ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχωρεί από το Εθνικό το ΕΛΑΜ: Δεν θα συναινέσουμε στο «έγκλημα» λέει ο Χρίστος Χρίστου

Αποχωρεί από το Εθνικό το ΕΛΑΜ: Δεν θα συναινέσουμε στο «έγκλημα» λέει ο Χρίστος Χρίστου

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από το Εθνικό Συμβούλιο, από το βήμα της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής που συζητά τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2017.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αθετεί τις μέχρι πρόσφατα δήθεν κόκκινες γραμμές του, αναιρεί για πολλοστή φορά τις δεσμεύσεις που έδωσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, μετατρέποντας το εθνικό ζήτημα σε προσωπική του υπόθεση».

«Στον αντίποδα για ακόμα μια φορά η τούρκικη πολιτική φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους της και να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση, η οποία κρύβει πολλές μεθοδεύσεις, κινδύνους και παγίδες» είπε.

«Βλέπουμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλα έλεγε στην Ελβετία και άλλα έπραξε το βράδυ της Πέμπτης 01/12, καθώς ξεκάθαρα έχει τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα» ανέφερε, διερωτώμενος αν «σε περίπτωση αποτυχίας στις 11 του Γενάρη υπάρχει μηχανισμός απεμπλοκής από τις συνομιλίες χωρίς να αποδοθεί η ευθύνη του αδιεξόδου στη δική μας πλευράς ή θα οδηγηθούμε σε πολυμερή διάσκεψη όπως ήταν η αρχική στόχευση της τουρκικής διπλωματίας».

Είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος αφήνει το λαό και τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους στο σκοτάδι και προχωρά στο Κυπριακό χωρίς να υπολογίζει κανένα.

Το ΕΛΑΜ θεωρεί πως «η στάση του Προέδρου στο ζήτημα της ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου αποτελεί πλέον μια ξεκάθαρη κοροϊδία. Από τη μια, ο Πρόεδρος υπόσχεται πως δεν θα προχωρήσει σε ενέργειες στο Κυπριακό πριν γίνει ενημέρωση και τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων στο Εθνικό Συμβούλιο κι από την άλλη προχωρά σε επανέναρξη των συνομιλιών εν αγνοία του».

Σημειώνοντας ότι το ΕΛΑΜ δεν θα γίνει θιασώτης της πολιτικής του κ. Αναστασιάδη, ούτε θα συναινέσει στο «έγκλημα», όπως είπε, που ετοιμάζεται στις πλάτες του κυπριακού Ελληνισμού, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΕΛΑΜ από το Εθνικό Συμβούλιο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε πλέον παρών αφού ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να λάβει τίποτε σοβαρά υπόψιν από τα όσα του έχουμε αναφέρει».

Πρέπει, ανέφερε, να αποφύγουμε το αδιέξοδο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, με εξαίρεση τον προϋπολογισμό της άμυνας τον οποίο θα υπερψηφίσει «αν και δεν πιστεύουμε ότι καλύπτει ούτε κατ` ελάχιστον τις ανάγκες» ανέφερε.

«Η αρνητική μας ψήφος δεν επιβάλλεται από στείρα αντιπολίτευση, αλλά από σαφή διαφωνία μας με το περιεχόμενο, την κατεύθυνση και το πολιτικό στίγμα του προϋπολογισμού αυτού», ανέφερε.

Ο κ. Χρίστου είπε πως ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2017 ακολουθεί την ίδια συνταγή με τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, επιτρέπει την οριακή λειτουργία του κράτους και αποτυγχάνει να φέρει την αναγκαία ανάπτυξη στην οικονομία.

Όταν ευημερούν οι αριθμοί δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι ευημερούν και οι άνθρωποι, είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει χώρος, ούτε είναι η ώρα για πανηγυρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης. Θα χρειαστεί, ανέφερε, πολύς χρόνος και πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να ξαναστήσουμε μια εύρωστη οικονομία, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας σε προηγούμενες κυβερνήσεις και στη Βουλή.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, λέγοντας πως την ώρα που το εθνικό ζήτημα βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και ο επεκτατισμός της Τουρκίας εκφράζεται με τον πιο επίσημο τρόπο, επιβάλλουμε στην άμυνα μας ένα «άτυπο αυτοεμπάργκο».

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε, θα λάβει ως κρατική ενίσχυση για το 2017 65 εκ. Ευρώ, την ίδια στιγμή τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ύψος 64 εκ. Ευρώ.

Θα πρέπει, συνέχισε, να επενδυθούν πολλά περισσότερα χρήματα στον τομέα της άμυνας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη διέλυσε το κοινωνικό κράτος, ότι η «πολυδιαφημιζόμενη» μεταρρύθμιση του δημοσίου δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή και ότι το ΓεΣΥ προχωρεί με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.

Ανέφερε ακόμα ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε παράλυση και οι τράπεζες αδυνατούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top