Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει με ειλικρίνεια δεσμευμένη στην υποστήριξη δικοινοτικών πρωτοβουλιών που στηρίζουν τις προσπάθειές μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής που θα τερματίζει το απαράδεκτο στάτους κβο και θα επανενώνει τη χώρα, του λαό της, την οικονομία και τους θεσμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε χαιρετισμό του σήμερα στην 8η ετήσια τελετή απονομής των δικοινοτικών βραβείων του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου (Stelios Philantropic Foundation), σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως τα σημαντικά οφέλη που σχετίζονται με το ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργάζονται μαζί, θα αυξηθούν κατά πολύ όταν φθάσουμε σε μια διευθέτηση του Κυπριακού. Πρόσθεσε πως πάνω από όλα θα εκπληρωθεί η φιλοδοξία του λαού μας να ζήσει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, υπό συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας.
Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως “έχουμε τώρα φθάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο, στο οποίο αναμένουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες να εμπλακούν εποικοδομητικά και να προχωρήσουν με συγκεκριμένα και χειροπιαστά βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειές μας για να φθάσουμε σε μια διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν”.
Μια διευθέτηση που θα δημιουργεί, όπως είπε, μια κατάσταση επωφελή (win-win situation) για όλους τους Κυπρίους, θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων και θα διασφαλίζει αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και ευημερούσα συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας.
“Μια διευθέτηση που θα είναι βιώσιμη, διαρκής και λειτουργική, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος παραμένει ένα αποτελεσματικό κράτος μέλος μέσα στην ΕΕ μετά τη λύση, σε πλήρη συμβατότητα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, περιλαμβανομένων των ελευθεριών που εγγυάται το κοινοτικό κεκτημένο”.
Φέτος το Φιλανθρωπικό `Ιδρυμα του Στέλιου Χατζηιωάννου βράβευσε συνολικά 50 δικοινοτικές ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με το χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ την κάθε μια, με στόχο την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί. Είναι η πρώτη φορά που συνολικά προσφέρεται στους νικητές το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ. Από το 2009, η συνολική αξία των βραβείων σε δικοινοτικές συνεργασίες ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Οι δικοινοτικοί συνεταιρισμοί που βραβεύθηκαν δραστηριοποιούνται στους τομείς των επιχειρήσεων, των τεχνών, του αθλητισμού, των επιστημών, ενώ βραβεύθηκαν και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί καθώς και άτομα που είναι ζευγάρι στη ζωή.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκτίμηση για την πρωτοβουλία του Στέλιου Χατζηιωάννου και του Φιλανθρωπικού του Ιδρύματος, αφού, όπως είπε, όχι μόνο ανταμείβει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην προώθηση και ανάπτυξη των κοινών προσπαθειών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αλλά, και πιο σημαντικά, συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση των κοινοοικονομικών δεσμών των δυο κοινοτήτων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως από το 2009 το `Ιδρυμα έχει μέχρι τώρα προσφέρει δυο εκατομμύρια ευρώ για συνεργασίες στον τομέα των επιχειρήσεων, των επιστημών, των τεχνών, του αθλητισμού καθώς και για έργα μη κυβερνητικών οργανισμών.
Πρόσθεσε πως αυτό που είναι ακόμα πιο αξιέπαινο είναι η δέσμευση και η αποφασιστικότητα του Ιδρύματος να συνεχίσει να ενισχύει τις δικοινοτικές συνεργασίες, καθώς το ποσό των βραβείων για φέτος είναι μεγαλύτερο από ποτέ, καθώς για πρώτη φορά το `Ιδρυμα θα προσφέρει 500 χιλιάδες ευρώ, βραβεύοντας συνολικά 50 ομάδες με 10 χιλιάδες ευρώ την κάθε μία.
Είπε εξάλλου πως το γεγονός ότι το `Ιδρυμα έλαβε αριθμό ρεκόρ αιτήσεων για τα βραβεία φέτος, δηλαδή 215 αιτήσεις, αριθμός που συνιστά αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με πέρσι, αποτελεί απτή απόδειξη της θέλησης και της φιλοδοξίας του λαού μας για περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής συνεργασίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η εντυπωσιακή απήχηση και επιτυχία αυτών των βραβείων δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί για δεκαετίες, αποδεικνύοντας πως ο κοινός τους παρονομαστής, η κυπριακή τους ταυτότητα και η επιθυμία τους να ευημερήσουν μαζί, είναι ισχυρές και διαρκούν.
Ανέφερε πως προς αυτό το σκοπό η υποστήριξη του Στέλιου Χατζηιωάννου και άλλων πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας προς την επίτευξη μιας διευθέτησης είναι ανεκτίμητη και θα πρέπει να τύχει ικανοποιητικής αναγνώρισης καθώς είναι μέσω αυτής της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω που συμπληρώνονται και ενισχύονται “οι προσπάθειές μας για ειρήνη και επανένωση”.
Από την πλευρά του ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου είπε πως όταν το `Ιδρυμα είχε ξεκινήσει να κάνει τις βραβεύσεις, αυτές αφορούσαν μόνο τον τομέα των επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια του χρόνου που ακολούθησε σημειώθηκε μια αλλαγή στην κοινωνία και στις κοινότητες του νησιού και έτσι επεκτάθηκε το φάσμα των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από τα βραβεία.
Ανέφερε πως την πρώτη χρονιά είχαν δώσει πέντε βραβεία, για τα οποία είχαν λάβει δέκα αιτήσεις. Κατά τη διάρκεια των ετών που έχουν περάσει οι αριθμοί αυξήθηκαν, και φέτος, την 8η αυτή χρονιά, λάβαμε αριθμό αιτήσεων που αποτελεί ρεκόρ, από 215 ομάδες, σημείωσε.
Επεσήμανε πως ο κόσμος αρχίζει να ενδιαφέρεται και πως αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι, για το οποίο πρέπει να αγωνιζόμαστε, είπε, σημειώνοντας πως η Κύπρος αλλάζει και πως είναι περήφανος για το ρόλο που έπαιξε σε αυτή την αλλαγή.
Είπε τέλος πως παρόλο που τα χρηματικά βραβεία δίδονται σε 50 ομάδες, και οι 215 ομάδες είναι νικήτριες.
Στη συνέχεια ο κ. Χατζηιωάννου έδωσε το λόγο σε έναν Ε/κ και έναν Τ/κ ηλεκτρολόγο που συνεργάζονται, τον Γιώργο Κυριάκου και τον Mehmet Nasiboglu, που μίλησαν ο πρώτος στα ελληνικά και ο δεύτερος στα τούρκικα.
Ο Γιώργος Κυριάκου αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δυο συνδέσμων Ε/κ και Τ/κ ηλεκτρολόγων και είπε πως τα χρήματα που θα πάρουν θα τα χρησιμοποιήσουν για ένα κοινό κέντρο εκπαίδευσης που κάνουν με τους Τ/κ συναδέλφους τους προκειμένου οι δυο σύνδεσμοι να φθάσουν στο ίδιο επίπεδο.
Είπε εξάλλου πως μαζί με το σύνδεσμο Τ/κ ηλεκτρολόγων μάζεψαν πάνω από 2 χιλιάδες ευρώ σε ένα χρόνο και πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν από τον ε/κ σύνδεσμο σε `Ιδρυμα Αυτιστικών και από τον τ/κ σύνδεσμο σε `Ιδρυμα για τη Λευχαιμία. Ανέφερε ακόμη πως θα δώσουν 500 ευρώ στο Ραδιομαραθώνιο.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις