ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Λύση στο Κυπριακό θα αποτελέσει μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ»

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Λύση στο Κυπριακό θα αποτελέσει μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ»

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε πως μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, η ΕΕ το χρειάζεται επιτακτικά. «Είναι κάτι περισσότερο από το Κυπριακό. Είναι το αν είμαστε σε θέση μια αντιπαράθεση, η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, να φτάσει πλέον σε μια επίλυση με τον τρόπο αυτό», υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις Στάινμαγερ έγιναν στην Αθήνα ύστερα από συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε πως η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να στηρίζεται  στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος που θα ήθελε, κράτος μέλος της ΕΕ να υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού», παρατήρησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Το Κυπριακό, η στάση της τουρκικής ηγεσίας, η εσωτερική κατάσταση στην ΕΕ και η περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας σε μια σειρά από τομείς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα οι δύο Υπουργοί, κατά την οποία υπέγραψαν  Κοινό Σχέδιο Δράσης, το οποίο ενισχύει τη διμερή συνεργασία τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός Υπουργός είπε πως γνωρίζει πόσο οδυνηρές είναι τέτοιες διαπραγματεύσεις όπου οι πλευρές καλούνται να αποχαιρετίσουν μακρά εδραιωμένες θέσεις του παρελθόντος, καθώς και ότι «αυτή τη στιγμή ο βορράς και ο νότος της Νήσου έχει κάνει μεγάλα βήματα».

Ο κ. Στάινμαγερ είπε ότι σε διαπραγματεύσεις για τέτοιου είδους θέματα με αντιπαραθέσεις, υπάρχει ένας μακρύς δρόμος να διανύσει κανείς και στα τελευταία μέτρα είναι εκεί που συναντά πιθανότατα τα περισσότερα εμπόδια. Αν όμως όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση ύστερα από μια τέτοια διαπραγμάτευση να την τερματίσουν τότε κανένα εμπόδιο δεν είναι αρκετό για να τους σταματήσει.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε,  η ΕΕ το χρειάζεται επιτακτικά. «Είναι κάτι περισσότερο από το Κυπριακό. Είναι το αν είμαστε σε θέση μια αντιπαράθεση η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια να φτάσει πλέον σε μια επίλυση με τον τρόπο αυτό», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο  Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γερμανός ομόλογός του είναι αισιόδοξοι ως προς τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για το μέλλον η λύση  του Κυπριακού, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ, μια λύση ενός προβλήματος που φτάνει τα 42 χρόνια. Μια λύση, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, "που πρέπει να βασίζεται στη θέληση των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και των τριών μειονοτήτων στο νησί. Μια λύση", τόνισε, "που πρέπει να αποτελέσει αισιόδοξο μήνυμα, αλλά να στηρίζεται, κατά τη γνώμη της Ελλάδας, στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος που θα ήθελε, κράτος μέλος της ΕΕ να υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Τα μηνύματα από την Κύπρο είναι θετικά, παρατήρησε ο κ. Κοτζιάς, και εξέφρασε την ελπίδα  ο ΟΑΣΕ να συμβάλλει με το δικό του τρόπο, έναν τρόπο που θα συνεχίσει να συζητά με το Γερμανό ομόλογό του, έτσι ώστε η λύση του Κυπριακού να γίνει πιο παραγωγική.  

Σε αναφορά του για την Τουρκία, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει χώρα που να θέλει τον παραπέρα εκδημοκρατισμό της και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περισσότερο από την Ελλάδα. Για να υπάρξει αυτός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, τόνισε, χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα, και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο. Κάτι που σημαίνει και να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάννης, γιατί ακόμη και σήμερα οι προβλέψεις αυτής της Συνθήκης, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται.  

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την τουρκική επιθετική ρητορική, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας σε μια περιοχή αυξανόμενης αστάθειας. Αρχή της εξωτερικής της πολιτικής είναι να υπάρχει νηφαλιότητα, να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα με ηρεμία, να μην μεγεθύνονται τα προβλήματα, αλλά και να μην παρακάμπτονται. Η Τουρκία είναι γείτονας με τον οποίο η Ελλάδα θέλει να συμβιώσει και έχει εξαιρετικά καλές οικονομικές σχέσεις, ανέφερε, συμπληρώνοντας όμως ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας, ένα μεγάλο κομμάτι των τουρκικών ελίτ, δείχνει μια μεγάλη νευρικότητα. Φροντίδα της Ελλάδας είναι να περιοριστεί αυτή η νευρικότητα και να μην εκδηλωθεί προς τα έξω.

Η Ελλάδα, συνέχισε, τείνει πάντα χέρι φιλίας, θέλει το διάλογο, έχει ανοιχτά όλα τα κανάλια συνεννόησης και παραμένει ήρεμη και νηφάλια. «Θέλουμε ευρωπαϊκή Τουρκία, θέλουμε να ενταχθεί στην ΕΕ, θέλουμε ένα γείτονα που να συμπεριφέρεται στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι δική του επιλογή να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο. Αν δεν τον ακολουθήσει η χώρα μας θα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και τα οράματα του 21ου αιώνα».

Σε παρέμβασή του ο κ. Στάινμαγερ σημείωσε πως κανένας δεν θα αμφισβητήσει το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας είναι τεταμένη και θύμισε ότι και η Γερμανία προχώρησε σε σειρά δηλώσεων που καταδίκαζαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Όπως είπε, επιδείχθηκε σεβασμός προς εκείνους που τάχθηκαν υπέρ της Δημοκρατίας στην Τουρκία, αλλά ο ίδιος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούμε να στρέφουμε αλλού το βλέμμα όταν έχουμε μαζικές συλλήψεις.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Συνθήκη της Λωζάννης,  ο Γερμανός Υπουργός τόνισε: «Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική», και συμπλήρωσε ότι ο καθένας καταλαβαίνει τι θα σήμαινε στην ΕΕ να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τα σύνορα. Θα ήταν κάτι που σίγουρα δεν θα συνεισέφερε στη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες.  

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με τον κ. Κοτζιά να σημειώνει τη συμβολή του κ. Στάινμαγερ σε αυτό. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει θετική ώθηση στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις και το κοινό σχέδιο δράσης που υπογράφηκε, αποτελεί εξαιρετική βάση.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η ΕΕ έχει μεγάλο παρελθόν, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να έχει ακόμη μεγαλύτερο μέλλον. Δεν μπορεί να περιορίζεται σε κυρώσεις και μνημόνια και ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι το σπίτι για τους λαούς, η δημοκρατία μας στον 21ο αιώνα, το κοινωνικό κράτος του 21ου αιώνα, η αλληλεγγύη και η κατανόηση.

Ο κ. Στάινμαγερ χαρακτήρισε πρόκληση τη διαπραγμάτευση για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει απαντήσεις άμεσα στις τρέχουσες κρίσεις, ξεχωρίζοντας τα θέματα ασφάλειας, την απασχόληση και το προσφυγικό στο οποίο και οι δύο σημείωσαν ότι Ελλάδα και Γερμανία βρίσκονται κοντά.

Σε σχέση με τα Βαλκάνια, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λύσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Ως προς την Αλβανία, παρατήρησε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά, χαρακτήρισε ατυχείς χειρισμούς από την Κομισιόν και επισήμανε ότι ενόψει εκλογών υπάρχει τάση αναδυόμενου εθνικισμού στη γειτονική χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξής της στην ΕΕ υπό τον όρο ότι ικανοποιούνται τα κριτήρια που απαιτήθηκαν σε όλες τις προηγούμενες διευρύνσεις. Χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις με τη Βουλγαρία, ενώ για τα Σκόπια, είπε ότι η διαδικασία της υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι εντατική.


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top