ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: «Προοπτικές και δικαιολογημένες ανησυχίες από την επανέναρξη των συνομιλιών»

Άντρος Κυπριανού: «Προοπτικές και δικαιολογημένες ανησυχίες από την επανέναρξη των συνομιλιών»

Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την προσπάθεια, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2017 στη Βουλή. Πρόσθεσε, παράλληλα ότι η συμφωνία που έγινε από τον Πρόεδρο εμπερικλείει προοπτικές αλλά και δικαιολογημένες ανησυχίες.

Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταβάλει προσπάθεια μεγιστοποίησης των προοπτικών, να εργαστεί για να περιορίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, να διαπραγματευτεί στη βάση αρχών και συλλογικά και να βρίσκεται σε μόνιμη διαβούλευση με την ελληνική Κυβέρνηση για τα θέματα της Ασφάλειας.

Κάλεσε παράλληλα του δύο ηγέτες αλλά και τα πολιτικά κόμματα, εκατέρωθεν, να σκεφτούν τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. «Να δημιουργήσουμε συνθήκες μεγίστης ενότητας. Να δώσουμε περισσότερη έμφαση στα θέματα ουσίας, παρά της διαδικασίας. Να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια λύσης που θα βασίζεται σε αρχές. Αυτό θα πράξουμε ως ΑΚΕΛ. Θα εργαστούμε ως πραγματικοί Κύπριοι που θέλουμε επιτέλους να δούμε την κοινή μας πατρίδα επανενωμένη».

Την ίδια ώρα ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τη ζήτησε το ΑΚΕΛ.

«Δεν της δώσαμε δημοσιότητα, γιατί μας ενδιέφερε η ουσία και όχι η πίστωση με πόντους για την πρωτοβουλία μας. Δηλώσεις που έγιναν επιχειρώντας να ερμηνεύσουν το στόχο της επίσκεψης είναι προσβλητικές για μας, αλλά, κυρίως, για τον Έλληνα Πρωθυπουργό», είπε. Διερωτήθηκε αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέμενε το ΑΚΕΛ για να του υποδείξει πώς να τοποθετηθεί και κατά πόσο το ΑΚΕΛ λειτουργεί ως δούρειος ίππος για να περάσουν άνομα σχέδια σε βάρος της Κύπρου.

Προειδοποίησε παράλληλα για προσπάθειες οικονομικής ενσωμάτωση των κατεχομένων μέσω χρηματοδοτήσεων στον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα και όχι μόνο.

«Είναι αλήθεια ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα προβάλλει αντιστάσεις στο διχοτομικό πλαίσιο που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το κατά πόσο ακόμα μια μικρή κοινότητα θα μπορεί να αντισταθεί σε μια μεγάλη δύναμη. Για το κατά πόσο ακόμα θα μπορεί να υφίσταται δίχως να τη νικήσει ο ιδιότυπος τουρκοκυπριακός εθνικισμός, που παίρνει αποστάσεις τόσο από την Τουρκία, όσο και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Αν, μάλιστα, την απογοητεύσουμε για ακόμα μια φορά με την αλλαγή του πλαισίου λύσης, όπως κάποιοι εισηγούνται, θα την αποδυναμώσουμε εντελώς», σημείωσε.

Δηλώνοντας την πρόθεση του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε απογοήτευση από το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις του υπό συζήτηση προϋπολογισμού, αφού όπως είπε δεν θέτει τέλος στη μνημονιακή εποχή, αλλά την παρατείνει επ’ αόριστο, διαψεύδοντας έτσι με τον πιο λυπηρό τρόπο τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης ότι «μπήκαμε σε μεταμνημονιακή εποχή».

Για το ΑΚΕΛ, ανέφερε, έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει μόνο να μεγαλώνει ξανά η οικονομία, αλλά να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο για το σύνολο της κοινωνίας, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας με δικαιώματα που να εξασφαλίζουν επαρκές εισόδημα για τους εργαζόμενους, ποιοτική δημόσια υγεία, παιδεία και μέριμνα και στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων του πληθυσμού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, μίλησε για συνεχή μείωση των μισθών, εργασία με κουτσουρεμένα δικαιώματα, απορυθμισμένα ωράρια και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος κατέχει θλιβερά πρωτεία στα ποσοστά υποαπασχολούμενων ατόμων.

Είπε επίσης ότι το 29% του λαού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και ότι η Eurostat σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα σε δαπάνες κοινωνικής προστασίας.

«Το βιοτικό επίπεδο στη χώρα έχει μειωθεί τόσο που αν σήμερα μετρούσαμε τη φτώχεια με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2008, το ποσοστό φτώχειας θα ήταν υπερδιπλάσιο. Αυτό είναι το success story της Κυβέρνησης∙ η μαζική φτωχοποίηση του λαού!!!», ανέφερε.

Αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ δεν αρνείται την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ούτε πως ο προς ψήφιση προϋπολογισμό αντανακλά μια σαφώς βελτιωμένη κατάσταση, είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει ανάγκη για ενισχυμένες αναπτυξιακές δαπάνες από το κράτος, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα των δαπανών της τελευταίας τριετίας.

«Επιβάλλεται άμεσα η αντιμετώπιση των εισοδηματικών ανισοτήτων, με πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων δεν είναι πολιτική σπατάλης, είναι εξ ολοκλήρου αναπτυξιακή πολιτική», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι απαιτούνται, επίσης, ενεργητικές πολιτικές από το κράτος για ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής και για στήριξη των ανέργων, περισσότερο, όμως, χρειάζονται αποφάσεις και δράσεις για τη δημιουργία υποδομών και θεσμών που να καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Έκανε επίσης λόγο για καθημερινή καταρράκωση των θεσμών με τον διορισμό στους ανώτατους θεσμούς του κράτους ανθρώπων «επειδή ανέβαιναν με τον κ. Αναστασιάδη στις προεκλογικές εξέδρες».

Πρόσθεσε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η κοινωνία απαιτεί την αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, απαιτεί εξυγίανση και θεσμικό εκσυγχρονισμό. Πρόσθεσε ότι απαιτείται διαφάνεια και εκσυγχρονισμός και από την επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, οι κυπριακές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι υπόδειγμα σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο ΓΓ ανέφερε επίσης ότι η μείωση των ελλειμμάτων που επιτρέπει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού επιτυγχάνεται μέσα από πρωτογενή πλεονάσματα που αφαιρούν πόρους από την ανάπτυξη και κεκτημένα από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Υπερηφανεύεται σήμερα η κυβέρνηση ότι καταργεί τις έκτακτες εισφορές από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ότι καταργεί τους φόρους της ακίνητης περιουσίας, ότι παραχωρεί τις προσαυξήσεις στο δημόσιο, χωρίς να κατανοεί ότι, ακόμα κι αν δεν συνέβαλαν στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, οι φορολογικές ελαφρύνσεις από μόνες τους δεν μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών ».

Ανέφερε παράλληλα ότι η παρούσα κυβέρνηση προτιμά να αντιγράφει τις έτοιμες συνταγές που της σερβίρουν όσοι ενδιαφέρονται μόνο για την εξόφληση των δανείων τους παρά να παίρνει πρωτοβουλίες ενεργοποίησης παραγωγικών τάξεων και πολιτικών κομμάτων για εθνική συνεννόηση πάνω στη βάση εναλλακτικών, εγχώριων και πραγματικά βιώσιμων αναπτυξιακών στρατηγικών.

«Με παθητικές συμπεριφορές, αμήχανες τακτικές και σπρωξίματα των προκλήσεων και των προβλημάτων της εποχής κάτω από το χαλί της πολιτικής αυταρέσκειας και της κομματικής σκοπιμότητας, καμία δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρόκειται να σημάνει το τέλος της μνημονιακής λογικής με την οποία εξακολουθεί να πορεύεται η κυβέρνηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι με την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου δεν παράγεται νέος, ούτε κατανέμεται δικαιότερα και παραγωγικότερα o υφιστάμενος.

Είπε επίσης ότι με έργα που δεν ωφελούν το κοινωνικό σύνολο, αλλά ενισχύουν απλώς ορισμένες προνομιούχες κοινωνικές ομάδες δε γίνονται μεταρρυθμιστικές τομές, ούτε δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάκαμψης με στρατηγικό και χρονικό βάθος.

Ακόμα ανέφερε ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι το ΓεΣΥ, δεν εκσυγχρονίζεται το κράτος, ούτε ενισχύεται η οικονομία.

«Με τον τραπεζικό τομέα να περιορίζεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η προοπτική επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας χάνεται από τον ορίζοντα και των επιχειρήσεων και των νέων επιχειρηματιών», ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Δεν κάνουν πίσω οι γιατροί: Πώς απαντούν στο ενδεχόμενο για επ’ αόριστον απεργία - Δείτε βίντεο

• Έρχεται στην Κύπρο ο υποχρεωτικός κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές - Λεπτομέρειες στο βίντεο

• Πάνω από τριάντα άτομα άλλαξαν φύλο στην Κύπρο – Ποια η διαδικασία και πόσο ετών είναι ο μικρότερος

• Αυτός είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ - «Μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που μου δείξατε»

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»



ΑΠΟΨΗ: Χριστοδουλίδης εναντίον όλων – Ας πέφτει η δημοτικότητα, τουλάχιστον λύνονται τα προβλήματα

ΑΠΟΨΗ: Χριστοδουλίδης εναντίον όλων – Ας πέφτει η δημοτικότητα, τουλάχιστον λύνονται τα προβλήματα

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, είτε αριστερών, είτε δεξιών, είτε κεντρώων». Ένα διαχρονικό σύνθημα που αναφωνούσε ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την ημέρα της ανακήρυξης του με σκοπό να δείξει ότι θα δουλέψει για όλους και όχι για το κόμμα του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top