Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή (25/11) στη δημοσιότητα και αφορούν την ενδοοικογενειακή βία με θύματα γυναίκες.
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, με την ευκαιρία της έναρξης των Παγκόσμιων 16ημέρων δράσεων ενάντια στη βία κατά των γυναικών, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου του 2016, το 22% των Κύπριων γυναικών έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από 15 ετών και άνω.
Επίσης, το 39% των Κυπρίων γυναικών έχουν υποστεί ψυχολογική βία από νυν ή τέως συντρόφους τους από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου του και τις δράσεις του σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Αναφερόμενος στην πανευρωπαϊκή έρευνα, που διεξήγαγε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, με θέμα τη βία κατά των γυναικών στην Κύπρο, ο κ. Νικολάου είπε ότι “μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ενώ ποσοστό 39% έχουν υποστεί ψυχολογική βία από το σύντροφο τους”, για να προσθέσει ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ευρήματα παγκύπριας έρευνας που διεξήγαγε η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια το 2012, σχεδόν το 60% των γυναικών θυμάτων βίας δεν ανέφερε το περιστατικό σε κανέναν.
“Έκτοτε, παρατηρείται μια αυξητική τάση των καταγγελιών όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, γεγονός που υποδηλοί ότι τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, τόσο από το κράτος, όσο και από την κοινωνία των πολιτών στο τρίπτυχο πρόληψη, καταστολή και προστασία θυμάτων, άρχισαν να αποφέρουν καρπούς. Οι γυναίκες στην Κύπρο αισθάνονται πλέον περισσότερο ενημερωμένες, ενθαρρυμένες και έχουν κάπου να αποταθούν με ασφάλεια για να δώσουν ένα τέλος στο πρόβλημά τους”, είπε.
Όπως πρόσθεσε η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, έθεσε τη βία κατά των γυναικών μεταξύ των υψηλών της προτεραιοτήτων και για το σκοπό αυτό τον Ιούνιο του 2015 υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Ανέφερε ακόμα ότι έκτοτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων, όπως την ετοιμασία από τη Νομική Υπηρεσία νομοσχεδίου για ποινικοποίηση του αδικήματος της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 34 της Σύμβασης, το οποίο τυγχάνει του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου και αναμένεται να προωθηθεί σύντομα για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την εκπόνηση μελέτης από εξωτερικό συνεργάτη, σχετικά με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να επέλθουν στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου, προκειμένου να συνάδουν με τις πρόνοιες της Σύμβασης, καθώς επίσης και μελέτης σχετικά με την Αξιολόγηση και Διαχείριση του Κινδύνου, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 51 της Σύμβασης.
Επίσης, ανέφερε ότι προχώρησε στη διοργάνωση, τον περασμένο Απρίλιο, ειδικού εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα τη «Βία κατά των Γυναικών», με στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών βίας, στο οποίο κύριοι ομιλητές ήταν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ειδικοί στον τομέα αυτό, ενώ σημείωσε ότι έχει πρόσφατα υποβληθεί από την Αστυνομία, πρόταση για εξασφάλιση χρηματοδότησης στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη Βία κατά των Γυναικών, με στόχο τη διενέργεια διαφωτιστικών δράσεων σε εθνικό επίπεδο.
Σε ομιλία της η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, είπε ότι πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, αποτελεί στόχο προτεραιότητας η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου που θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην πρόληψη και καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου.
“Πρέπει”, είπε, “να κυριαρχήσει η μηδενική ανοχή στη βία. Οφείλουμε να βάλουμε γερές βάσεις για την καταστολή της, ενός φαινομένου που προσβάλλει την ίδια την κοινωνία και τον πολιτισμό μας”.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), Κική Πογιατζιή, είπε πως η ενδοοικογενειακή βία έχει τεράστιο κόστος για το κράτος αναφορικά με τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει στα θύματα (ιατρική περίθαλψη, νομική αρωγή και άλλα), για να προσθέσει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα ένα κόστος πολύ σοβαρότερο, οι επιπτώσεις βίας στη ζωή των θυμάτων που μπορεί να τους τραυματίσουν ανεπανόρθωτα αν δεν τύχουν της σωστή βοήθειας.
Είπε πως ο ΣΠΑΒΟ δέχθηκε 6.737 τηλεφωνήματα τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, ενώ σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα αξιολογηθούν και θα κατηγοριοποιηθούν, ώστε να υπάρχει αναλυτική κατάσταση για τη φύση του κάθε τηλεφωνήματος.
Τέλος, η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ απένειμε στον Υπουργό Δικαιοσύνης αναμνηστικό δώρο ως ένδειξη εκτίμησης για τη στήριξη και τη συνεργασία του.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις