Βρώμικα νερά, λύματα από παρακείμενα χοιροστάσια και σκουπίδια, συνθέτουν το σκηνικό που βλέπει κάποιος στον ποταμό Οβγό στην Επαρχία Λευκωσίας.
Του Μιχάλη Μενελάου
Το πρόβλημα παρουσιάζεται στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, όπου αντιαρματική τάφρος που δεν χρησιμοποιεί πλέον η Εθνική Φρουρά, δημιουργεί πλημμύρες στα παρακείμενα τεμάχια γης.
Πρόβλημα το οποίο αναδεικνύει το κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κατόπιν καταγγελίας τους
Για την συγκεκριμένη αντιαρματική τάφρο, δόθηκε οδηγία από το Υπουργείο Άμυνας στην Ε.Φ. να γίνει καθαρισμός της και επιχωμάτωσης της.
Το ΓΕΕΦ, έδωσε οδηγία στο Μηχανικό να την καλύψει, κάλυψη που δεν έγινε.
Όπως αποκαλύπτει αλληλογραφία μεταξύ των παραπονούμενων και των αρμόδιων υπηρεσιών, η τάφρος καταργήθηκε και για την διοχέτευση του νερού χρησιμοποιείτο παρακείμενο κανάλι που οδηγούσε στον ποταμό Οβγό.
Σύμφωνα με τους παραπονούμενους ιδιοκτήτες γης, οι αντιαρματική τάφρος έγινε χωρίς την συγκατάθεσή τους και χωρίς να γίνει απαλλοτρίωση της γης.
Οι παραπονούμενοι κάνουν λόγω για συνεχή προβλήματα στις περιουσίες τους από την αντιαρματική και τις παρακείμενες δεξαμενές λυμάτων, καθώς η πρόσβαση καθίσταται σχεδόν αδύνατη λόγω της λάσπης που δημιουργείται από τα μολυσμένα νερά.
Η απάντηση που έλαβαν για τα προβλήματα, ήταν πως οι περιουσίες βρίσκονται σε χαμηλό σημείο με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εκεί ποσότητες νερού και πως οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή ήταν λόγω βροχοπτώσεων και της μορφολογίας του εδάφους.
Έγινε έκκληση για καθαρισμό της τάφρου από τους παραπονούμενους ιδιοκτήτες γης στους οποίους αναφέρθηκε πως ο καθαρισμός έγινε.
Με επιτόπια επιθεώρησή τους όμως παρατήρησαν πως η τάφρος δεν καθαρίστηκε και παρέμενε γεμάτη ακακίες, σκουπίδια, άγρια βλάστηση και χρησιμοποιείτο ως οχετός. Ακόμη διαπίστωσαν πως το κανάλι που έγινε δεν εξυπηρετούσε καθόλου καθώς δεν ήταν ικανό να συγκρατήσει τον όγκο νερού στην περιοχή.
Οι ανοικτές δεξαμενές αποβλήτων που υπάρχουν στην περιοχή από τα χοιροστάσια υπερχείλιζαν και είχαν διαρροές συνεχώς, καλύπτοντας την περιοχή με 60 εκατοστά βρώμικου λασπώδους χώματος και την δυσωδία των ψόφιων χοίρων.
Όπως φάνηκε από την στιχομυθία των παραπονούμενων με τις αρμόδιες αρχές, τα χοιροστάσια και η μονάδα επεξεργασίας ήταν στην περιοχή χωρίς άδεια, με τον ιδιοκτήτη να αναφέρει πως κάνει μελέτη για τροποποίησή τους για να πληροί τις προϋποθέσεις.
Παράλληλα «διατάχθηκε» ο ιδιοκτήτης του βιολογικού σταθμού και των δεξαμενών να καθαρίσει τον ποταμό από τις ακαθαρσίες, κλείνοντας τις σταδιακά, αποκαθιστώντας τον χώρο, ενώ στα κομμάτια του ποταμού που είναι την νεκρά ζώνη, θα καθαριστούν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις