Εκλογές στην Ιταλία για το συνταγματικό δημοψήφισμα – Στις κάλπες σχεδόν 47 εκατομμύρια πολίτες

Εκλογές στην Ιταλία για το συνταγματικό δημοψήφισμα – Στις κάλπες σχεδόν 47 εκατομμύρια πολίτες

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 04/12 σχεδόν 47 εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες που ψηφίζουν από τις 07.00 μέχρι τις 23.00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) για το συνταγματικό δημοψήφισμα.

Τυπικό περιεχόμενο του δημοψηφίσματος είναι η έγκριση μιας ευρείας συνταγματικής αλλαγής, που έχει προτείνει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, βασικό περιεχόμενο της οποίας είναι η σημαντική ισχυροποίηση της κυβέρνησης έναντι του Κοινοβουλίου, μέσα απ' την αλλαγή της μορφής του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση του Ρέντσι υποβαθμίζει στην πράξη τη Γερουσία σε ένα ουσιαστικά συμβουλευτικό όργανο. Αναιρεί την ανάγκη συναίνεσης ευρύτερων τμημάτων της αστικής τάξης, αφού ισχυροποιείται η κοινοβουλευτική παρουσία του πρώτου κόμματος. Με τον τρόπο αυτό, τελικά ισχυροποιείται η αστική κυβέρνηση έναντι του Κοινοβουλίου και διευκολύνεται η ταχύτερη υλοποίηση ορισμένων μέτρων, όπως επίσης οδηγεί σε σταθερότερες κυβερνήσεις. Ωστόσο, η άσκηση της αστικής εξουσίας στην Ιταλία τα τελευταία 70 χρόνια δεν απειλήθηκε ποτέ ούτε βρήκε ουσιαστικές δυσκολίες λόγω της μορφής της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Γι' αυτό και η σημαντική δυναμική του «Όχι» δεν αφορά κυρίως τη μορφή του πολιτεύματος. Αντίθετα, εκφράζει αποκλίνοντα συμφέροντα που διαπερνούν την ιταλική αστική τάξη.

Από 902.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΚΟ στο επίκεντρο των εξελίξεων: Ο κύκλος επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, οι απαιτήσεις του Νικόλα και το πολιτικό τεστ πριν τον ανασχηματισμό

ΔΗΚΟ στο επίκεντρο των εξελίξεων: Ο κύκλος επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, οι απαιτήσεις του Νικόλα και το πολιτικό τεστ πριν τον ανασχηματισμό

Η σχέση του Προεδρικού με το ΔΗΚΟ, εισέρχεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι επόμενες ημέρες, αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Η συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ δεν αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη τακτική επαφή, αλλά ως ένα ραντεβού ουσίας, από το οποίο αναμένεται να διαφανεί εάν οι δύο πλευρές μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τους όρους της συνεργασίας τους, ή αν οι διαφωνίες που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, θα παραμείνουν στο τραπέζι.

BEST OF TOTHEMAONLINE