Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους χειρισμούς του ακύρωσε στην πράξη το Εθνικό Συμβούλιο, κάτι που αποτελεί την κύρια αιτία διάσπασης του εσωτερικού μετώπου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας καλώντας τον να αναλογιστεί τις ιστορικές του ευθύνες και να συνειδητοποιήσει ότι, κανενός οι ώμοι δεν είναι τόσο στιβαροί για να σηκώσουν το βάρος της τύχης της πατρίδας μας.
Στην ομιλία του στη Βουλή, στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως στο εθνικό θέμα, δεν χωρούν ούτε ανταγωνισμοί, ούτε εγωισμοί, ούτε και ρεβανσισμοί, σημειώνοντας πως το Κυπριακό και η διαχείριση του δεν είναι ούτε κομματική, ούτε προσωπική υπόθεση.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν μπορεί το ζήτημα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας να λυθεί με ασαφείς διατυπώσεις και πως το κόμμα του αλλά και η τεράστια πλειοψηφία του λαού, απαιτεί όπως στην όποια συμφωνία, διασφαλίζεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο ζήτημα του εποικισμού, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ουσιαστικά νομιμοποιούνται όχι 90 χιλιάδες, όπως σε μια δήλωση του ποδαριού παραδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά 100 με 130 χιλιάδες έποικοι και χαρακτήρισε πρωτοφανές για σύγχρονο Κράτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αμφισβητεί την απογραφή πληθυσμού και την Στατιστική Υπηρεσία του Κράτους, που μετρά 667 χιλιάδες Ελληνοκύπριους και να επιμένει ότι αριθμούμε 802 χιλιάδες.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας αναφερόμενος στο περιουσιακό είπε πως με τα κριτήρια και τη διαδικασία που συμφωνήθηκε, το περιουσιακό θα μετατραπεί σε προσωπικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει.
Όπως είπε, την ημέρα της λύση ο πρόσφυγας δεν θα γνωρίζει αν θα πάρει πίσω το σπίτι και την περιουσία του, αν θα αποζημιωθεί, πόσα και από ποιόν, αν θα του δοθεί ως αντάλλαγμα τι, που και πότε, αλλά το μόνο που θα ξέρει είναι ότι θα προσφύγει σε μια Επιτροπή Περιουσιών η οποία θα αποφασίσει βάση κριτηρίων. Όποιος δεν ικανοποιηθεί θα μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο Περιουσιών και μετά στο ΕΔΑΔ. Το δικαίωμα προσφυγής θα το έχει τόσο ο νόμιμος ιδιοκτήτης όσο και ο παράνομος χρήστης.
Η ίδια λογική, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, ισχύει και όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τις δημοκρατίες ελευθερίες που θα απολαμβάνουν οι άνθρωποι της μιας κοινότητας που θα εγκατασταθούν στο Κρατίδιο της άλλης κοινότητας. Με τα όσα συμφωνήθηκαν, είπε, αυτοί οι Κύπριοι θα έχουν όσα δικαιώματα θα είχαν, αν αποφάσιζαν να εγκατασταθούν στη Γαλλία ή στη Γερμανία. Όσοι Κύπριοι πολίτες εγκατασταθούν στο Κρατίδιο που θα διοικεί η άλλη κοινότητα θα είναι σαν να έχουν εγκατασταθεί σε ένα άλλο Κράτος της ΕΕ και όχι στο δικό τους κράτος.
Στην οικονομία, είπε πως οδηγούμαστε σε δύο χωριστές οικονομίες που θα ανταγωνίζονται η μια την άλλη και πως από την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε τα κρατίδια να συνάπτουν χωριστές συμφωνίες με άλλα κράτη για θέματα εμπορίου, τουρισμού, επενδύσεων ακόμα και χρηματοδότησης, τέθηκαν οι βάσεις για χωριστά οικονομικά συμφέροντα. Αυτό επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τη συμφωνία για χωριστή φορολογία επί των εταιρειών και επί φυσικών προσώπων. “Ούτε κοινό ΓΕΣΥ, ούτε κοινό σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα έχουμε, που θα δημιουργούσαν δεσμούς αλληλοεξάρτησης και αλληλοεξυπηρέτησης”, είπε.
Σε σχέση με τη μορφή της Διάσκεψης, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο με την πενταμερή όσο και με την πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπούρκεστονγκ και πως θα πρέπει να συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη με συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες και οπωσδήποτε της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα είναι και το συμβαλλόμενο μέρος.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη στην ομιλία του πως για να είναι βιώσιμη μια λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διασφαλίζει το Κράτος Δικαίου και τις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Σημείωσε πως τα 6 βέτο που αναγνωρίστηκαν στον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο, οι ειδικές πλειοψηφίες που απαιτούνται στο Νομοθετικό Σώμα, η αναγκαιότητα έστω μιας Τουρκοκυπριακής ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η ίση αριθμητική εκπροσώπηση σε διοικητικά συμβούλια ή ανεξάρτητες αρχές του Κράτους και άλλα πολλά, αναιρούν τις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αναιρούν, όπως είπε, το ίδιο το Κράτος Δικαίου και αναπόφευκτα οδηγούν σε αδιέξοδα και παραλυσία του Κράτους.
Διερωτήθηκε αν έχουν επίγνωση αυτής της πραγματικότητας ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, γι’ αυτό και αναζητούν τρόπους επίλυσης των αδιεξόδων και αντί να αναιρέσουν τις αιτίες των αδιεξόδων, που είναι η μετατροπή της πολιτικής ισότητας σε αριθμητική ισότητα, επέλεξαν να ακρωτηριάσουν εντελώς τη δημοκρατία αλλά και να ναρκοθετήσουν ακόμη πιο επικίνδυνα το νέο αυτό συνταγματικό οικοδόμημα που προκύπτει από τη λύση. Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ένα τέτοιο κράτος πιο πολύ θα μοιάζει με καζίνο ή με το κυπριακό καζαντί παρά με σύγχρονο και σοβαρό Κράτος.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σε άλλο σημείο είπε πως οι συνομιλίες διεξάγονται υπό τον εκβιασμό `λύση μέχρι το τέλος του 2016 ή προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία`, σημειώνοντας πως αυτός ο εκβιασμός θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ενώ ταυτόχρονα προσφέρει κίνητρα στην Τουρκία να παραμείνει αδιάλλακτη.
“Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον κ. Αναστασιάδη, να μετατρέψει αυτό τον κίνδυνο, τον οποίο δεν φρόντισε ως όφειλε να αποτρέψει, σε πιστόλι στον κρόταφο του Κυπριακού λαού”, είπε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις