Οι λογαριασμοί του Μιλτιάδη Νεοφύτου χρησιμοποιούνταν για την έμμεση χρηματοδότηση της Ομόνοιας, κατά παράβαση των κανονισμών της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου Νικόλας Καρυδάς, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στην αγωγή που καταχώρησε ο κ. Νεοφύτου εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία, στην παρουσία του Δημήτρη Χριστόφια, και εξεταζόμενος από τον δικηγόρο του κ. Νεοφύτου, Χαρίλαο Βελάρη, ο κ. Καρυδάς είπε ότι αυτό το είχε πει και στην κατάθεση που είχε δώσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία υπό τον κ. Πική.Ο κ. Καρυδάς έκανε επίσης λόγο για τηλεφωνικές παρεμβάσεις προς τον τότε εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη και Πρόεδρο της Τράπεζας Θεόδωρο Αριστοδήμου από τον Δημήτρη Χριστόφια και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για παραχώρηση υπερβάσεων εκατομμυρίων ευρώ προς τον Μιλτιάδη Νεοφύτου τον Μάιο του 2012 με την υπόσχεση ότι οι υπερβάσεις αυτές θα καλύπτονταν από άλλες πηγές. Όπως είπε, είχε πληροφορηθεί για το περιεχόμενο αυτών των τηλεφωνικών παρεμβάσεων από τους ίδιους τους Ηλιάδη και Αριστοδήμου.
Είπε ότι ο ίδιος δεν δέχτηκε να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να δοθούν ικανοποιητικές εξασφαλίσεις. «Εγώ δεν δεχόμουν να κάνω χάρη σε κανέναν ανεξαρτήτως από ποιο πολιτικό κόμμα προερχόταν»
Είπε, επίσης, ότι συνάντησε για πρώτη φορά τον Μιλτιάδη Νεοφύτου στο γραφείο του μαζί με τον κ. Σιαρλή ο οποίος, όπως είπε, ήθελε να του γνωρίσει τον κ. Νεοφύτου ως ένα από τους μεγάλους πελάτες της τράπεζας. Ανέφερε ότι σε εκείνη τη συνάντηση είχε πει στον κ. Νεοφύτου ότι ο τρόπος που χειριζόταν τους λογαριασμούς του για σκοπούς έμμεσης χρηματοδότησης της Ομόνοιας, κατά παράβαση της πολιτικής της τράπεζας, θα οδηγούσε την εταιρεία σε κατάρρευση.
Όπως είπε γίνονταν παράτυπες πιστώσεις στους λογαριασμούς του κ. Νεοφύτου κατά παράβαση των κανονισμών της Τράπεζας Κύπρου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι επιταγές που είχαν εκδοθεί στο όνομα άλλων νομικών προσώπων, πέραν της εταιρείας του Μιλτιάδη Νεοφύτου, κατατίθονταν κατά παράβαση των κανονισμών της τράπεζας κατευθείαν στο λογαριασμό του κ. Νεοφύτου.
Είπε ακόμη ότι εκδιώχθηκε από την Τράπεζα όταν είχε ζητήσει γραπτώς να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος από το τμήμα εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας για να φανεί πώς χρησιμοποιείτο αυτός ο λογαριασμός του κ. Νεοφύτου. Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν έγινε ποτέ ο συγκεκριμένος έλεγχος.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο λόγος της απομάκρυνσης του ήταν για να μπορέσουν να οδηγήσουν την τράπεζα Κύπρου εκεί που την οδήγησαν, δηλαδή στη διάλυση της, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης ότι όταν οι πιστώσεις σε ένα λογαριασμό δεν δικαιολογούνται από τον κύκλο εργασιών της εταιρείας τότε είναι παράνομες.
Κατά την αντεξέταση του από τον κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, εκ των δικηγόρων του κ. Χριστόφια, ο κ. Παπαχαραλάμπους υπέβαλε στον μάρτυρα ότι οι κύριοι Ηλιάδης και Αριστοδήμου καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής Πικής δεν ανέφεραν οτιδήποτε σε σχέση με τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από τους Δημήτρη Χριστόφιας και Άντρο Κυπριανού για να απαντήσει ο κ. Καρυδάς ότι «δεν ξέρω αν ερωτήθηκαν και τι απάντησαν».
«Εκείνο που εγώ ξέρω είναι τι που είπαν», συμπλήρωσε ο κ. Καρυδάς, λέγοντας επιπρόσθετα ότι η πολιτική της τράπεζας ήταν να μην χρηματοδοτούνται αθλητικά σωματεία.
Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι η θέση της υπεράσπισης είναι ότι ουδέποτε ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Κυπριανού προέβησαν σε παρέμβαση προς την τράπεζα. «Πιστεύω ότι τόσο ο κ. Ηλιάδης όσο και ο κ. Αριστοδήμου όταν μου είπαν αυτό που μου είπαν δεν έλεγαν ψέματα», ήταν η απάντηση του κ. Καρυδά.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν επίσης ως μάρτυρες ο υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Παύλου και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας του κ. Νεοφύτου, Γιαννάκης Ιωάννου.
Κατά την εξέταση του, ο Γενικός Διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας του κ. Νεοφύτου, Γιαννάκης Ιωάννου ανέγνωσε γραπτή δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου αναφερόμενος στις οικοδομικές εργασίες της εταιρείας στις οικίες του κ. Χριστόφια σε Μακεδονίτισσα και Κελλάκι.
Είπε ότι είναι κομματικό στέλεχος του ΑΚΕΛ και ανήκει στην κομματική οργάνωση Έγκωμης στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγος του Έλση Χριστόφια, τους οποίους γνωρίζει προσωπικά, όπως είπε.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε μια συνάντηση που είχε με την κα. Έλση Χριστόφια στα γραφεία του ΑΚΕΛ για να παραλάβει τα αρχιτεκτονικά σχέδια της οικίας του κ. Χριστόφια στο Κελλάκι. Κατά τη συνάντηση τους, ανέφερε, η κα. Χριστόφια του ζήτησε να δεσμευτεί στην κομματική του τιμή ότι θα πληρωνόταν για τις εργασίες στην οικία στο Κελλάκι.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το εκτιμημένο κόστος για τις εργασίες στην οικία Χριστόφια και της θυγατέρας του ήταν 972 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ.
Αναφέρθηκε επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Πόλα Κυπριανίδου μετά από οδηγίες του Δημήτρη Χριστόφια η οποία του είχε ζητήσει όπως προχρονολογήσουν αποδείξεις αναφορικά με την είσπραξη ποσών το 2013 από τον κ. Χριστόφια για ποσά περί των 200 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να φαίνονται ότι αυτά εισπράχθηκαν εντός του 2012.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι η εταιρεία τους είχε ενημερώσει ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο γιατί ήταν παράνομο ωστόσο η κα. Κυπριανίδου επέμενε ότι υπάρχει τρόπος να γίνει νομότυπα αυτό που ζητούσαν. Τότε της είχε πει να στείλει αυτό το αίτημα γραπτό -όπως και το έπραξε ηλεκτρονικά- για να το θέσουν ενώπιον των συμβούλων της εταιρείας. Οι σύμβουλοι της εταιρείας είχαν αποφανθεί ότι αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να γίνει νομότυπα.
Ανέφερε επίσης ότι σε συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού τον Οκτώβριο του 2013 του ανέφερε ότι θα έπρεπε να διευθετηθούν τα θέματα των οφειλών της Ομόνοιας και του Δ. Χριστόφια προς τον κ. Νεοφύτου. Όπως υποστήριξε αυτό που αντιλήφθηκε από τη συζήτηση μαζί του ήταν ότι οι οφειλές αυτές θα μπορούσαν να διευθετηθούν με την πώληση κτημάτων στην περιοχή των Χαλεπιανών που ήταν στην κατοχή εταιρειών που είχαν σχέση ή ήταν υπό τον έλεγχο του ΑΚΕΛ και μάλιστα είχε ετοιμάσει και σχετική έκθεση γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
Κατά την αντεξέταση του από τον Θανάση Κορφιώτη, εκ των δικηγόρων του κ. Χριστόφια, ο κ. Κορφιώτης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι οι χρεώσεις της εταιρείας Νεοφύτου για τις οικοδομικές εργασίες σε Μακεδονίτισσα και Κελλάκι είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου όπως αυτός φαίνεται σε σχετικό πίνακα της στατιστικής Υπηρεσίας, αναφέροντας ότι για τις εργασίες στον δεύτερο όροφο της οικίας της θυγατέρας του κ. Χριστόφια, 220 τετραγωνικών μέτρων, η εταιρεία πληρώθηκε 450 χιλιάδες ευρώ.
Οι απαιτήσεις της εταιρείας είναι το κόστος των εργασιών που έγιναν και τίποτε παραπάνω, ήταν η απάντηση του κ. Ιωάννου με τον δικηγόρο του κ. Χριστόφια να απαντά ότι στις απαιτήσεις του κ. Νεοφύτου υπάρχουν μέσα ποσά που δεν είναι κόστος.
Ο κ. Κορφιώτης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι το κόστος που χρεώνει η εταιρεία Νεοφύτου είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου υποστηρίζοντας ότι για τις εργασίες του πρώτου και του δεύτερου ορόφου της οικίας Χριστόφια έγιναν υπερπληρωμές σε σχέση με την πραγματική εργασία που έκαμε η εταιρεία. «Δεν είχαμε καμία διαμαρτυρία όμως», ήταν η αντίδραση του κ. Ιωάννου στην υποβολή αυτή.
Υπέβαλε επίσης στον μάρτυρα ότι ένα έργο τέτοιας φύσης θα μπορούσε να τελειώσει σε 16 μήνες ενώ χρειάστηκαν 36 μήνες για να ολοκληρωθεί και πως οι απαιτήσεις της εταιρείας είναι εξωπραγματικές και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικά εκτελεσθείσες εργασίες.
Ο κ. Ιωάννου διαφώνησε μαζί του και είπε ότι οι χρεώσεις που έγιναν αφορούν το κόστος των κατασκευαστικών εργασιών. Είπε επίσης ότι λόγω της σχέσης του κ. Νεοφύτου με τον κ. Χριστόφια δεν θα μπορούσε να τον χρεώσει πέραν από το κόστος των εργασιών «Ούτε ένα στο εκατομμύριο δεν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. δικηγόρος του κ. Χριστόφια υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ψεύδεται σε σχέση με την αναφορά του περί αιτήματος της κα. Πόλας Κυπριανίδου για προχρονολόγηση αποδείξεων για πληρωμές που έκανε ο κ. Χριστόφιας.
«Αυτά τα πράγματα που αναφέρετε σε σχέση με την κα. Κυπριανίδου τα αναφέρετε με μοναδικό σκοπό να δημιουργούνται εντυπώσεις και να γράφουν οι εφημερίδες και τα κανάλια ενώ καμία σχέση έχουν με αυτή την υπόθεση ακόμη κι αν είναι αλήθεια. Ο σκοπός που το κάμνετε είναι να πλήξετε τον εναγόμενο λόγω της θέσης του» υπέβαλε ο κ. Κορφιώτης στον μάρτυρα.
Ο υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Παύλου κατέθεσε επιταγές εταιρειών, οι οποίες είχαν οπισθογραφηθεί και κατατεθεί στον λογαριασμό του Μιλτιάδους Νεοφύτου.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στην 1 το μεσημέρι με τον τελευταίο μάρτυρα από την πλευρά του κ. Νεοφύτου, λογιστή Λούκα Παπαλλή.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολλά εκατομμύρια – Εκτοξεύθηκε το ποσό
• Πιάστηκε στον δρόμο με πιστόλι και σφαίρες - Χειροπέδες σε 49χρονο
• Περιπέτεια για την Χριστιάνα Αριστοτέλους στην Βιέννη - Ο λόγος που «χάλασε» το ταξίδι της
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις