Ο 57χρονος Κυριάκος Γεωργιάδης δεν θα μπορεί να αποφυλακιστεί πριν από το 2020. Αυτό προκύπτει από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την περασμένη Τρίτη (13/12).
Ο ισοβίτης αποτάθηκε στο Συμβούλιο αποφυλάκισης των φυλακών, ωστόσο το αίτημα του είχε απορριφθεί καθώς θα έπρεπε να εκτίσει στο σύνολο 25 χρόνια για να δικαιούται να αποφυλακιστεί.
Τι έγκλημα όμως είχε διαπράξει και ποιό είναι το ιστορικό σε σχέση με τη φυλάκισή του;
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δίνει μια καλή εικόνα για το ιστορικό. Πριν παραθέσουμε αυτούσια στοιχεία από τη σχετική απόφαση, να σημειώσουμε πως ο Γεωργιάδης, που είναι κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1994 είχε σκοτώσει τον εραστή της συζύγου του στην Καλιφόρνια, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει και την ίδια.
Τον Δεκέμβριο του 1995 καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ σε δυο ποινές ισόβιας κάθειρξης για τον φόνο και την απόπειρα και σε μια ποινή τεσσάρων ετών φυλάκισης για τη χρήση όπλου.
Ο Κ. Γεωργιάδης είχε μεταφερθεί τον Φεβρουάριο 2012 από αμερικανική φυλακή, στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του, αφού εξέτισε στις ΗΠΑ, 18 χρόνια της ποινής.
Θυμίζουμε ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει απεργία πείνας τον Μάρτιο του 2015 (τρεφόταν με ορό σε κάποια στιγμή) γιατί είχε απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισής του.
Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έγραφε: «Λόγω μιας παράξενης ασθένειας που έχω, μπορεί να πέσω σε κώμα από την πρώτη μέρα που θ’ αρχίσω την απεργία πείνας, να έχω μόνιμη ζημιά στην υγεία μου, να χάσω την όρασή μου ή ακόμα και να πεθάνω. Παρακαλώ όπως προστατεύσετε τη ζωή μου και μου δώσετε την ελευθερία μου, που, σύμφωνα με τον νόμο, δικαιούμαι».
Παραθέτουμε ακολούθως τα γεγονότα όπως παρουσιάζονται στην απόφαση του Ανωτάτου, το οποίο έκρινε πως «με όλο το σεβασμό ο εξεταζόμενος λόγος στερείται βάθρου στήριξης. Στον Αιτητή επιβλήθηκαν διαδοχικές ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών με «πιστώσεις» (credits), 25 ετών μέχρι ισόβια με «πιστώσεις» (25 years to life with credits) και 7 ετών μέχρι ισόβια χωρίς οποιεσδήποτε «πιστώσεις». Ηταν ξεκάθαρο και επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ στις 22.12.2014, όπως έχει ήδη καταγραφεί, ότι οι δύο τελευταίες ποινές αποτελούν ποινές ισόβιας φυλάκισης και ότι ο Αιτητής θα δικαιούτο να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους στις 10.11.2020. Στον Αιτητή λοιπόν επιβλήθηκαν δύο ποινές ισόβιας φυλάκισης, οι οποίες θα εκτίονταν διαδοχικά».
Η σειρά των γεγονότων
* Στις 8.12.1995 ο Αιτητής καταδικάστηκε από αρμόδιο δικαστήριο της πολιτείας της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), σε δύο ποινές ισόβιας φυλάκισης (25 years to life and 7 years to life), για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης και της απόπειρας φόνου αντίστοιχα, εγκλήματα που διέπραξε στις 6.9.1994. Το δικαστήριο διέταξε όπως εκτίσει τις ποινές του διαδοχικά. Περαιτέρω, στον Αιτητή επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης 4 ετών για το αδίκημα της χρήσης πυροβόλου όπλου. Η έκτιση των ποινών φυλάκισης άρχισε από τις 2.1.1996.
