Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι από την πλευρά του ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις κι ανησυχίες του ΚΚΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, που έχουν ως βάση τους ένα συνομοσπονδιακό – διχοτομικό σχέδιο, δύο «συνιστώντων κρατών», το οποίο διαιωνίζει τις συνέπειες της τούρκικης εισβολής – κατοχής και δεν οδηγεί σε πραγματική επανένωση του νησιού και του λαού της Κύπρου.
Εξέφρασε, ιδιαίτερα, την έντονη ανησυχία του με τον καθορισμό διάσκεψης για το Κυπριακό, με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και με σοβαρά θέματα να παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που παραπέμπει σε προσπάθεια επίσπευσης λύσης στη βάση των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων, οι οποίες κλιμακώνονται προκλητικά το τελευταίο διάστημα.
Επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
Από ΚΥΠΕ