ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαδόπουλος: «Να προνοείται ρητά η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Ν. Παπαδόπουλος: «Να προνοείται ρητά η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Τη ρητή συμπερίληψη στο νέο Σύνταγμα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε σήμερα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι με τις πρόνοιες που συμφωνούνται σε σχέση με τη διακυβέρνηση του κράτους και τη λήψη αποφάσεων θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της ολοήμερης συνεδρίας της Βουλής με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε ερώτημα προς το ΔΗΣΥ να τοποθετηθεί κατά πόσο αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία.

Η απόρριψη της εκ περιτροπής προεδρίας είναι κόκκινη γραμμή, είπε, «και ο λόγος δεν έχει να κάνει με ρατσιστικά κίνητρα, έχει να κάνει με την ασφάλεια του λαού μας». Έθεσε το ερώτημα «τι θα γινόταν αν είχαμε το 1974 Τούρκο Πρόεδρο, θα πήγαινε στα Ηνωμένα Έθνη να καταγγείλει την Τουρκία ή θα χαιρέτιζε την ειρηνευτική τους επιχείρηση»;

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο στις πρόνοιες επίλυσης αδιεξόδων που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο παζάρι και οι Ε/κ θα μετατραπούν σε υποκείμενα εκβιασμού, γιατί για κάθε θετική ψήφο που θα ζητάμε από την τ/κ κοινότητα θα πρέπει να δώσουμε αντάλλαγμα. Αυτό είναι που θα γίνει».

Αυτό, εκτίμησε, «θα δημιουργήσει προστριβές, σε ένα αυξανόμενο αίσθημα αδικίας των Ε/κ και ίσως και σε δικοινοτικές ταραχές, το κράτος δεν θα καταρρεύσει σε λίγα χρόνια όπως το 1960, θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες».

«Και από την παράλυση, η διάλυση είναι σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση», ανέφερε.

Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, «αυτό που προτείνεται είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με ένα ετοιμόρροπο, δυσλειτουργικό, τουρκικό προτεκτοράτο που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση της Άγκυρας».

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «αυτό το ετοιμόρροπο κατασκεύασμα θα καταρρεύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ο λαός μας από πολίτες ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους θα μετατραπούν σε κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνα».

«Θα μετατραπούμε σε Παλαιστίνιους. Σε ένα λαό χωρίς κράτος αλλά με την συνεχιζόμενη απειλή της Τουρκίας», είπε.


Γι' αυτό το λόγο για εμάς, συνέχισε, «είναι επάναγκες και επιμένουμε ότι πρέπει να συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό πρέπει να διασφαλίζεται ρητά στην προτεινόμενη λύση. Όχι μετεξέλιξη που δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ν` αλλάξουμε το Σύνταγμα. Ναι. Να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος. Ναι. Αλλά η ΚΔ πρέπει να συνεχίσει». Γιατί δεν μπορεί ένα τόσο κρίσιμο σοβαρό ζήτημα να κρύβεται πίσω από εποικοδομητικές ασάφειες, είπε.

Το ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι νομικό. Είναι πολιτικό. «Εγώ δεν θέλω να ρωτήσω νομικούς αν υπάρχω. Εγώ θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουμε ως κράτος και ότι συνεχίζουμε», σημείωσε.

Επιμένουμε κ. Πρόεδρε, είπε, για την ασφάλεια του λαού μας «στο πρώτο άρθρο το Συντάγματος να προνοείται ρητά η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δυστυχώς, συνέχισε, «αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι εκείνο που επιχειρείται είναι η επαναφορά μιας χειρότερης εκδοχής του Σχεδίου Ανάν». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η φιλοσοφία του Λόρδου Χάνει της εποικοδομητικής ασάφειας είναι διάχυτη σ` αυτή τη λύση που κυοφορείται.

Θα έχουμε, ανέφερε, εποικοδομητική ασάφεια σε ό,τι αφορά στη συνέχιση της ΚΔ, στην κυριαρχία, για τους αριθμούς των εποίκων, στην ιθαγένεια, στα δικαιώματα των προσφύγων, στη διακυβέρνηση με τον κλήρο.

Μα πρόθεσή σας, διερωτήθηκε, «είναι να μετατρέψετε ολόκληρη την Κύπρο σε ψευδοκράτος;».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνέχισε λέγοντας ότι «η μεγάλη εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι ότι αυτή η λύση που ετοιμάζεται βασίζεται πάνω σε μια βασική θεωρία ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν». Κάτι που όμως μας διαβεβαιώνουν θέλει λύση, ανέφερε.

Την ίδια στιγμή που διαπραγματευόμαστε το εδαφικό, μας ανακοίνωσε ότι θα μας στείλει το Μπαρμπαρός, είπε.

Εμείς, όμως, πρόσθεσε, “τον κ. Ερντογάν που μας στέλνει τα πλοία, που στέλνει υποβρύχια στο Αιγαίο, που είναι με στρατό στο Ιράκ και στη Συρία, πρέπει να τον εμπιστευθούμε απόλυτα και τυφλά την πρώτη μέρα της λύσης».

Ο κ. Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι «δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Ερντογάν και σίγουρα δεν τον εμπιστευόμαστε για την εφαρμογή της λύσης». Ο κ. Ερντογάν, είπε, έχει καταργήσει τη δημοκρατία στην Τουρκία, σήμερα βρίσκονται περισσότεροι δημοσιογράφοι στη φυλακή στην Τουρκία παρά οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, μετά το πραξικόπημα εγείρεται ζήτημα κατά πόσον η Τουρκία θα αποχωρήσει ακόμα και από το ΝΑΤΟ, επαναφέρει τη θανατική ποινή, ξεχάστε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Και εμείς, πρόσθεσε, «βασιζόμαστε στον κ. Ερντογάν και στην καλή του πίστη».

«Με αυτή τη λύση που φέρνετε δεν θα ησυχάσουμε από την Τουρκία. Θα νομιμοποιηθεί και θα επεκταθεί η επιρροή της στην Κύπρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα». Αυτό, συμπλήρωσε, «είναι που διακυβεύεται με τη λύση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του «δεν έχει απορρίψει τη ΔΔΟ».

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε «θέλουμε μια λύση όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των πολιτών Ε/κ και Τ/κ, θέλουμε μια λύση που θα εφαρμόζονται οι αρχές της ΕΕ όπως αυτές εφαρμόζονται για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, θέλουμε μια λύση χωρίς ξένους στρατούς κατοχής, θέλουμε μια λύση όπου οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και οι πρόσφυγες δεν θα αποστερηθούν τις περιουσίες τους, θέλουμε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που δεν θα οδηγεί σε κατάρρευση, δεν θα βασίζεται στην καλή διάθεση της Άγκυρας».

Μια βασική αρχή, είπε: «Καμία κοινότητα να μην μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα της άλλης και καμία κοινότητα να μην μπορεί να παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του κράτους.

Πάνω απ` όλα θέλουμε μια λύση με την οποία θα διασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.

Εισηγήθηκε ως ελάχιστες δικλείδες ασφαλείας «οτιδήποτε έχει να κάνει με υποχρεώσεις της Τουρκίας πρέπει να γίνει πριν την εφαρμογή της λύσης και μετά τα δημοψηφίσματα δεν πρέπει να εφαρμοστεί η λύση πριν να έχουν αποχωρήσει όλα τα τουρκικά στρατεύματα, πριν να έχουν επιστραφεί όλα τα εδάφη που θα μας επιστραφούν, πριν να διαγραφεί το τουρκικό χρέος προς τα κατεχόμενα, πριν να επικυρωθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση η λύση με βάση το άρθρο 80 του Τουρκικού Συντάγματος».

Ζήτησε επιστροφή στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που προνοούν ότι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα.

Υιοθετούμε την ξεκάθαρη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης την οποία και χαιρετίζουμε, είπε αναφερόμενος στις εγγυήσεις. Δεν προσερχόμαστε σε καμία διεθνή διάσκεψη για τις τροποποιήσουμε ή να τις μετονομάσουμε. Θα πάμε μόνο για να επικυρωθεί η κατάργησή τους, είπε.


Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διακοπή παροχής ρεύματος: Στις τόσες μέρες εφαρμόζεται – Πώς λειτουργεί το σχέδιο εξόφλησης με μηνιαίες πληρωμές

• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

• Καιρός: Αυτές τις περιοχές επηρεάζει η «ELENA» - Πότε αναμένεται να επιδεινωθούν τα έντονα φαινόμενα

• Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι παρά το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Υεμένη - Δείτε βίντεο

• Θρίλερ με τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Τι αναφέρουν οι αζέρικες πηγές και τι απαντούν οι Ρώσοι



Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top