Τις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εγγυήσεις και για επιστροφή του ήμισυ σχεδόν των εδαφών των Bρετανικών Bάσεων, σε περίπτωση λύσης, επανέλαβε την Τρίτη ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κiντ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε επίσης λόγο για πιθανούς ρυθμούς ανάπτυξης σε διψήφιο νούμερο με μια «σωστή λύση του Κυπριακού», ενώ αναφερόμενος στο κόστος, είπε ότι «το να ξαναπάρω εδάφη που έχασα σε πόλεμο είναι μια εθνική επένδυση».
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, στα γραφεία του κόμματος, όπου οι δύο άντρες συζήτησαν αποκλειστικά το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εξέφρασε προς τον κ. Κιντ τις θέσεις της ε/κ πλευράς, αλλά και τις ξεκάθαρες, όπως ανέφερε, θέσεις της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου για τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη, ενώ ενημέρωσε τον κ. Κιντ και για τις θέσεις στο περιουσιακό.
«Χαιρετίζω και σημειώνω την ξεκάθαρη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, πως δεν επιθυμεί στο να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, εκτός αν τα ενδιαφερόμενη μέρη της το ζητήσουν» είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα δεν επιθυμούν συνέχιση εγγυήσεων.
Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Κιντ επαναβεβαίωσε τη θέση της βρετανικής Κυβέρνησης ότι σε ενδεχόμενη λύση, τουλάχιστον 48% των εδαφών των δύο Βρετανικών Βάσεων θα επιστραφούν, κάτι που ισοδυναμεί περίπου με το 1,5% του συνολικού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως προς τα κριτήρια του εδαφικού, ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για σημαντικό ποσοστό επιστροφής εδαφών υπό ε/κ διοίκηση και τη δυνατότητα επιστροφής περίπου 100.000 προσφύγων, με αναλογική και δίκαιη ρύθμιση στο θέμα των ακτογραμμών και δικαίωμα χρήσης και διαχείρισης χώρων λατρείας για αμφότερες τις κοινότητες.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βοηθήσει, όταν του ζητηθεί να συνδράμει, για την τελική αίσια κατάληξη του Κυπριακού.
Ερωτηθείς για τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη πως μπορούν να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις σε υψηλούς τόνους, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα δίνει μια εθνική μάχη.
«Είναι καλό αντί των αντιπαραθέσεων να στέλνεται το μήνυμα - και προς τη διεθνή κοινότητα - πως ενωμένος ο κυπριακό λαός στηρίζει τις εθνικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος» είπε.
Όσον αφορά την εμπλοκή της ΕΕ στα οικονομικά της λύσης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μια σωστή λύση του Κυπριακού θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην κυπριακή οικονομία.
Με μια σωστή λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε, πάνω στις παραμέτρους που ήδη συζητούνται και στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στα θέματα διακυβέρνησης, οικονομίας και ΕΕ, και με την εκτίμηση ότι θα υπάρχει μια εδαφική αναπροσαρμογή που θα βρίσκει σύμφωνη την ε/κ πλευρά «βλέπω την οικονομία της Κύπρου να κινείται με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης [σε] διψήφιο αριθμό».
Αναφερόμενος τέλος στο κόστος της λύσης, χαρακτήρισε «μεγάλη επένδυση» τη δημιουργία υποδομών, δρόμων και συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στο Βαρώσι, όπως και την εκ νέου κατασκευή των ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις