Ελληνικό πρόγραμμα, Προσφυγικό, Κυπριακό, έθεσε στη Μέρκελ ο Τσίπρας

Ελληνικό πρόγραμμα, Προσφυγικό, Κυπριακό, έθεσε στη Μέρκελ ο Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πολύωρη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέρκελ, στη οποία ο Α.Τσίπρας ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπροθέσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, καθώς και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα - δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες - δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συζήτησαν το γεγονός ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, προκείμενου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε παράλληλα σημασία ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρολό στην πολυμερή διάσκεψη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE