Τελικά υπάρχει φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα; Οι επιστήμονες απαντούν

Τελικά υπάρχει φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα; Οι επιστήμονες απαντούν

Η δυναμική της φιλίας μεταξύ δύο ανθρώπων αντίθετου φύλου έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών αλλά και επιστημονικών μελετών.

Οι απόψεις διίστανται, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει πραγματική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα και άλλους να επιμένουν ότι οι δύο φίλοι καταλήγουν μοιραία εραστές και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να ευτυχήσουν ως ζευγάρι.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Ω-Κλαιρ αποφάσισαν να επανεξετάσουν το –κλασικό θα λέγαμε– ζήτημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ένας άντρας και μια γυναίκα δύσκολα θα συμφωνήσουν στο κατά πόσο η μεταξύ τους σχέση θα μπορούσε να οριστεί ως «φιλία».

«Καταλήξαμε ότι οι εμπειρίες αντρών και γυναικών σχετικά με τις φιλίες που διατηρούν με άτομα του αντίθετου φύλου διαφέρουν από αυτό που έχουν στο μυαλό τους ως έννοια του φίλου» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Evolutionary Psychological Science. Πρακτικά, αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι σε γενικές γραμμές οι άντρες είναι πιο πιθανό να ελκύονται ερωτικά από τις γυναίκες φίλες τους απ’ ό,τι οι γυναίκες από τους άντρες φίλους τους, αν και η διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στα δύο φύλα δεν ήταν τεράστια.

Η τάση των ανδρών να θεωρούν τις φίλες τους σεξουαλικά επιθυμητές ίσως αποτελεί... πρωτόγονο ένστικτο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι «στρατηγικές ζευγαρώματος» που υποσυνείδητα εφαρμόζουμε επηρεάζουν ως έναν βαθμό το κατά πόσο μπορούμε να διατηρήσουμε πραγματική φιλία με ένα άτομο του αντίθετου φύλου. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Έιπριλ Μπλέσκε-Ρίτσεκ, οι άντρες είναι πιο πιθανό να ελκύονται ερωτικά από μια φίλη τους επειδή «κινδυνεύουν να αποκλειστούν γενετικά εάν δεν εκμεταλλευτούν πολλαπλές ευκαιρίες για αναπαραγωγή».

Αντίστοιχη μελέτη του 2000 είχε δείξει πάντως ότι αν η σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους του αντίθετου φύλου παραμείνει πλατωνική η φιλία τους είναι πιο πιθανό να αντέξει στον χρόνο.

 

Πηγή: οnMed.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Αούν - Καταβλήθηκαν 300.000 ευρώ από την ΚΔ στον Λίβανο ως ανθρωπιστική αρωγή

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Αούν - Καταβλήθηκαν 300.000 ευρώ από την ΚΔ στον Λίβανο ως ανθρωπιστική αρωγή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Ζοζέφ Αούν, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ύψιστη ανησυχία του για τις αδιάκριτες ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στον Λίβανο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων.

BEST OF TOTHEMAONLINE