Η Γαλλία είναι διατεθειμένη, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού και είναι πραγματικά πρόθυμη να ανταποκριθεί προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ μετά τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Πρόεδρος Ολάντ ανέφερε στις δηλώσεις του πως βρίσκεται στο νησί γιατί θέλει να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των παραμέτρων που έχουν προκαθοριστεί.
Είπε ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα και να στηριχθεί από την ΕΕ η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, αναφέροντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά το θέμα της παρουσίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο στη διαδικασία αυτή και είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να ανταποκριθούμε, σημείωσε ο κ. Ολάντ.
Είπε επίσης πως η αμυντική συνεργασία Γαλλίας και Κύπρου θα ενδυναμωθεί αφού οι δυο χώρες θα υπογράψουν τους επόμενους μήνες μια αμυντική συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενημέρωσε τον κ. Ολάντ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική, σταθερή στήριξη της γαλλικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
Σημείωσε την εκφρασθείσα επιθυμία της Γαλλίας να συμβάλει ουσιαστικά ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού και ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή και τη διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της λύσης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε στις δηλώσεις του πως αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Κύπρο μέσα σε ένα χρόνο και πως και αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη, βρίσκεται στο νησί ύστερα από επίσκεψή του στο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, το οποίο αυτή τη φορά επιστρέφει από αποφασιστικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ και στη Συρία.
"Έχουμε αμυντική συνεργασία και ευχαριστώ πραγματικά την Κύπρο γιατί μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το έδαφός της, την αεροπορική βάση της Πάφου και πραγματικά αυτή η αμυντική συνεργασία θα ενδυναμωθεί γιατί θα υπογράψουμε συμφωνία άμυνας τους επόμενους μήνες μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου", επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως ήλθε στο νησί μετά από πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη "γιατί θέλω να στηρίξω τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και βάσει των παραμέτρων που έχουν προκαθοριστεί".
"Αυτές οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, έχουν προοδεύσει, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό που επιθυμούμε είναι να βρεθεί λύση και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τη διαδικασία, το περιεχόμενό της, αλλά και το πλαίσιο της διαδικασίας αυτής", ανέφερε.
Είπε πως όσον αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων υπάρχουν ακόμα εκκρεμούντα θέματα. "Όσον αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα για να στηριχτεί η διαδικασία αυτή από το Συμβούλιο της ΕΕ και πιστεύω ότι υπάρχει και η επιθυμία για την παρουσία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις", ανέφερε. Είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Πρόσθεσε πως "στο θέμα της παρουσίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ η Γαλλία είναι διατεθειμένη να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο στη διαδικασία αυτή και είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να ανταποκριθούμε".
Ο Πρόεδρος Ολάντ ανέφερε πως "ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρίσκονται πάντα λύσεις σε δυσκολίες και κρίσεις. Χρειάζεται δέσμευση βεβαίως, και για αυτό και η Γαλλία ήταν παρούσα στη διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Άλλες φορές από κοινού με την Καγκελάριο της Γερμανίας συνεργαζόμαστε για να βρεθεί μια λύση στην Ουκρανία", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ανέφερε πως "το Κυπριακό, το οποίο έχει κρατήσει πολλά χρόνια, πρέπει σήμερα να βρει τη λύση του και είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε και εμείς στην εξεύρεση μιας λύσης, βάσει των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ".
Επεσήμανε πως "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να επισκεφθώ την Κύπρο και εγώ ήθελα ακόμα πιο πολύ σε μια κρίσιμη στιγμή να βρεθώ εδώ σήμερα σε αυτό το πολύ κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν».
"Είμαστε φίλοι του κυπριακού λαού, είμαστε φίλοι των κυπριακών κοινοτήτων και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Κύπρος. Έχουμε μια σχέση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί, έχει ενδυναμωθεί και στον οικονομικό τομέα. Στηρίξαμε την Κύπρο σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να είχε αποσταθεροποιήσει όλη την ευρωζώνη, και οι αποφάσεις που λήφθηκαν τότε ήταν θαρραλέες αποφάσεις, η λύση όμως βρέθηκε", σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων, όπως η TOTAL, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως "έχουμε όμως και άλλου είδους επαφές και ανταλλαγές μέσω του τουρισμού".
"Πολλοί Γάλλοι επισκέπτονται την Κύπρο, ίσως όχι αρκετοί αλλά και στον τομέα του τουρισμού εγώ θα ήθελα περισσότεροι συμπατριώτες μου να γνωρίσουν την Κύπρο, να επισκεφτούν την Κύπρο", ανέφερε.
Είπε πως "υπάρχει η γλωσσική συνεργασία, υπάρχει η πολιτιστική συνεργασία" και ευχαρίστησε την Κύπρο γιατί στηρίζει τη γαλλική γλώσσα μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, με την παρουσία της Alliance Francaise.
Σημείωσε πως η Κύπρος είναι μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης της Γαλλοφωνίας "και βέβαια όσο πιο πολύ μιλιέται η γαλλική γλώσσα στην Κύπρο τόσο πιο δυνατή θα είναι η θέση της Κύπρου στη Γαλλοφωνία".
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε θερμά "τον φίλο Πρόεδρο Φρανσουά" και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εδώ παρουσία του "σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος"¨.
Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της κατ` ιδίαν συνάντησής τους, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Ολάντ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, "ιδιαίτερα μετά την απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου για εντατικοποίηση των συνομιλιών και τη μετάβαση της κυπριακής αποστολής στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, 10 και 11 , με έναρξη μιας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό τις 12 Ιανουαρίου".
"Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες τόσο της Κυβερνήσεως όσο και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική, σταθερή στήριξη της γαλλικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".
"Μια διαχρονική στήριξη της Γαλλίας, που εκφράζεται μέσα από το αυξημένο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα της παρούσας Κυβέρνησης, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και από την εκφρασθείσα επιθυμία, μέσω και της ιδιότητας της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή και την διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της λύσης".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "αποτελεί κοινή πεποίθηση πως η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία θα εγγυάται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ θα εμπεδώνει από τη μια το αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο των πολιτών, αλλά την ίδια ώρα αποτελεί και το καλύτερο εχέγγυο για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας".
"Μια ανάλογη λύση δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διασφαλίζοντας τον χωρίς περιορισμούς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι, είτε Τουρκοκύπριοι", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μια λύση που υπαγορεύει πως ένα εκ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ δεν χρειάζεται τις εγγυήσεις της όποιας τρίτης χώρας, που ενδεχόμενα θα επηρεάζουν και την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ
Κάτι ανάλογο δεν θα ήταν μόνο προς όφελος όλων των Κυπρίων, δηλαδή η απαλλαγή από τις εγγυήσεις, αλλά και της ίδιας της Ένωσης, οι αποφάσεις της οποίας θα πρέπει να παραμένουν μακριά από ξένες παρεμβάσεις ή επιρροές.
Η συζήτηση μας δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα του Κυπριακού, καθώς, ως γνωστόν, Κύπρος και Γαλλία διατηρούν άριστες σχέσεις και έχουν μια στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερές, μέσω του αμοιβαία επωφελούς πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού των δράσεων μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών.
Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις αφενός για τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβανομένου βεβαίως και του ζητήματος της ενεργειακής μας συνεργασίας, και αφετέρου για την πρακτική αλλά και αποτελεσματική προώθηση των κοινών μας αξιών και συμφερόντων σε διεθνή φόρα, ιδιαίτερα επί των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο ΕΕ, μετά και την απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει την ΕΕ".
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ολάντ για το ενεργό του ενδιαφέρον και την ειλικρινή του στήριξη στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.
Μετά τις δηλώσεις οι δύο Πρόεδροι και οι αντιπροσωπείες τους παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις