Γιατί οι παλιοί ονόμαζαν το κυπριακό κρασί «ανοιχτήρι γυναικών». Ο Όμηρος, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και ο Σουλτάνος Σελίμ Β΄ λάτρευαν την κουμανταρία

Γιατί οι παλιοί ονόμαζαν το κυπριακό κρασί «ανοιχτήρι γυναικών». Ο Όμηρος, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και ο Σουλτάνος Σελίμ Β΄ λάτρευαν την κουμανταρία

Το Κυπριακό Νάμα, όπως ονόμαζαν οι αρχαίοι συγγραφείς την κουμανταρία, είναι γνωστό από την αρχαιότητα.

Αναφορές από τα ομηρικά έπη, τον Ησίοδο, τον Στράβωνα, Στασίνο και Σένεκα που επευφημούσαν το γλυκό κρασί από το νησί της Αφροδίτης, επιβεβαιώνουν την μακρόχρονη ύπαρξή του. Το γλυκό κρασί, είχε πολλά ονόματα και μάλιστα κατείχε μία σημαντική θέση ανάμεσα σε όλα τα θεία. Mερικές από τις ονομασίες είναι οι εξής: Γλυκό κρασί της  Κύπρου, Κυπριακό Νάμα, Κουμανταρία, ο βασιλιάς των κρασιών και το κρασί των βασιλέων, ο Απόστολος των κρασιών, ο νικητής του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού οίνου, Το κρασί που προκάλεσε πόλεμο, Το κρασί της θείας κοινωνίας, το κρασί με την αρχαιότερη ονομασία προέλευσης, ανοιχτήρι γυναικών, το αρχαιότερο κρασί της Μεσογείου, το κρασί με τα περισσότερα ονόματα κι αρώματα. 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Καμπανάκι» στη Βουλή: Κρίσιμη η συνεργασία με Τ/κ για τον αφθώδη πυρετό - Προειδοποιήσεις για νέο κύμα

«Καμπανάκι» στη Βουλή: Κρίσιμη η συνεργασία με Τ/κ για τον αφθώδη πυρετό - Προειδοποιήσεις για νέο κύμα

Την ανάγκη για συντονισμό δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού, μαζί με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέδειξαν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας την Τρίτη, τόσο οι η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και λειτουργοί του κράτους, όσο και Βουλευτές και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων.