Ο "ανεύθυνος λαϊκισμός" αποτελεί το βασικό εμπόδιο και την πραγματική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε την ανάκαμψη και την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, χαιρετίζοντας το 7ο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.
Ο κ.Γεωργιάδης ενημέρωσε τους ξένους συνέδρους για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, διαμηνύοντας πως έχουμε εξέλθει της ύφεσης και σήμερα καταγράφουμε έναν από τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ, έχουμε έναν ισοζυγισμένο προϋπολογισμό, η ανεργία καταγράφει μείωση, το τραπεζικό σύστημα έχει εξυγιανθεί και έχει επανέλθει η αξιοπιστία.
Όλα αυτά, πρόσθεσε, τα κατορθώσαμε "επειδή λάβαμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιστραφούν", υποδεικνύοντας πως, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να είναι βιώσιμος εάν ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει, οι δημόσιες δαπάνες και το κρατικό μισθολόγιο δεν μπορούν να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απόδοση της οικονομίας μας, αλλά και η κοινωνική πρόνοια δεν μπορεί να είναι δίκαιη και αποτελεσματική εάν προσφέρεται χωρίς αξιόπιστα κριτήρια και μηχανισμούς ελέγχου.
Ούτε πρέπει να αναμένεται πως οι τράπεζες μας θα προσφέρουν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις για την ικανότητα αποπληρωμής τους, είπε ακόμη ο κ.Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι, ούτε η οικονομία μας μπορεί να διατηρήσει και να ενισχύσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, χωρίς η προσπάθεια μεταρρύθμισης να είναι συνεχής και μόνιμη.
"Δεν θα ήμουν ειλικρινής εάν έλεγα πως δεν με ανησυχεί αυτό που θεωρείται ως τάση για πισωγύρισμα σε μη βιώσιμες πρακτικές του παρελθόντος. Είναι εύκολο να παρουσιάζεσαι πρόθυμος να ικανοποιήσεις κάθε ανάγκη και θέλω, αλλά αυτό θα ήταν ανευθυνότητα και κοντόφθαλμη πολιτική", συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως κάθε φορά που υποκύπτουμε στις πιέσεις του λαϊκισμού, κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να λάβουμε ριζοσπαστικές αποφάσεις, κάθε φορά που εγκαταλείπουμε το δρόμο της υπευθυνότητας και της λογικής με την ελπίδα ότι αυτό θα διασπάσει την πίεση, στην πραγματικότητα γαλουχούμε το λαϊκισμό, μέχρι που μια μέρα να μας παρασύρει.
Ο λαϊκισμός, υπογράμμισε ακόμη, είναι επίσης η απάντηση στο ερώτημα, τι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης και του κόσμου, που απειλεί τα πάντα που ο φιλελεύθερος κόσμος αντιπροσωπεύει.
Οι χώρες αντιμετωπίζουν έναν πραγματικό και άμεσο κίνδυνο, τόνισε στους ξένους συνέδρους ο κ.Γεωργιάδης, την άνοδο δηλαδή "του παράλογου, δημαγωγικού, ευρωσκεπτικιστικού και αντι-φιλελεύθερου λαϊκισμού", ο οποίος, όπως είπε, προέρχεται τόσο από την άκρα δεξιά όσο και την άκρα αριστερά και επιχειρεί να διεισδύσει σε εκείνα τα στρώματα της κοινωνίας που αισθάνονται παραμελημένα και όχι τόσο επωφελούμενα όσο κάποια άλλα.
Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών έθεσε την ορθή ερώτηση για τον λαϊκισμό, ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην Ιρλανδός Πρωθυπουργός John Bruton, ο οποίος χαιρετίζοντας το Φόρουμ, είπε πως ο λαϊκισμός δεν είναι μια έκφραση της Δημοκρατίας, αλλά "η εκμετάλλευση του ανθρώπινου φόβου μέσα από το ψέμα" και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο ψέμα για την πραγματική επίδραση της Παγκοσμιοποίησης.
Η Παγκοσμιοποίηση, είπε, έχει δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για όλους, αλλά το πρόβλημα, υπέδειξε, είναι πως έχει δημιουργήσει πολύ καλύτερες συνθήκες για μερικούς ανθρώπους και λιγότερο καλές συνθήκες για τους περισσότερους ανθρώπους.
"Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν ανησυχούν συνήθως για το προσωπικό επίπεδο διαβίωσης τους, αλλά ανησυχούν εάν ο συγγενής τους έχει καλύτερη από αυτούς διαβίωση", είπε ο κ.Bruton και πρόσθεσε πως αυτού του είδους η σύγκριση είναι που δημιουργεί την αντιπάθεια προς την Παγκοσμιοποίηση και αυτό ήταν που οδήγησε και στο Brexit.
Το καλύτερο αντίδοτο στο λαϊκισμό, τόνισε, είναι οι πολιτικοί να λένε και να επαναλαμβάνουν την αλήθεια στο λαό και υπενθυμίζοντας τη θεωρία του Joseph Goebbels για το "Μεγάλο Ψέμα", σύμφωνα με την οποία ο λαός θα πιστέψει ως αλήθεια ένα μεγάλο και επαναλαμβανόμενο ψέμα , ανέφερε ότι "εμείς μπορούμε να τους λέμε τη μεγάλη αλήθεια και να τη λέμε συχνά, ώστε οι άνθρωποι να πιστέψουν τελικά την αλήθεια".
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, οι πολιτικοί δεν πρέπει να βαριούνται να λένε την πραγματικότητα και την αλήθεια στο λαό για τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της ύπαρξης της ΕΕ, του να είσαι μέρος της ΕΕ, των εμπορικών συμφωνιών της με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη της Παγκοσμιοποίησης.
Επιπρόσθετα και αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα που η ευρωζώνη και η ΕΕ αντιμετωπίζουν, ο πρώην Ιρλανδός Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως αυτά είναι αμιγώς πολιτικά και σχετίζονται με την περιφρόνηση που υπάρχει από κάποιους πολιτικούς ηγέτες, την αποδυνάμωση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, αλλά και την ιστορική λήθη, υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ δημιουργήθηκε μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα οικοδόμημα για την ειρήνη, η οποία πλέον θεωρείται δεδομένη, με τη νέα γενιά να μην αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και το ρίσκο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του αναδυόμενου εθνικισμού.
Ο John Bruton υπογράμμισε ακόμη πως ένας ακόμη λόγος για τα προβλήματα που η ΕΕ αντιμετωπίζει, είναι πως η ίδια δεν κατάφερε να υιοθετήσει "αυθεντικές εκλογικές διαδικασίες", που να κάνουν τους Ευρωπαίους να αισθάνονται περισσότερο Ευρωπαίοι, ακριβώς όπως οι Αμερικάνοι, που παρόλο ότι ζουν σε διαφορετικές Πολιτείες και έχουν διαφορετικές έγνοιες, νιώθουν περισσότερο Αμερικάνοι όταν πρέπει να συμμετάσχουν στην κοινή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του Προέδρου της χώρας τους.
"Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά, πρέπει να μιλήσουμε ενάντια στην περιφρόνηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, πρέπει να μιλήσουμε υπέρ της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας στήριξης μεταξύ των κρατών, πρέπει να μιλήσουμε για την ανάγκη διατήρησης ενός ειρηνικού οικοδομήματος στην Ευρώπη, την οποίαν πρέπει να καταστήσουμε μια δημοκρατική πραγματικότητα", συμπλήρωσε.
Το 7ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού είχε ως στόχο την παρουσίαση των κυρίων ζητημάτων που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την παγκόσμια οικονομία και τις προκλήσεις του 2017, τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική κ.α.
Πηγή: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις