Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει λίγες μέρες πριν την έναρξη των κρίσιμων συναντήσεων στη Γενεύη τις έντονες φωνές στο εσωτερικό μέτωπο για τους χειρισμούς του ΠτΔ, που αφορούν κυρίως τη σύνθεση στην διάσκεψη , παρόλο όπως εκτίμησε που δεν προσφέρονται αυτές οι μέρες,κάλεσε τους ιθύνοντες στο Κρατικό ίδρυμα να είναι αντικειμενικοί και να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα.
Ο κ.Νεοφύτου αναφέρθηκε στο χθεσινό τίτλο του κεντρικού ειδήσεων του ΡΙΚ “Τα κόμματα πυρ ομαδόν κατά του Προέδρου Αναστασιάδη” λέγοντας πως κάποιος που θα έβλεπε τον τίτλο δικαιολογημένα να έβγαζε το συμπέρασμα ότι ο ΔΗΣΥ αλλά και όλα τα κόμματα είναι ενάντια στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι απαράδεκτο συνέχισε, από τον κρατικό μανδύα και από ένα Κρατικό ίδρυμα που πρέπει να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, οι οποιοιδήποτε να χρησιμοποιούν τα λεφτά των φορολογουμένων για να κάνουν καθημερινά "μαύρη προπαγάνδα", όπως είπε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως για πρώτη φορά από το 1960 υπάρχει η θέση της άλλης πλευράς πως συζητεί το θέμα της συνθήκης εγγυήσεων .
Πρόσθεσε, πως μπορεί και σε προηγούμενες φάσεις του κυπριακού να τέθηκε εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας το θέμα της συνθήκης εγγυήσεων του 60, αλλά ουδέποτε –όπως είπε- στο παρελθόν, η άλλη πλευρά, δεχόταν καν την συζήτηση,επί του θέματος.
Για πρώτη φορά σημείωσε,“ υπάρχει ένας εκλελεγμένος Πρόεδρος, που θέτει το ζήτημα αλλά και έχει πετύχει στο ότι η συνθήκη εγγυήσεων του 1960 μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” με την δική μας ξεκάθαρη θέση, όλων των πολιτικών κομμάτων συνέχισε, “ για κατάργηση της αναχρονιστικής συνθήκης εγγυήσεων του 1960”.
Ακολούθως αναφέρθηκε στις επίσημες θέσεις της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών πως η ΚΔ είναι και θα παραμείνει μέλος και μετά από την λύση του κυπριακού της ΕΕ και των ΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους η Κύπρος συμμετέχει.
Άρα επεξήγησε, πάμε να μετεξελίξουμε το ενιαίο Κράτος του 60 σε μια ομοσπονδιακή μορφή, σημειώνοντας πως μετεξελίσσεται η δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας .
Είπε επίσης πως η ΚΔ που έχει εγκαθιδρυθεί δια της συνθήκης εγκαθίδρυσης , είναι η μόνη συνθήκη από τις τρεις συνθήκες που συνοδεύουν την ΚΔ και που μένει αναλλοίωτη και δεν τίθεται θέμα συζήτησης.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε μάλιστα πως η συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμείνει αναλλοίωτη, διασφαλίζει την συνέχιση της ΚΔ,σημειώνοντας πως αυτή είναι η ουσία.
Παρακολουθούμε είπε, κάθε μερικές εβδομάδες τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία είναι ενάντια στην λύση του κυπριακού σε ομόσπονδο δικοινοτικό, διζωνικό Κράτος , να εγείρουν και ένα ζήτημα.
Αυτοί σημείωσε,”που είναι ενάντια στο μοντέλο, το πολιτικά συμφωνημένο από τις δύο πλευρές και είναι σε όλα ανεξαίρετα τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας”, να απαντήσουν στον κόσμο από την στιγμή που είναι ενάντια στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία , τι μοντέλο λύσης εισηγούνται;
Αυτοί συνέχισε, είναι ενάντια στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση του κυπριακού με βάση το σημερινό μοντέλο,προσθέτοντας μάλιστα πως κάθε μερικές εβδομάδες συντονίζονται και έχεις πέντε κόμματα και κάποιες φορές συν ένα, να επαναλαμβάνουν τα ίδια ζητήματα ωσάν- όπως είπε- να είναι ένα τυπογραφείο ,μια δήλωση και έχεις πέντε που την διαβάζουν, αλλάζοντας κάποια κόμματα και κάποιες οξείες. .
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως αναγνωρίζει το δικαίωμα του οποιουδήποτε να έχει άποψη, λέγοντας ωστόσο, πως δεν πρόκειται να παρασυρθεί σ’ αυτό που οδηγούν κάθε μέρα, γιατί είπε για την ΚΔ την οποία διατείνονται ότι είναι η ασπίδα του αγώνα μας, οι μόνοι που την υποσκάπτουν είναι οι ίδιοι.
Θέλοντας στην συνέχεια ο κ.Νεοφύτου να είναι επεξηγηματικός ανέφερε πως “ από την στιγμή που συζητούμε μόνο υπό μια προϋπόθεση ότι η λύση του κυπριακού θα είναι μετεξέλιξη του ενιαίου Κράτους σε ομόσπονδο και είναι συνέχιση της ΚΔ”, διερωτήθηκε γιατί οι ίδιοι καθημερινά εγείρουν ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Επιπρόσθετα διερωτήθηκε τι εισηγούνται υπονοώντας τους διαφωνούντες“ να μην πάμε σε διεθνή διάσκεψη να συζητήσουμε για την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων; και πώς θα καταργήσουμε την συνθήκη εγγυήσεων εάν δεν πάμε σε μια διάσκεψη για την Κύπρο όπου θα συζητηθεί η κατάργηση αυτής της συνθήκης;”.
Προτιμούν συνέχισε, να μην συζητήσουμε την κατάργηση και να νιώθουν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία , αλλά με το 40% υπό τουρκική κατοχή και συνοδευόμενοι από απαράδεκτες συνθήκες που μπήκαν το 1960 και με μονομερή δικαιώματα επέμβασης εκ μέρους της Τουρκίας ; κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις