ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν η πιο εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας»

Α. Κυπριανού: «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν η πιο εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας»

Το Ιστορικό και Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Παναγιάς, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τίμησε σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’, ημέρα της ονομαστικής του εορτής με εκκλησιαστικό μνημόσυνο και πορεία αγάπης που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του Παναγιά.

Του μνημόσυνού  προέστη  ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ενώ κύριος ομιλητής στο μνημόσυνο ήταν  ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου και στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Στην ομιλία του ο κ.Κυπριανού ανέφερε πως όποια άποψη κι αν έχει κανείς για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, δε μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελεί την πιο εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας.

Προσωπικότητα με ακτινοβολία, που ξεπέρασε τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας. Ο Μακάριος  είπε , αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από τον κυπριακό λαό όσο κανένας άλλος.

Αναδείχθηκε συνέχισε, “  ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αντιαποικιακού αγώνα.Έγινε το πρόσωπο της ανεξάρτητης Κύπρου σε ολόκληρο τον κόσμο το ζωντανό σύμβολο της δημοκρατικής αντίστασης και της πάλης για την ενότητα της πατρίδας μας. Ήταν ο ηγέτης με το πολιτικό ανάστημα που μπορούσε να σηκώνει το βάρος μεγάλων ιστορικών αποφάσεων”.

Ήταν αυτός είπε για τον οποίο ο λαός της Κύπρου κατέκλυζε τους δρόμους και τις πλατείες στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

Ο ίδιος λαός που στις 15 του Ιούλη του 1974 αρνήθηκε να πιστέψει ότι ο Μακάριος είναι νεκρός που πήρε τα όπλα και ύψωσε κάστρα αντίστασης στο Προεδρικό, στην Αρχιεπισκοπή, στο Καϊμακλί,στο Κολόσσι, στην Πάφο και αλλού για να μην περάσει ο φασισμός.

Ο ίδιος λαός, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού ,  που το φθινόπωρο του 1974 –ξεριζωμένος, λαβωμένος.και ενώ κοιμόταν σε αντίσκηνα και έθαβε νεκρούς –έβρισκε τη δύναμη να κατακλύζει σαν χείμαρρος τους δρόμους απαιτώντας την επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Μακάριος αποτελεί το μόνο πολιτικό άνδρα του τόπου μας στον οποίο ο ίδιος ο λαός απένειμε τον τίτλο του Εθνάρχη, συμπλήρωσε.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε  συγκέντρωση πεζοπόρων στην Ιερά Μονή Χρυσσορογιάτισσας όπου τελέστηκε  μνημόσυνο του  Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’.

Της πορείας που ξεκίνησε  μετά το πέρας του μνημοσύνου από την Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης προς το άγαλμα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στην Παναγιά, ηγήθηκε η Έπαρχος Πάφου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση  ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, οι εκκλησιαστικές, πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Πάφου. Ακολούθησε  τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Μετά το πέρας της πορείας και την κατάθεση στεφάνων,  ακολούθησε  τελετή για την ανακήρυξη του Ευθυμίου Αναστασίου επίτιμου προέδρου του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ Παναγιάς, από το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ Παναγιάς

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top