Με εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης όλων των ενδεχόμενων μεταβαίνει η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζοντας ετοιμότητα «για να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις οι οποίες όμως, την ίδια στιγμή, δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την Κυριακή το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παρευρεθούν στη διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά στην επιστολή του Τ/κ ηγέτη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι «χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ακιντζί προς τον ΓΓ όπως έχει δημοσιευθεί στις κατεχόμενες περιοχές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνεται στο τι έχει συμφωνηθεί την 1η Δεκεμβρίου και οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτό που σας αναφέρω».
«Είναι εξάλλου γι αυτό το λόγο που η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διεργασίες στη Γενεύη», επισήμανε. Δεν αναφέρεται, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η ΕΕ στο ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου, η ΕΕ θα είναι παρούσα γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ».
Να σας θυμίσω, είπε, «τα σχετικά συμπεράσματα, να σας θυμίσω ακόμη την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου που αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος, είναι κράτος μέλος της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσει να είναι».
Και είναι, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «μέσα σ` αυτό το πλαίσιο που και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στις διεργασίες». Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, «είναι ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης Εγγυήσεως και δεν μπορεί να συζητηθεί ή να ληφθεί η όποια απόφαση χωρίς την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι «μεταβαίνουμε στη Γενεύη με απόλυτη σοβαρότητα». Με ετοιμότητα, είπε, «να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα». Λύσεις, πρόσθεσε, «οι οποίες, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούν να ξεφεύγουν των αρχών και αξιών της ίδιας της ΕΕ και του τί έχει συμφωνηθεί σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».
Ανέφερε ακόμη ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο, αργά το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ΓΓ (του ΟΗΕ), ενώ την ίδια στιγμή να σας αναφέρω ότι είμαστε πλήρως ενήμεροι από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, από τον Υπουργό Εξωτερικών για τα διαμειφθέντα των σημαντικών συναντήσεων που είχε στη Νέα Υόρκη».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες τόσο όσον αφορά θέματα ουσίας, όσον αφορά και θέματα διαδικασίας που άπτονται το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία». Η σοβαρότητα των στιγμών, πρόσθεσε, «μας αναγκάζει να αναμένουμε να δούμε στην πράξη στις 12 Ιανουαρίου που ξεκινάει η διάσκεψη για την Κύπρο. Εκεί θα κριθεί η Τουρκία, για πρώτη φορά θα βρεθούμε απέναντι στην Τουρκία για να συζητήσουμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα».
«Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε. Έχουμε, είπε, «ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια αναλόγως και της συμπεριφοράς των άλλων συμμετεχόντων». Το πιο σημαντικό, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως ότι είμαστε έτοιμοι για να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις οι οποίες όμως, την ίδια στιγμή, δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Σε άλλη ερώτηση για την απουσία Ταγίπ Ερντογάν από τη διάσκεψη στη Γενεύη και αν αυτό διαφοροποιεί τη στάση της Τουρκίας απάντησε ότι «κατ` αρχήν θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι τις 12 Ιανουαρίου να δούμε αν θα είναι ή όχι ο κ. Ερντογάν».
«Έχω την εντύπωση βάσει και της πληροφόρησης που έχουμε ότι κανείς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητας αν θα είναι ή όχι ο κ. Ερντογάν», είπε, προσθέτοντας ότι «η δική μας η θέση όμως δεν εξαρτάται αν θα είναι εκεί ή όχι ο κ. Ερντογάν». Σύμφωνα με τον ίδιο «εκείνο που έχει σημασία είναι η θέση που θα κατατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων στις 12 Ιανουαρίου είτε από τον κ. Ερντογάν είτε από εκπρόσωπο του κ. Ερντογάν».
Σε ερώτηση αν υπήρξε ενδιαφέρον από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραστούν στη διάσκεψη ανέφερε ότι «ναι, μπορώ να σας αναφέρω ότι μέχρι στιγμής έχουμε γίνει αποδέκτες, ειδικότερα από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα βρίσκονται στη Γενεύη για να παρευρεθούν στη διάσκεψη για την Κύπρο». Απαντώντας σε ερώτηση για το επίπεδο εκπροσώπησης είπε ότι «υπάρχουν διάφορα επίπεδα μέχρι στιγμής, να αναμένουμε μέχρι τις 12, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να ληφθούν τελικές αποφάσεις». Το σημαντικό, πρόσθεσε, «είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να παρευρίσκονται στη διάσκεψη για την Κύπρο».
Σε ερώτηση για την ανταλλαγή χαρτών και για το αν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια αν ο χάρτης που δοθεί δεν ικανοποιεί ποσώς τις βλέψεις της πλευράς μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά θα κριθούν από τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν στις 11 Ιανουαρίου». Δεν θα ήταν υπεύθυνο από μέρους μου, πρόσθεσε, «να τοποθετηθώ αυτή τη στιγμή για ένα πιθανό σενάριο που μπορεί να προκύψει στις 11 Ιανουαρίου». «Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο περιλαμβανομένου και αυτού που έχετε αναφέρει», επισήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σημαίνει “open ended” (ανοιχτού τέλους) ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «σίγουρα στόχος μας μεταβαίνοντας στην Γενεύη είναι να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «αν αυτό δεν καταστεί εφικτό λόγω θέσεων που θα υποβληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, η προσπάθεια αυτή θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί, θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και είναι μέσα σ` αυτό το πλαίσιο που και στην ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι η διάσκεψη για την Κύπρο ξεκινάει στις 12 Ιανουαρίου».
Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη ανέφερε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι για την επιστολή τη δική μας έχει γίνει συζήτηση σε επίπεδο του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει αύριο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ».
«Από εκεί και πέρα η επιστολή του κ. Ακιντζί, για την οποία όλοι πληροφορηθήκαμε από τον τ/κ Τύπο να σας αναφέρω ότι δεν έχει την όποια νομική βαρύτητα». Και δεν είναι, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η πρώτη φορά, είναι από το 1963 που και η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι κατ` επανάληψη έχουν αποστείλει επιστολές είτε στα Ηνωμένα Έθνη είτε σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ισχυριζόμενοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ισχύει, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι υποκείμενο διεθνούς δικαίου».
«Σε καμιά απολύτως περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θεωρώ ότι κανείς από εμάς εν πρέπει να αμφισβητεί το εν λόγω δεδομένο», τόνισε.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, Κυριακή, στις 1900, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να συζητήσουν στη Γενεύη τον κατάλογο με τα σημαντικά θέματα που εκκρεμούν και να αποφασίσουν τη σειρά συζήτησης τους από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις