ΕΛΛΑΔΑ

Κοτζιάς - Ερό συμφώνησαν για μια Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, μέλος της ΕΕ

Κοτζιάς - Ερό συμφώνησαν για μια Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, μέλος της ΕΕ

Το Κυπριακό συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Μαρκ Ερό στην Αθήνα, οι οποίοι αντάλλαξαν εκτενώς απόψεις επίσης για την προσφυγική κρίση, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το συγκεκριμένο θέμα, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και για το θέμα του ελληνικού χρέους και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με το Κυπριακό, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Γαλλία κατανοεί την ανάγκη για μια Κύπρο πραγματικά κυρίαρχη, ανεξάρτητη, μέλος της ΕΕ. Σημείωσε ότι εξήγησε στον κ. Ερό τις ελληνικές θέσεις ως προς την αναγκαιότητα κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων για να μπορέσουν όλοι να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους. Να μπορούν όλοι οι Κύπριοι πολίτες να ονειρεύονται το μέλλον των παιδιών τους στην Μεγαλόνησο.

Ο κ. Ερό, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η επανένωση της Κύπρο θα ήταν σημαντικό μήνυμα ειρήνης στην περιοχή, μήνυμα για τη δυνατότητα των δύο κοινοτήτων να συνεννοούνται, για το ρόλο που η χώρα μπορεί να παίξει στην περιοχή αλλά και μήνυμα ως προς την αντίληψη της Ευρώπης για τη συμβίωση. Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, προσέθεσε ότι η Γαλλία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και με προσοχή και ότι χαιρετίζει τα εγχειρήματα που έχουν αναληφθεί και τον ειλικρινή και βαθύ διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των επικεφαλής των δύο κοινοτήτων.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η λύση του Κυπριακού καθώς είναι μια ανοιχτή πληγή από το 1974 και ότι η Γαλλία, χώρα μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, στηρίζει τις δικοινοτικές συνομιλίες για τη λύση που θα είναι διζωνική και δικοινοτική με πολιτική ισότητα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Διευκρίνισε ότι η Γαλλία δεν είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν θα παρέμβει στις διαπραγματεύσεις και ότι ο ίδιος μεταβαίνει στην Κύπρο για να ακούσει, να συμμετάσχει στον κοινό προβληματισμό και επανέλαβε ότι θα είναι πολύ ενθαρρυντικό το μήνυμα από μια επανένωση, από τη συμμετοχή μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι είναι κάτι που και η ΕΕ το έχει ανάγκη.

Σε ένα τελικό σχόλιο ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η λύση για το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι δίκαιη, ευρωπαϊκή, να εξυπηρετεί όλους τους Κυπρίους, την Κύπρο, τον κυπριακό λαό και αυτό να είναι το κριτήριο και όχι τα συμφέροντα τρίτων.

Όσον αφορά στα άλλα θέματα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το ελληνικό και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συνδιαμόρφωσαν από την επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ το καλοκαίρι έναν εξαιρετικά παραγωγικό οδικό χάρτη που ήδη τρεις μήνες μετά τη διαμόρφωσή του βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν υλοποιηθεί πολλές πλευρές. Σημείωσε ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται κοινά οράματα για την Ευρώπη όπως η διασφάλιση στους πολίτες της ευημερίας και ανάπτυξης και μεγάλου ρόλου στη διεθνή πολιτική σκηνή.

 

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, στηρίζει τη γαλλική πρόταση για αναζήτηση λύσης στο Μεσανατολικό, την πρωτοβουλία που έχει λάβει για το παλαιστινιακό ζήτημα, ελπίζοντας όλες οι πλευρές να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα δεν αδρανούν αλλά μεγαλώνουν, άρα έχει σημασία η έγκαιρη λύση τους μέσα από το διάλογο.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι κοινές ανησυχίες για τον πόλεμο στη Συρία και όπως είπε ο κ. Κοτζιάς η Ευρώπη βρίσκεται έναντι μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής, θυμίζοντας ότι 400.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 12 – 14 εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν καλοί πόλεμοι, όλοι είναι πόλεμοι με τραγικές ιστορίες που γεννούν και τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, τα οποία συναντήθηκαν με τα ρεύματα της οικονομικής μετανάστευσης. Τις επιπτώσεις τις ζει η Ευρώπη εδώ και ένα χρόνο και τα ελληνικά νησιά επίσης. Τόνισε ότι Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν ότι η πάλη για λύση του προσφυγικού σε επίπεδο ευρωπαϊκό είναι και πάλι ενάντια στον πόλεμο. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη και ότι σκοπεύει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις διπλωματικές σχέσεις της με τη βορειοαφρικανική χώρα στην οποία θα μεταβεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Ο κ. Κοτζιάς έκλεισε τις αρχικές του δηλώσεις κάνοντας αναφορά στη μεγάλη διαχρονική στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, μνημονεύοντας την περίοδο της δικτατορίας αλλά και των σκληρών διαπραγματεύσεων, πρόσφατα, για τα προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα στην ΕΕ.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, παίρνοντας το λόγο, επεσήμανε ότι το γνωστό σύνθημα Ελλάδας – Γαλλία – Συμμαχία παραμένει επίκαιρο όχι με όρους παρελθόντος αλλά μέλλοντος μέσα από στρατηγική συνεργασία.

Ως προς το προσφυγικό, τόνισε ότι επισημάνθηκε η ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έσωσε ζωές, παλεύει ενάντια στους διακινητές και επέτρεψε να υπάρξει κοινή διαχείριση του προβλήματος. Υπάρχουν αποτελέσματα, όπως είπε, αλλά δεν είναι αρκετά, χρειάζονται και άλλες προσπάθειες, κοινές προσπάθειες και υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει όλες οι πλευρές. Η Γαλλία, είπε, έχει αναλάβει δεσμεύσεις, τις τηρεί και θα τις τηρήσει με την αποστολή βοήθειας στα σύνορα αλλά και τις μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις από Τουρκία. Προσέθεσε ότι πρώτος στόχος, στη μεγαλύτερη αυτή κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει ο τερματισμός των βομβαρδισμών και στη Συρία η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Ερό τόνισε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και η αντιμετώπιση των τρομοκρατών στη Συρία, στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για σημαντικά θέματα για την Ευρώπη, τα οποία καλείται να τα αντιμετωπίσει και για να γίνει αυτό, πρέπει η ΕΕ να είναι πιο ενωμένη και πιο αλληλέγγυα, απαιτήσεις που, τόνισε, πρέπει να υπενθυμιστούν αυτήν την στιγμή καμπής για το ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά το Brexit.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι η Γαλλία θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα όπως και το αντίστροφο και ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις θυσίες που έχουν γίνει, θυσίες απαραίτητες, όπως είπε, καθώς επρόκειτο για κάτι που είχε συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν από όλες τις πλευρές και κατά τη β’ αξιολόγηση που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο. Η Γαλλία, μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ, έχει εμπλακεί στην τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να βρει τα μέσα για φιλόδοξες πολιτικές προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ο κ. Ερό δήλωσε ότι γνωρίζει ότι μια γρήγορη διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι σημαντική για τις ελληνικές Αρχές καθώς αποτελεί προϋπόθεση την επιστροφή στις αγορές. Επέμεινε στην τήρηση των δεσμεύσεων εκατέρωθεν και μίλησε για κοινή δράση για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί βάση εμπιστοσύνης σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού.

Οι πολίτες, εκτίμησε, πρέπει να δουν συγκεκριμένα βήματα, να γίνεται αντιληπτό ότι η Ευρώπη ακούει, τους προστατεύει, ανοίγει προοπτικές και έκλεισε τις δηλώσεις του με συνοπτική αναφορά σε ξεχωριστές πτυχές, πολιτιστικές, καινοτομίας, οικονομικές, που συσφίγγεται η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρέος και κληθείς να σχολιάσει την επιμονή Σόιμπλε σε μακροπρόθεσμες ημερομηνίες, ο κ. Ερό τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες φιλόδοξες απαντήσεις. Όσον αφορά στις θέσεις Σόιμπλε, σημείωσε ότι αν σχετίζονται με ατζέντα εσωτερικών διαδικασιών δεν είναι ικανοποιητικό το επιχείρημα, πρέπει να υπάρξει λογική προσέγγιση μέσα από συγκεκριμένα βήματα. Προσέθεσε ότι η ΕΚΤ έχει σημειώσει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους αν θέλει η ΕΕ η Ελλάδα να επωφεληθεί από τα μέτρα που η ίδια θα λάβει για όλες τις χώρες και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία σε καμία πλευρά για την εκατέρωθεν καλή θέληση ως προς τις κοινές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά και οδεύει προς την επιτυχία και ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Κάνοντας ένα τελικό σχόλιο για το θέμα του χρέους, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη πρέπει όλες οι πλευρές να κρατούν τις δεσμεύσεις τους, δεν υπάρχει συμφωνία που να αφορά μόνο μία χώρα, την Ελλάδα, και η εφαρμογή της συμφωνίας να παίρνει υπόψη της τα ιστορικά παραδείγματα. Δεν μπορεί να φέρεται κανείς στην Ελλάδα πιο σκληρά από ό,τι φέρθηκαν οι νικητές σύμμαχοι απέναντι σε μια χώρα που είχε προκαλέσει τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και χρώσταγε δύο δάνεια από τη δεκαετία του ’20 κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top