ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑ: «Βόθροι» από λύματα χοίρων και στάσιμα νερά - «Μπαλάκι» μετά από καταγγελία Οικολόγων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑ:  «Βόθροι» από λύματα χοίρων και στάσιμα νερά  - «Μπαλάκι» μετά από καταγγελία Οικολόγων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Βρώμικα νερά, λύματα από παρακείμενα χοιροστάσια και σκουπίδια, συνθέτουν το σκηνικό που βλέπει κάποιος στον ποταμό Οβγό στην Επαρχία Λευκωσίας.

Του Μιχάλη Μενελάου

Το πρόβλημα παρουσιάζεται στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, όπου αντιαρματική τάφρος που δεν χρησιμοποιεί πλέον η Εθνική Φρουρά, δημιουργεί πλημμύρες στα παρακείμενα τεμάχια γης.

Πρόβλημα το οποίο αναδεικνύει το κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κατόπιν καταγγελίας τους 

Για την συγκεκριμένη αντιαρματική τάφρο, δόθηκε οδηγία από το Υπουργείο Άμυνας στην Ε.Φ. να γίνει καθαρισμός της και επιχωμάτωσης της.

Το ΓΕΕΦ, έδωσε οδηγία στο Μηχανικό να την καλύψει, κάλυψη που δεν έγινε.

Όπως αποκαλύπτει αλληλογραφία μεταξύ των παραπονούμενων και των αρμόδιων υπηρεσιών, η τάφρος καταργήθηκε και για την διοχέτευση του νερού χρησιμοποιείτο παρακείμενο κανάλι που οδηγούσε στον ποταμό Οβγό. 

Σύμφωνα με τους παραπονούμενους ιδιοκτήτες γης, οι αντιαρματική τάφρος έγινε χωρίς την συγκατάθεσή τους και χωρίς να γίνει απαλλοτρίωση της γης.

Οι παραπονούμενοι κάνουν λόγω για συνεχή προβλήματα στις περιουσίες τους από την αντιαρματική και τις παρακείμενες δεξαμενές λυμάτων, καθώς η πρόσβαση καθίσταται σχεδόν αδύνατη λόγω της λάσπης που δημιουργείται από τα μολυσμένα νερά. 

Η απάντηση που έλαβαν για τα προβλήματα, ήταν πως οι περιουσίες βρίσκονται σε χαμηλό σημείο με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εκεί ποσότητες νερού και πως οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή ήταν λόγω βροχοπτώσεων και της μορφολογίας του εδάφους.

Έγινε έκκληση για καθαρισμό της τάφρου από τους παραπονούμενους ιδιοκτήτες γης στους οποίους αναφέρθηκε πως ο καθαρισμός έγινε.

Με επιτόπια επιθεώρησή τους όμως παρατήρησαν πως η τάφρος δεν καθαρίστηκε και παρέμενε γεμάτη ακακίες, σκουπίδια, άγρια βλάστηση και χρησιμοποιείτο ως οχετός. Ακόμη διαπίστωσαν πως το κανάλι που έγινε δεν εξυπηρετούσε καθόλου καθώς δεν ήταν ικανό να συγκρατήσει τον όγκο νερού στην περιοχή. 

Οι ανοικτές δεξαμενές αποβλήτων που υπάρχουν στην περιοχή από τα χοιροστάσια υπερχείλιζαν και είχαν διαρροές συνεχώς, καλύπτοντας την περιοχή με 60 εκατοστά βρώμικου λασπώδους χώματος και την δυσωδία των ψόφιων χοίρων.

 Όπως φάνηκε από την στιχομυθία των παραπονούμενων με τις αρμόδιες αρχές, τα χοιροστάσια και η μονάδα επεξεργασίας ήταν στην περιοχή χωρίς άδεια, με τον ιδιοκτήτη να αναφέρει πως κάνει μελέτη για τροποποίησή τους για να πληροί τις προϋποθέσεις.

Παράλληλα «διατάχθηκε» ο ιδιοκτήτης του βιολογικού σταθμού και των δεξαμενών να καθαρίσει τον ποταμό από τις ακαθαρσίες, κλείνοντας τις σταδιακά, αποκαθιστώντας τον χώρο, ενώ στα κομμάτια του ποταμού που είναι την νεκρά ζώνη, θα καθαριστούν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top