Στην πλειονότητα σας έχετε βρεθεί σε ένα αεροπλάνο και σας έχει ζητηθεί από το προσωπικό να κλείσετε το κινητό σας πριν από την πτήση για λόγους ασφαλείας.
Είναι κοινή τακτική η απενεργοποίηση των συσκευών κατά την διάρκεια πτήσεων, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ιδιαιτέρως τι θα συμβεί αν κάποιος παρακούσει τις οδηγίες και αφήσει το κινητό του ανοιχτό.
Όταν είσαι στα 10.000 πόδια πάνω από την Γη το σήμα του κινητού περνάει από πολλούς πύργους και στέλνει δυνατά σήματα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα του αεροπλάνου, αλλά δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία πτώση αεροπλάνου λόγω κινητού.
«Δεν είναι απαραίτητο πως το κινητό μπορεί να ρίξει ένα αεροπλάνο» λέει ο πρώην τεχνικός Κένι Κίρτσοφ. «Αυτό δεν γίνεται. Το θέμα είναι ότι παρεμβαίνει με τα συστήματα του αεροπλάνου και δίνει περισσότερη δουλειά στους πιλότους σε κρίσιμες φάσεις της πτήσης. Όταν απογειώνονται και προσγειώνονται, αυτές είναι φάσεις της πτήσης που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από τους πιλότους».
Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει κατά πολύ απαλείψει τους κινδύνους. Το 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροπορικής Ασφάλειας τόνισε πως οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν αποτελούν απειλή, παρότι πρέπει οι αεροπορικές να αποδείξουν πως τα συστήματα τους δεν επηρεάζονται από το σήμα των κινητών τηλεφώνων.
Πολλές εταιρίες έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και επιτρέπουν τηλεφωνήματα κατά την διάρκεια πτήσεων, όμως μόνο μέσω συγκεκριμένων παρόχων και από συστήματα του αεροπλάνου. Περισσότερες από τριάντα είναι οι εταιρίες που επιτρέπουν κλήσεις.
Παρόλα αυτά όμως, ο Οργανισμός ακόμη απαγορεύει τις κλήσεις από προσωπικά κινητά καθώς «παραβιάζουν τους κανόνες», όπως αναφέρει η Ελίζαμπεθ Ίσαμ Κόρι, από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, στο Travel + Leisure.
«Ο Οργανισμός απαγορεύει οτιδήποτε εκπέμπει σήμα, πράγμα που περιλαμβάνει κινητά για φωνητικές κλήσεις. Τα κινητά προκαλούν παρεμβολές στα συστήματα».
«Πολλά μοντέρνα ηλεκτρονικά συστήματα προστατεύονται από παρεμβολές» επισημαίνει βέβαια ειδικός στην ασφάλεια πτήσεων. Οι τωρινοί κανόνες πτήσεων που απαγορεύουν τις επικοινωνίες μέσω προσωπικών συσκευών υιοθετήθηκαν πάνω από 20 χρόνια πριν για να προστατεύσουν τις παρεμβολές στο σύστημα του αεροπλάνου από κινητά, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
«Η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα στα αεροπλάνο μπορεί να εμποδίσει τέτοιες παρεμβολές και έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται επιτυχώς σε πολλές χώρες στον κόσμο. Είναι καθαρά τεχνικό θέμα, θα επιτρέψει, αν υιοθετηθεί, στις αεροπορικές να ορίσουν όποια πολιτική χρήσης κινητών οι ίδιες θέλουν, που να υπακούει στους κείμενους κανόνες όμως».
Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα μπορούμε να κάνουμε άνετα κλήσεις από το κινητό μας κατά την διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών, χωρίς να φοβόμαστε για την ασφάλεια μας, αλλά και αυτή την υπόλοιπων επιβατών της πτήσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις