Πισώπλατες μαχαιριές για Κύπρο και Ελλάδα - Προσπάθεια Τουρκίας - Βρετανίας για να φέρουν τις εξελίξεις στα μέτρα τους

Πισώπλατες μαχαιριές για Κύπρο και Ελλάδα - Προσπάθεια Τουρκίας - Βρετανίας για να φέρουν τις εξελίξεις στα μέτρα τους

Αποκάλυψη των παρασκηνιακών κινήσεων Τουρκίας - Βρετανίας και ΟΗΕ.

Την προσπάθεια να στηθεί ένα σκηνικό στα μέτρα Τουρκίας και Βρετανίας αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε προσπάθεια να περάσουν οι θέσεις των δυο εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και του Έιντε, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στην θέση του.

Θέση την οποία αναμένεται να «αναλάβει» ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. 

Στη συζήτηση της 12ης Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επέμεναν στην παραμονή των στρατευμάτων και των εγγυήσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η στάση του τ/κ ηγέτη ήταν πιο έντονη σε σχέση με άλλες φορές. 

Επιχείρημα του τ/κ ηγέτη ήταν το γεγονός πως η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων ήταν στενά συνδεδεμένη με την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.

Από την πλευρά τους Αναστασιάδης και Κοτζιάς απέρριψαν την τουρκική θέση, με τον Βρετανό ΥΠΕΞ να κρατά μια ουδέτερη και γενική στάση αποφεύγοντας την ουσία.

Ο Έιντε ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως θα παρουσίαζε ιδέες για το θέμα της ασφάλειας, κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά από πλευράς του ΟΗΕ.

Στην προσπάθεια του για να «καλοπιάσει» την Ελλάδα, ο Έιντε, επικαλέστηκε το Σύμφωνο Φιλίας Κύπρου – Ελλάδας – Τουρκίας.

Σύμφωνο το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για αποκλεισμό παρεμβάσεων στο εσωτερικών των χωρών, βοήθεια με ένα μηχανισμό γραμματειακής στήριξης σε περίπτωση περιβαλλοντικής ή τρομοκρατικής καταστροφής, αλλά και μη επίθεση της μιας χώρας στην άλλη. 

Ο Έιντε στη συμφωνία συμπεριέλαβε και τουρκικό απόσπασμα στην Κύπρο και εγγυήσεις για μεταβατική περίοδο.

Οι ιδέες όμως δεν παρουσιάστηκαν από τον Έιντε.

Οι τόνοι ήταν ψηλοί στη συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ελλάδας με τον ΓΓ του ΟΗΕ να ρίχνει τους τόνους. 

Ήταν ξεκάθαρο ότι η Τουρκία ήθελε να διακόψει τις εν εξελίξει συζητήσεις του Κυπριακού και δεν ήθελε αποτέλεσμα. 

Το ίδιο έδειξε και η άρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να ανακοινώνει ότι θα αναχωρούσε για την Άγκυρα για να επιληφθεί της αλλαγής του Συντάγματος αλλά και του Συριακού. 

Αποτέλεσμα της όλης διάσκεψης ήταν η σύσταση Ομάδας Εργασίας, που θα συνέλθει την Πέμπτη 19/1 και Παρασκευή 20/1 για καταγραφή των θέσεων και προετοιμασίας μιας νέας Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση. 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Επιστρέψαμε από τη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζοντας ότι καταφέραμε κάτι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μας είπε ο ΓΓ των ΗΕ μετά το τέλος ακόμα μιας σύναξης, άτυπης ή τυπικής-αυτό ολίγο μας ενδιαφέρει- για να μας πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο-και εμείς οι αφελείς, που νομίζαμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής- Προχωράμε λοιπόν σε νέα ΜΟΕ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικα.

BEST OF TOTHEMAONLINE