Όσοι στρέψουν το βλέμμα τους στο νυχτερινό ουρανό στις 14 Νοεμβρίου θα αντικρίσουν το μεγαλύτερο και πιο λαμπρό φεγγάρι των τελευταίων έξι δεκαετιών, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα υπάρχουν σύννεφα...
Η πανσέληνος αυτή θα είναι η μεγαλύτερη από το 1948, και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Νοέμβριο του 2034 για να ξαναδούμε τόσο μεγάλη.
Κι όπως σημειώνει η ΝASA στην ιστοσελίδα της: «η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο η πιο κοντινή και φωτεινή πανσέληνος του 2016, αλλά για την ώρα και η πιο κοντινή του 21ου αιώνα»...
Yπερπανσέληνο ή supermoon ονομάζεται κάθε πανσέληνος που το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από το μέσο όρο της απόστασης του πλανήτη μας με το δορυφόρο του.
Υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη.
Καθώς η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, άλλοτε πλησιάζει τη Γη κατά 30.000 μίλια εγγύτερα (περίγειο) και άλλοτε απομακρύνεται (απόγειο).
Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται και η Σελήνη είναι και στο περίγειο της, τότε έχουμε υπερπανσέληνο ή supermoon!
Μια υπερπανσέληνος μπορεί να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο, όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειό του.
Ωστόσο το ότι μια πανσέληνος φαίνεται μεγαλύτερη είναι θέμα οφθαλμαπάτης. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι όταν η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα, μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως κτίσματα, δέντρα, κεραίες κτλ και τότε φαίνεται πιο μεγάλη.
Από iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Οι αργίες του 2025: Πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο - Πότε πέφτουν
• Aυτό ήταν το πρώτο μωρό του 2025 - Γεννήθηκε ένα λεπτό μετά την αλλαγή χρόνου
• Πασίγνωστη Κύπρια ηθοποίος ανακοίνωσε με ένα πρωτότυπο τρόπο την εγκυμοσύνη της - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις