύ να δικαιολογήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, τόσο τις ενέργειες να υποβιβάσει τους μετόχους στο σημείο στο οποίο τους έχει υποβιβάσει χωρίς την δέουσα έρευνα όσο και τη δεύτερη φορά που τους έχει απομειώσει ακόμη περισσότερο τις μετοχές τους σε ένα κλάσμα.

Ο κ. Βελάρης είπε ότι “το σύνολο της αξίας των μετοχών των παλαιών μετόχων είναι περίπου 400 εκ. ευρώ κάτι που δεν αποτελεί δικαιολογία στις Αρχές στο να απόσχει από την απόδοση θεραπείας, προφασιζόμενη” το θέμα των χρημάτων.

Ανέφερε ότι “οι παλαιοί μέτοχοι και οι καταθέτες έχουν περιέλθει σε αυτή την αθλία θέση η οποία έχει γίνει δυσχερέστερη από την απάθεια και την αδιαφορία του κράτους το οποίο δεν είναι αμέτοχο ευθυνών σε αυτή την υπόθεση”, προσθέτοντας ότι “οι ευθύνες του κράτους είναι πολλές και διαχρονικές τόσο του κράτους αυτού καθ΄ αυτού όσο και των αρμοδίων του οργάνων και συγκεκριμένα της ΚΤ και του ΥΠΟΙΚ”.

Ο κ. Βελάρης είπε ότι πρόσφατα το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας έχει βρεθεί σε αρκετά δύσκολη θέση ώστε το κούρεμα να ήταν απαραίτητο, αλλά παρά το ότι “η σχετική οδηγία βάσει της οποίας έχει θεσπιστεί το κούρεμα έχει τεθεί σε ισχύ από το 2015 – το 2013 όταν έγινε το κούρεμα στην Κύπρο η οδηγία ήταν απλή πρόταση και δεν ήταν δεσμευτική – η ιταλική Κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί την πρόταση του Γιούρογκρουπ και του κ. Νταϊσεμπλουμ που οπισθοχώρησαν και ψάχνουν  τρόπους για να ξεφύγουν από τις πρόνοιες αυτής της οδηγίας.


Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κινηματογραφική καταδίωξη στη Λάρνακα: Πέταξαν ουσίες από το παράθυρο και ξυλοφόρτωσαν αστυνομικούς - Τους έστειλαν νοσοκομείο

• Άγριος καβγάς στη Λεμεσό: Βρέθηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους και πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο δυο πρόσωπα

• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο

• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους

• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου

• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε

• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ



Αναστασιάδης: Τα… βρήκε με Αβέρωφ και (ξαφνικά) «πυροβολεί» Χριστοδουλίδη- Η «πατρική συμβουλή» και το παράπονο

Αναστασιάδης: Τα… βρήκε με Αβέρωφ και (ξαφνικά) «πυροβολεί» Χριστοδουλίδη- Η «πατρική συμβουλή» και το παράπονο

Σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την σχέση που έχει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς και για την διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, παραθέτοντας του μάλιστα και μία…πατρική συμβουλή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top