* Μετά την καταδίκη του ο Αιτητής υπέβαλε αίτημα στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ για μεταφορά του και έκτιση της ποινής που του είχε επιβληθεί, στην Κύπρο. Το υπό αναφορά αίτημά του εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τη Μεταφορά Καταδίκων, η οποία κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με τον περί της Σύμβασης για τη Μεταφορά Καταδίκων (Κυρωτικό) Νόμο, Ν.14/1986 και στην οποία συμβαλλόμενο μέρος είναι και οι ΗΠΑ (η Σύμβαση). Ο Αιτητής, αφού εν τω μεταξύ έλαβαν χώραν όλες οι απαραίτητες και νόμιμες διευθετήσεις δυνάμει της Σύμβασης, μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις 22.2.2012, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής φυλάκισής του στις Κεντρικές Φυλακές.
* Μετά τη μεταφορά του στις Κεντρικές Φυλακές, ο Αιτητής προχώρησε στην αποστολή επιστολών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας επανειλημμένα την αποφυλάκισή του, προβάλλοντας ότι είχε εκτίσει ολόκληρη την ποινή του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απευθύνθηκε προς το αντίστοιχο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με επιστολή του ημερομηνίας 29.10.2014, ζητώντας διευκρινίσεις αναφορικά με την επιβληθείσα στον Αιτητή ποινή. Στις 22.12.2014 το προαναφερθέν Υπουργείο των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι:
* (α) Στον Αιτητή επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 25 χρόνων μέχρι ισόβια και 7 χρόνων μέχρι ισόβια, με διαταγή όπως τις εκτίσει διαδοχικά και οι οποίες είναι αορίστου χρόνου (indeterminate sentences). Οι ποινές αυτές δεν έχουν καθορισμένη ημερομηνία στην οποία ο ισοβίτης δικαιούται να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.
* (β) Ο Αιτητής είχε εκτίσει πρώτα την ποινή των τεσσάρων ετών καθορισμένου χρόνου (determinate sentence), η οποία ολοκληρώθηκε στις 12.3.1997, αφού συνυπολογίσθηκαν και αφαιρέθηκαν 274 μέρες λόγω καλής διαγωγής.
* (γ) Ακολούθως άρχισε να εκτίει την ποινή των 25 χρόνων φυλάκισης, για την οποία θα δικαιούτο να «κερδίσει» και να του αφαιρεθούν λόγω καλής διαγωγής, εάν έκτιε και ολοκλήρωνε την εν λόγω ποινή φυλάκισης στην Καλιφόρνια, 3044 μέρες. Ως αποτέλεσμα, με την αφαίρεση των υπό αναφορά ημερών θα ολοκλήρωνε την ποινή φυλάκισής του στις 10.11.2013, και,
* (δ) Ακολούθως, θα άρχιζε να εκτίει την ποινή φυλάκισης των 7 ετών για την οποία δεν είχε δικαίωμα μείωσης και/ή αφαίρεσης ημερών λόγω καλής διαγωγής και συνεπώς η συντομότερη ημερομηνία κατά την οποία θα δικαιούτο να προβεί σε αίτημα για αποφυλάκιση υπό όρους θα ήταν η 10.11.2020. Κατά την εν λόγω ημερομηνία ο Αιτητής θα είχε εκτίσει συνολικά και πραγματικά ποινή φυλάκισης 24 ετών, 10 μηνών και 8 ημερών.
* Ο Αιτητής, πιστεύοντας ότι η περαιτέρω κράτησή του στις Κεντρικές Φυλακές είναι παράνομη, αδικαιολόγητη και καταχρηστική, καταχώρησε την υπό κρίση αίτηση επιδιώκοντας την έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus ad Subjiciendum. Αξιώνει ένταλμα με το οποίο να κηρύσσεται η διάρκεια της κράτησης και φυλάκισής του ως παράνομη και το οποίο να απευθύνεται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών και να τους διατάσσει να τον απελευθερώσουν αμέσως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις