ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Φωτογραφία ντοκουμέντο με ημίγυμνους στρατονόμους της ΕΣΑ. Τι προέβλεπε ο Κανονισμός τους που συνέταξε ο Ιωαννίδης και υπέγραψε ο Παπαδόπουλος

Φωτογραφία ντοκουμέντο με ημίγυμνους στρατονόμους της ΕΣΑ. Τι προέβλεπε ο Κανονισμός τους που συνέταξε ο Ιωαννίδης και υπέγραψε ο Παπαδόπουλος

Στη σπάνια φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της χούντας απαθανατίζονται ημίγυμνοι, τρεις στρατονόμοι της ΕΣΑ, εν ώρα χαλάρωσης, πιθανώς στο κολαστήριο του σημερινού Πάρκου Ελευθερίας.

Φορούν τα γνωστά μπλε πηλίκια της στρατονομίας, για τα οποία «έφτυναν αίμα» κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, ώστε να τα αποκτήσουν. Η γύμνια τους καλύπτεται με εσώρουχα και τη διπλή δερμάτινη λευκή ζώνη στην οποία στερεωνόταν η θήκη για τα μακριά γκλομπ, που αποτελούσαν βασικό εργαλείο της «δουλειάς τους».

Η εμφάνιση συμπληρώνεται από άσπρες γκέτες και αντί για άρβυλα φορούν τις κλασσικές πλαστικές παντόφλες τύπου V, που έδινε για χρόνια ο στρατός στους νεοσύλλεκτους. Οι χαλαροί στρατονόμοι – αν μη τι άλλο – δεν φαίνεται ενδυματολογικά να ακολουθούν τους απαραβίαστους κανόνες, που είχαν θεσπιστεί από την υπηρεσία τους. Ειδικά για το ντύσιμο στον κανονισμό της ΕΣΑ προβλεπόταν ότι «ο στρατονόμος είναι καθαρός, κόσμιος και ντυμένος με ευπρέπεια (στολή καθαρά, γυαλισμένη, σιδερωμένη, κουμπωμένη)».

Εκτός από αυτόν που τράβηξε τη φωτογραφία, κανείς δεν γνωρίζει αν το κλικ έγινε πριν ή μετά τα διαβόητα «τσάι πάρτι» των Εσατζήδων, δηλαδή τα βασανιστήρια σε κρατούμενους, όπως τα αποκαλούσαν συνθηματικά.

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top