ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι στο Κυπριακό, δηλώνει ο Επίτροπος Προεδρίας

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι στο Κυπριακό, δηλώνει ο Επίτροπος Προεδρίας

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όπου πολύ σύντομα θα διαφανεί η έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλουμε για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου στην κηδεία του Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτου - μέχρι πρότινος αγνοουμένου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA- που έγινε στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στον Πολύστυπο.

“Αναμένουμε και πάλι από την Τουρκία να κάνει τα βήματα που επιβάλλονται ώστε να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες και επιτέλους να προχωρήσουμε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε μια άλλη εποχή που να υπόσχεται περισσότερα και να δίνει μεγαλύτερη προοπτική και ελπίδα ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Σε μια εποχή ειρήνης και ελευθερίας σε όλο τον τόπο μας, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής και χωρίς ακόμα τις αναχρονιστικές και απαράδεκτες εγγυήσεις του παρελθόντος”, είπε.
 
Οι μέρες που ακολουθούν,πρόσθεσε ο κ. Φωτίου θα κρίνουν πολλά.

“Ο στόχος ο δικός μας είναι η επανένωση της πατρίδας μας, ο τερματισμός της κατοχής, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις, χωρίς νικητές ή ηττημένους. Θέλουμε η πατρίδα μας να μετατραπεί σε τόπο ειρήνης και ελευθερίας, τόπο ασφάλειας, ευημερίας και προκοπής, χωρίς τα μίση και τις έριδες του παρελθόντος”.

Έτσι, πρόσθεσε, θα τιμήσουμε πραγματικά και τους ήρωες και μάρτυρες μας, ανάμεσα τους και ο Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτου που κηδεύουμε σήμερα και θα δικαιώσουμε τη θυσία και την προσφορά τους.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι όταν ήταν στο Υπουργείο Άμυνας είχε στενό συνεργάτη ένα από τα παιδιά του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Παναγιώτη, τον Παύλο Χατζηπαναγιώτου και επανέλαβε ένα μέρος παλιάς του ομιλίας που ο Παύλος του είχε προτείνει να πει σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στις μάνες των αγνοουμένων. Ο Παύλος ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά του Παναγιώτη, τον Κυριάκο, την Γεωργία και την Παρασκευή και ήταν μόλις 8 μηνών όταν ο πατέρας του χάθηκε σε μια μάχη στην περιοχή Ομορφίτας.

Ο Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτου ήταν ο ίδιος παιδί πολύτεκνης οικογένειας και είχε άλλα 8 αδέρφια. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, ο Παναγιώτης με τον αδερφό του Κρίτωνα είχαν καταταχθεί ως έφεδροι στην εισβολή και μεταφέρθηκαν στην περιοχή Ομορφίτας,Τράχωνα, Νεάπολης, Βορείου Πόλου που βρισκόταν υπό την ευθύνη του 211 Τάγματος Πεζικού. Ο Παναγιώτης αγνοείτο από το απόγευμα της 22ης Ιουλίου, όταν μετά την εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί, μετά την επίθεση από τουρκικά στρατεύματα διατάχθηκε η οπισθοδρόμηση από φυλάκια της Εθνικής Φρουράς.

Τα οστά του εντοπίστηκαν πέρσι σε μαζικό τάφο, 16 συνολικά ατόμων, στην περιοχή του Τράχωνα, κοντά στις φυλακές του ψευδοκράτους. Πολύ κοντά, ανέφερε ο κ. Φωτίου, εντοπίστηκε και δεύτερος μαζικός τάφος με τα οστά 20 άλλων συμπατριωτών μας που προφανώς τα ονόματα τους βρίσκονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, μέχρι και τη δική τους ταυτοποίηση.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας επανέλαβε ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μαζικών εκτελέσεων εθνοφρουρών και πολιτών, για τις οποίες η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμα επιδείξει τη δέουσα συνεργασία για τη διακρίβωση και της δικής τους τύχης, εκφράζοντας φόβους ότι αν συνεχιστεί η ίδια προσέγγιση, “είναι πιθανό πολύ σύντομα να επέλθει το οριστικό κλείσιμο του προβλήματος με τις τύχες των περισσοτέρων από τους ανθρώπους μας να παραμείνουν εσαεί ανεξακρίβωτες”.

Οι ευθύνες ειδικά της Τουρκίας είναι τεράστιες, είπε, και οφείλει χωρίς άλλα εμπόδια να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και καλή θέληση ώστε να διερευνηθεί και η τελευταία περίπτωση Ε/κ αγνοουμένου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top