ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας: «Το Παρίσι στηρίζει λύση του Κυπριακού σύμφωνα με διεθνείς αποφάσεις και τις αρχές της ΕΕ»

Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας: «Το Παρίσι στηρίζει λύση του Κυπριακού σύμφωνα με διεθνείς αποφάσεις και τις αρχές της ΕΕ»

Η Γαλλία πάντοτε υποστήριζε λύση του Κυπριακού που να εδράζεται πάνω στις ευρωπαϊκές αρχές και τις διεθνείς αποφάσεις, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας Jean-Marc Ayrault μετά από συνάντηση την Τρίτη 25/10 στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Ayrault, μιλώντας μέσω διερμηνέα, επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Γαλλίας για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς και τόνισε ότι η λύση επαφίεται στους Κύπριους.

Αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα των δύο ηγετών στην Κύπρο και σημείωσε ότι η Γαλλία είναι σε επαφή με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αποφασιστεί ο κατάλληλος ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεργασία που έχει με τη γαλλική Κυβέρνηση και “κυρίως την παραδοσιακή της στήριξη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας, στις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού”.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες για επίλυση του κεφαλαίου της ασφάλειας.

Μετά την κατ`ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και τις διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες υπογράφηκαν τρεις διμερείς Συμφωνίες.

Την πρώτη συμφωνία με τίτλο “Γαλλο-Κυπριακή Στρατηγική Ατζέντα: Κοινή Διακήρυξη του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας” υπέγραψαν οι δύο υπουργοί.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της γλωσσικής συνεργασίας για την περίοδο 2016-2019, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών που υπεγράφη στην Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου 1969. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας.

Επίσης υπογράφηκε δήλωση Προθέσεων μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης για την Πολιτική Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία σε θέματα μείωσης κινδύνων και διαχείρισης καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Τη Δήλωση Προθέσεων υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Διοικητής Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ και ο Νομάρχης, Γενικός Διευθυντής για την Πολιτική Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Γαλλίας Laurent Prévost.

Αναφερόμενος στην υπογραφή των Συμφωνιών, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης των ήδη άριστων σχέσεων και της ιδιαίτερα αναπτυγμένης συνεργασίας των δύο χωρών σε καίριους τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, κ.α.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, εξετάστηκαν θέματα ενέργειας, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τονίζοντας ότι Κύπρος και Γαλλία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις, αλλά και κοινές ανησυχίες, είπε ότι “εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία που έχουμε με τη γαλλική Κυβέρνηση και κυρίως την παραδοσιακή της στήριξη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας, στις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Κύπριος Υπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες για επίλυση του κεφαλαίου της ασφάλειας.

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι, ως εταίροι στην ΕΕ, «ανταλλάξαμε απόψεις για τα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μέλλον της ΕΕ, το Brexit, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας όπου, στη βάση των κοινών μας προσεγγίσεων και των συντονισμένων πολιτικών μας».

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο Συριακό, όπου, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, απαιτούνται συγκροτημένες και συλλογικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης και εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Αναφορικά με τις συμφωνίες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Στρατηγική Ατζέντα που υπέγραψαν οι δύο χώρες “θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη συνεργασία μας και θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε και να αναπτύξουμε κοινές στρατηγικές, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο της Γαλλίας στο διεθνές προσκήνιο, τον οποίο στηρίζουμε έμπρακτα».

Αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι κ.κ. Καδής και Ayrault και αφορά στον τομέα της εκπαιδευτικής και γλωσσικής συνεργασίας, ιδιαίτερα για την προώθηση της Γαλλοφωνίας, ενώ οι Αρχές της Πολιτικής Άμυνας υπέγραψαν συνεργασία για τη μείωση των κινδύνων και την διαχείριση καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Ayrault, μιλώντας στα Γαλλικά μέσω διερμηνέα, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την επίσκεψή του στη Λευκωσία, λόγω των ιδιαίτερων διμερών σχέσεων και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, ανέφερε ότι η επίσκεψή του έχει ιστορικό χαρακτήρα, καθότι πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εργάζονται για την επανένωση της Κύπρου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας, ο Γάλλος Υπουργός είπε ότι αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές, γεγονός που αποδεικνύεται από τις Συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα. Η πρώτη Συμφωνία αφορά στη Στρατηγική Ατζέντα και δίνει μια νέα ώθηση στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της συνεργασίας, καθώς και σε επίπεδο επιστημονικό, πανεπιστημιακό, πολιτιστικό και οικονομικό. Όσον αφορά το Μνημόνιο Συναντίληψης του υπεγράφη με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία Κύπρου και Γαλλίας σε πολιτιστικό επίπεδο.

Ο κ. Ayrault πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η έκρυθμη κατάσταση που ταλανίζει την περιοχή, ιδιαίτερα την κρίση στη Συρία. Εξέφρασε την κοινή πεποίθηση ότι οι μαζικοί βομβαρδισμοί του καθεστώτος και της Ρωσίας στο Χαλέπι πρέπει να σταματήσουν, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μεταβατική πολιτική, βασισμένη στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στην ΕΕ, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ένωση, κοινή είπε, υπήρξε η θέση ότι να το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα πρέπει να επανατοποθετηθεί πάνω σε φιλόδοξες βάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες των λαών, αλλά και την Συνθήκη της Μπρατισλάβα.

Για το Κυπριακό, ο Γάλλος Υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Ayrault χαιρέτισε την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες, ώστε σύντομα να επιτευχθεί λύση. Εξέφρασε δε την ευχή όπως επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο, προς όφελος τόσο της Κύπρου όσο και της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Μίλησε για συλλογικές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των φαινομένων μίσους. Η επανένωση της Κύπρου, είπε, θα στείλει μοναδικό μήνυμα ειρήνης στην περιοχή. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μέλος της ΕΕ, η Γαλλία υποστηρίζει αυτήν την προοπτική και ευελπιστούμε ότι θα τεθεί τέρμα σε αυτόν τον αναχρονιστικό διαχωρισμό και ότι σύντομα θα επανενωθεί η Κύπρος.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Γαλλίας, ως μέλος της ΕΕ και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως προς το θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό, ο κ. Ayrault τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελούν οι δικοινοτικές συνομιλίες, των οποίων τη συνέχιση στηρίζει η Γαλλία, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σημείωσε ότι η ΕΕ και η Γαλλία διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο, αλλά εναπόκειται στις δικοινοτικές συνομιλίες να καταλήξουν σε λύση. Τόνισε δε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα άλλα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να εξετάσει ποιος θα είναι ο πιο κατάλληλος ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ayrault υπογράμμισε ότι η ποιότητα και η σοβαρότητα των συνομιλητών είναι υποσχόμενες. Η Γαλλική Κυβέρνηση, συνέχισε, υποστηρίζει τις προσπάθειες των δύο ηγετών, ενθαρρύνει την προσπάθεια, αλλά επαφίεται στους Κυπρίους η εξέλιξη των συνομιλιών και η εξεύρεση μιας λύσης.

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται τις ανησυχίες για νέο κύμα επιστροφής τρομοκρατών στην Ευρώπη, που πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο τρομοκρατικών κρουσμάτων στην ήπειρο, σε περίπτωση ανακατάληψης της Μοσούλης, ο Γάλλος Υπουργός υπογράμμισε ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να κερδηθεί, λαμβάνοντας ωστόσο όλα τα μέτρα για προστασία του άμαχου πληθυσμού, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία των μαχητών του Daesh, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν και να πάνε στην Ράκα. Εξού και η σημασία που έχει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση με τον διεθνή συνασπισμό και να στρέψουμε την προσοχή στη Ράκα. Η Ράκα είναι η πρωτεύουσα των τζιχατιστών στη Συρία, γιατί από εκεί ξεκινά η διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε τη μάχη παντού», κατέληξε.

Ο κ. Ayrault έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.


Πηγή: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top