Ελεύθερος υπό όρους, με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αφέθηκε ο Μιχάλης Ζολώτας
Ο κ. Ζολώτας θα παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου στις 16 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης των κυπριακών Αρχών για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, παρά την περί του αντίθετου εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει αόριστα τα στοιχεία, που είχαν προσκομίσει με το σχετικό αίτημα οι κυπριακές Αρχές και είχε ζητήσει αναβολή της υπόθεσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει ο ίδιος ο κ. Ζολώτας, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που είχε επίσης αποφανθεί θετικά ως προς την έκδοσή του.
Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποδέχτηκε, στο μεταξύ, αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για έκδοση εντάλματος σύλληψης από τώρα, όπως είχαν αναφέρει την Τετάρτη στο ΚΥΠΕ έγκυρες πηγές, εναντίον του επίσης κατηγορούμενου στην υπόθεση Κυριάκου Μάγειρα, προκειμένου να είναι παρών στις 16/1/2017, ημερομηνία κατά την οποία το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα επιχειρήσει εκ νέου να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Εκτός από τους Χριστοδούλου, Ζολώτα και Μάγειρα, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης η κόρη του Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Φόλε και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG(πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα.
Κατηγορούμενος ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος ωστόσο απεβίωσε.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής εφτά αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο κατηγορούμενος κλήθηκε από δικαστήριο να υπογράψει τραπεζική εγγύηση για το ποσό των 350.000 ευρώ, καθώς και προσωπική εγγύηση για το ίδιο ποσό, να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, να τοποθετηθεί το όνομά του στο stop list και να εμφανίζεται καθημερινά σε Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού από τις 18:00 μέχρι τις 22:00, ώστε να δηλώνει παρουσία.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Έλλη Παπαγαπίου, ζήτησε την κράτηση του Μιχάλη Ζολώτα μέχρι την παραπομπή του σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο.
Όπως είπε η κ. Παπαγαπίου πρόκειται για μια “ταλαιπωρημένη” υπόθεση που καταχωρήθηκε στις 25 Ιουλίου του 2016 και δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή η παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο.
Σημείωσε ότι στις 30 Οκτωβρίου του 2016 το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του κατηγορουμένου για να εμφανιστεί, κάτι που όπως πρόσθεσε, δεν έγινε.
Υποστήριξε πως η κράτηση του κατηγορουμένου είναι αναγκαία, ώστε να αποτραπεί η μη προσέλευση του στο δικαστήριο. “Ο κίνδυνος μη προσέλευσης του είναι υπαρκτός, αφού σήμερα παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, όχι οικειοθελώς, αλλά μετά από ένταλμα σύλληψης του. Μάλιστα και πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου ο εκζητούμενος ήταν υπό κράτηση, παρόλο που ζητήθηκε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους”, είπε.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει δεσμούς με τη Δημοκρατία και ότι η πιθανότητα εγκατάλειψης της είναι ορατή, για να προσθέσει ότι ο Μιχάλης Ζολώτας είναι κάτοικος του Μανακό και η εταιρεία Focus εδρεύει στα Marshall Islands.
Επίσης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι η εταιρεία του κατηγορούμενου χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για τη μεταφορά του ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι έγινε συγκάλυψη του συγκεκριμένου ποσού, με μεταχρονολογημένη επιστολή για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως αναφέρεται και στους όρους της συμφωνίας, με την εταιρεία A.C. Χριστοδούλου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι η εντολή δόθηκε από τον Κυριάκο Μάγειρα στον Μιχάλη Ζολώτα για τη μεταφορά των χρημάτων.
Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης Αχιλλέας Αιμιλιανίδης είπε ότι ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε από μόνος του στην εισαγγελία και παραδόθηκε για να προβάλει τις νομικές του ενστάσεις.
Όπως είπε “ο κατηγορούμενος δεν προσπάθησε να διαφύγει και εκ τότε κρατείται μετά από δική του εμφάνιση”, για να προσθέσει ότι παραπέμφθηκε στην Κύπρο μόνο για μια κατηγορία, που αφορά τη συνέργεια.
Ακολούθως, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος έχει σύζυγο και παιδιά, τα οποία φοιτούν σε σχολείο στην Ελλάδα, ότι έχει επαγγελματική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Κύπρο και δεν θα γίνει φυγόδικος, για να καταστρέψει τη ζωή του.
Η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Μαριλένα Μηλιώτη, απέρριψε το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για κράτηση του κατηγορουμένου, αφήνοντας τον ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.
Ο Μιχάλης Ζολώτας θα παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο στις 16 Ιανουαρίου του 2017, στις 08:30.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις