Η ιστορία του Αη-Γιώρκη πίσω από το εικόνισμα της Λεμεσού που οι μοναχές λένε ότι δακρύζει. Γιατί η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι έσωσε το νησί από την πανούκλα και προστάτευε τα παιδιά της Κύπρου

Η ιστορία του Αη-Γιώρκη πίσω από το εικόνισμα της Λεμεσού που οι μοναχές λένε ότι δακρύζει. Γιατί η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι έσωσε το νησί από την  πανούκλα και προστάτευε τα παιδιά της Κύπρου

Την περασμένη Κυριακή (06/11/2016) οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου Λεμεσού, παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο στην εικόνα του προστάτη Αγίου.

 Η εικόνα -όπως είπαν- «δάκρυζε». Πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει στη Μονή για να προσκυνήσει την εικόνα, του Αγίου που σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση συνδέεται με πολλά θαύματα.

Οι πιστοί έχουν συνδέσει το εικόνισμα με τη σωτηρία του νησιού από την πανούκλα, αλλά και την προστασία των μικρών παιδιών, των ανύπαντρων γυναικών και την θεραπεία επιληπτικών. Ο Άγιος που αγαπήθηκε από το νησί, τραγουδήθηκε όσο κανείς άλλος και τιμάται από τους κατοίκους. Ποιοι είναι οι θρύλοι γύρω από τη μορφή του;

«Αη Γιώρκη τζιαι βοήθα μου»

Ως προστάτης του νησιού, ο Άγιος Γεώργιος έχει κατακτήσει τις καρδιές των κατοίκων του νησιού. Πάντα τον επικαλούνται για βοήθεια στα δύσκολα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άγιος έσωσε το νησί από την πανούκλα τον 19ο αιώνα. Γι’ αυτό τον λόγο κιόλας οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το όνομα του Αγίου σε δύο τοπωνύμια. Στο χωριό Καμινάρια γνωστά ως «Παδκιά τ’ Άη Γιώρκη» και «Τζεφαλόκρεμμος».

Πέρα όμως από τον μύθο αυτό, ο Άγιος θεωρείτο από τους κατοίκους και ως ο προστάτης και θεραπευτής όσων έπασχαν από επιληψία, την «άσχημη αρρώστεια» ή «λάωμα».  Γι’ αυτόν τον λόγο στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κοντού «σκλαβώνονταν» αρκετοί επιληπτικοί. Επισκέπτονταν δηλαδή τη Μονή όπου και διέμεναν για αρκετό διάστημα μέχρι να θεραπευτούν.

Οι άρρωστοι κάτοικοι του νησιού, έκαναν διάφορες δουλειές ή καλλιεργούσαν τα κτήματα της Μονής αφιλοκερδώς πιστεύοντας πως έτσι ο Άγιος θα τους ελεούσε και θα τους θεράπευε. Ο Άγιος θεωρείτο και προστάτης των παιδιών που αργούσαν να περπατήσουν.

Κάτοικοι του νησιού οδηγούσαν τα παιδιά τους στο προαύλιο της Μονής. Εκεί υπήρχε πέτρα με δύο εκτυπώματα σε σχήμα παιδικών ποδιών. Είχαν αποτυπωθεί, κατά τη λαϊκή παράδοση, μόλις πάτησε σε αυτήν ο Χριστός, όταν ήταν βρέφος στη Βηθλεέμ. Οι γονείς αφαιρούσαν το δεξί παπούτσι του παιδιού, το οποίο έπρεπε να μείνει στην Εκκλησία και ακολούθως τα βοηθούσαν να παραμείνουν όρθια πάνω στα αποτυπώματα του Χριστού. Ήταν βέβαιοι πως έτσι λαμβάνουν τη Θεία χάρη και ότι δεν θα αργούσαν να περπατήσουν. 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Παιχνίδια της τ/κ πλευράς μέχρι την επόμενη Γενεύη

Κυπριακό: Παιχνίδια της τ/κ πλευράς μέχρι την επόμενη Γενεύη

Μετά την αισιόδοξη νότα που έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ύστερα από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ερσίν Τατάρ, την Τετάρτη, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χωρίς να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο Ερσίν Τατάρ επανήλθε στις γνωστές του θέσεις για κυριαρχική ισότητα, βαφτίζοντάς τη τώρα, «συνεργασία» μεταξύ των δύο λαών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Μενέλαος Μενελάου, είπε μεταξύ άλλων, ότι η τ/κ πλευρά βρίσκεται εκτός πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE