Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο με τις οποίες λέει ότι είναι εφικτός ο «εκσυγχρονισμός» της ασφάλειας του νησιού ώστε να βρεθεί λύση, δημοσιεύουν οι Financial Times.
«Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα προτιμούσε ένα τέλος στο σύστημα των εγγυήσεων και ένα τέλος στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, ενώ η τουρκική θέση ήταν πάντα ότι ένα σύστημα εγγυήσεων θα έπρεπε να συνεχιστεί τουλάχιστον ώστε να δούμε ότι αυτή η νέα ομοσπονδιακή δομή λειτουργεί, επειδή αισθάνονται μία ευθύνη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», είναι τα λόγια του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.«Αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βρούμε για να εκσυγχρονίσουμε την ασφάλεια στην Κύπρο, με τρόπους που θα πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αμφότερων των πλευρών, έτσι ώστε η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί λόγο ανασφάλειας για τον άλλο», προσθέτει ο κ. Έιντε.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε μετά από τις επαφές του στην Αθήνα και στην Άγκυρα ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά» ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση απόψεων στον τομέα της ασφάλειας.
«Και στις δύο χώρες ένιωσα να υπάρχει μία θετική προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά προσπαθούμε επίσης να ξεπεράσουμε μία σύγκρουση που υφίσταται επί μισό αιώνα και δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο να είναι εύκολο. Μοιάζει αξιόπιστο όταν μου λένε ότι αν η Κύπρος μπει σε μια σταθερή κατάσταση θα βοηθήσει όταν κοιτάζουν άλλα ζητήματα που έχουν», δηλώνει ο κ. Έιντε.
Στο ερώτημα κατά πόσο η απόπειρα πραξικοπήματος την Τουρκία θα οδηγήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στο να αποσύρει την υποστήριξή του για μία τελική συμφωνία στο Κυπριακό, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε απαντά: «Μόλις ήμουν εκεί. Δεν αποκόμισα την αίσθηση ότι οι τρέχουσες και ορισμένες φορές δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία υπονομεύουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν στην Κύπρο».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και σχόλιο του ακαδημαϊκού συνεργάτη του London School of Economics με ειδίκευση στο Κυπριακό Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ ότι για τον ίδιο «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία (για λύση)». Ο ίδιος σημειώνει ότι «αν αυτή η διαδικασία καταρρεύσει, δεν νομίζω ότι θα δούμε ποτέ δύο ηγέτες που έχουν την εμπειρία να ζουν σε μία αδιαίρετη Κύπρο».
Η ανταπόκριση των FT από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Αθήνα και Άγκυρα προσπαθούν να διευθετήσουν τις κυπριακές διαιρέσεις» κάνει επίσης μία συνοπτική καταγραφή των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις