Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τις τρεις χώρες η περαιτέρω ενδυνάμωση της τριμερούς συνεργασίας τους αναφέρθηκαν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.
Μιλούσαν μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στην Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Τεχνολογία, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/12 στην Ιερουσαλήμ. Ανακοίνωσαν επίσης ότι η επόμενη και τρίτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το 2017.
Αυτή, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νετανιάχου είναι μια «συνάντηση ειλικρινούς φιλίας, υπάρχουν κοινές αξίες μεταξύ μας, ως δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα εδώ και αρκετά χρόνια ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε μέσα από την συνεργασία μας και αυτό πράττουμε, περιλαμβανομένης της συμφωνίας που υπογράψαμε σήμερα».
Ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε γενικότερα την επιθυμία του Ισραήλ να συνεργαστεί σε όλους τους πιθανούς τομείς όπου μπορεί να υπάρξει όφελος για όλους του πολίτες των τριών χωρών κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στην έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και τον τουρισμό.
«Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ιερουσαλήμ, που θα ακολουθήσει, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την πολυεπίπεδη τριμερή εταιρική σχέση η οποία έχει ως στόχο και όραμα την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «εξόχως σημαντικό ότι σήμερα διευρύνουμε το διάλογο μας και να θεσμοθετούμε περαιτέρω την συνεργασία μας στους βασικούς τομείς της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του τουρισμού, της υγείας, της έρευνας και ανάπτυξης αλλά και στον κρίσιμο τομέα της έρευνας και καινοτομίας».
Πρόσθεσε ότι «τα θέματα περιβάλλοντος αποτελούν τομείς ιδιαίτερης σημασίας στους οποίους πετύχαμε να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, στην κλιματική αλλαγή, στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και σε σωρεία αγροτικούς τομέων».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι η τριμερής «αποτελεί μια στρατηγική επιλογή, ένα βασικό πυλώνα περιφερειακής συνεργασίας και ένα μοχλό ανάπτυξης».
Πρόσθεσε ότι θα «έχουμε τη δυνατότητα στις διευρυμένες συνομιλίες των τριών αντιπροσωπειών να εκτιμήσουμε την πρόοδο αλλά και να επεκτείνουμε την συνεργασία μας στους τομείς ενέργειας, οικονομίας, τουρισμού, υγεία, παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και βέβαια να υιοθετήσουμε την κοινή δήλωση που αναδεικνύει τους κοινούς μας στόχους και την κοινή μας δράση».
Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «ευκαιρίες που προσφέρει αυτό το συνεργατικό σχήμα μεταξύ μας στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων, και ιδίως για την αξιοποίηση και τη συνεργασία των υψηλά εξειδικευμένων νέων επιστημόνων των χωρών μας». Στο πλαίσιο αυτό, είπε, κινείται τόσο και το Μνημόνιο Συνεργασίας «όσο και η προκήρυξη τις αμέσως επόμενες μέρες για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης».
Την υποστήριξή του στις προσπάθειες Αναστασιάδη για λύση επαναλαμβάνει ο Α. Τσίπρας
--------------------
Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι «καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ». Επισήμανε ότι «θα ήθελα κι άλλη μια φορά επί τη ευκαιρία να εκφράσω δημόσια την υποστήριξή μου στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατά την διμερή συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και του εξέφρασε «την ικανοποίηση μου για την στήριξη που προσφέρει το κράτος του Ισραήλ στις προσπάθειες μας για επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης στις αρχές και αξίες της ΕΕ».
Επιδιώκουμε μία λύση, επισήμανε, «η οποία θα επανενώνει τη χώρα μας, θα αποκαθιστά και θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου Ε/κ και Τ/κ και θα τερματίζει όχι μόνο την στρατιωτική κατοχή αλλά και την εξάλειψη κάθε εγγύησης ή επεμβατικών δικαιωμάτων της όποιας τρίτης χώρας».
Πρόταση Νετανιάχου για διακρατική δύναμη αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών
--------------
Ανεκτίμητη χαρακτήρισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός την βοήθεια που έλαβε το Ισραήλ από Ελλάδα και Κύπρο για καταπολέμηση των πρόσφατων πυρκαγιών ενώ από την πλευρά τους Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισαν την πρόταση του Βενιαμίν Νετανιάχου για τη δημιουργία διακρατικής δύναμης στον τομέα της πολιτικής προστασίας και τη συνεργασία κατά των φυσικών καταστροφών.
Η αποτελεσματική συνεργασία που είχαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης των τριών χωρών και στην πρόσφατη περίπτωση του Ισραήλ αλλά και της πυρκαγιάς στη περιοχή Σολέας το καλοκαίρι αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Με την κοινή μας διακήρυξη στέλνουμε ένα σθεναρό αλλά και καθαρό μήνυμα για το γεγονός ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα στέκονται μαζί στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και άλλων προκλήσεων που αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων», πρόσθεσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, όπως είπε, στην πρόταση του κ. Νετανιάχου «για την συγκρότηση μιας πολυεθνικής περιφερειακής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και όχι μόνο».
Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «συζητήσαμε την συγκρότηση μιας πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα έχει ένα κοινό κέντρο διοίκησης και με τη συμμετοχή όχι μόνο των χωρών μας αλλά και περισσότερων χωρών», προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να γίνει αυτή δύναμη για την καταπολέμηση πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών και για σκοπούς έρευνας & διάσωσης.
«Θέλω να χαιρετίσω αυτή την ιδέα και να πω ότι μπορεί σ` αυτό το σχήμα να συμμετάσχουν και μια σειρά από χώρες της ευρύτερης περιοχής και θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας για ειρηνικούς σκοπούς και για την αντιμετώπιση κοινών κινδύνων των πολιτών μας», σημείωσε στις δικές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο οποίος και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στο Ισραήλ και την περηφάνια του που Έλληνες πιλότοι βοήθησαν να σωθεί η Χάιφα.
Βασικός πυλώνας της συνεργασίας η ενέργεια
-------
Και οι τρεις αρχηγοί κυβερνήσεων αναφέρθηκαν στην σημασία της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι η ενέργεια είναι μεγάλο ζήτημα. «Έχουμε κοιτάσματα αερίου, γνωρίζουμε ότι επιθυμούμε να αναπτύξουμε αυτά τα κοιτάσματα και η παροχή αερίου στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι κάτι που απασχολεί το χρόνο και την προσοχή μας», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να προχωρήσει.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «όπως είναι γνωστό, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ».
«Σε συνέχεια της συνάντησης των τριών υπουργών ενέργειας νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς και του υπό εξέλιξη στρατηγικού ενεργειακού διαλόγου, σήμερα επαναβεβαιώσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που προηγήθηκαν, αποδώσαμε έμφαση στην στρατηγική σημασία έργων κοινής ωφελείας όπως το έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας “Euro-Asia Interconnector” και ο αγωγός “EastMed ”». Και τα δύο έργα είναι ιδιαίτερης αξίας στην επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο έργα, στην πρόσφατη έγκριση απόκτησης δύο ισραηλινών κοιτασμάτων από ελληνική εταιρεία, καθώς και στην ανάπτυξη της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «έχουμε στόχο η Ελλάδα να καταστεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του Ισραηλινού και Κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις