ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού

Ακιντζί: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού

Ο τουρκικός στρατός δεν θα αποχωρήσει πλήρως μετά από μια λύση, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ωστόσο είπε ότι δεν είναι κλειστή η τουρκική πλευρά σε μια πρόταση η οποία προβλέπει ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί σε μερικά χρόνια.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον αριθμό του στρατού, προσθέτοντας ωστόσο ότι με επιμονή της ε/κ πλευράς για ‘μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό’ δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση. Για το θέμα των εγγυήσεων ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπέβαλαν πρόταση στην ε/κ πλευρά στο πλαίσιο του brain storming ωστόσο επειδή δεν είδαν το απαραίτητο άνοιγμα από την ε/κ πλευρά δεν προχώρησαν. Όπως είπε η δική τους πρόταση είναι στην περίπτωση που απειληθεί η συνταγματική τάξη και αφού εξαντληθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες οι Τ/κ να μπορούν να καλέσουν την Τουρκία με απόφαση της βουλής τους. “Εάν θέλουμε λύση είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε φόρμουλα”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε εγγυήσεις της ΕΕ λέγοντας ότι στο Μοντ Πελεράν αποδείχθηκε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παρέχει την ασφάλεια που επιθυμούν οι Τ/κ και πως δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός της ΕΕ. Για τον χάρτη ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη έπειτα από στενή διαβούλευση με την Τουρκία. 

Ο Τ/κ ηγέτης σε συνέντευξή του που έδωσε το βράδυ της Τρίτης 24/1  στο τουρκικό κανάλι NTV ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ότι δεν είναι ευαισθησία μόνο της Άγκυρας αλλά και των Τ/κ. “Υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι η ασφάλεια και το άλλο τη διατήρηση του καθεστώτος και οι Τ/Κ δεν θέλουν να αναθέσουν την ασφάλεια και τη διατήρηση της συνταγματικής τάξης σε ξένες δυνάμεις” 

Ανέφερε ότι προσαρμογή του συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων με το έτος 2017 “σημαίνει να συναντηθούμε και να συζητήσουμε”. “Εμείς υποβάλαμε ένα τέτοιο μοντέλο στην ε/κ πλευρά στο πλαίσιο του brain storming αλλά επειδή δεν είδαμε το απαραίτητο άνοιγμα από την ε/κ πλευρά, δεν προχωρήσαμε”, είπε. Ανέφερε ότι προτείνουν όπως στην περίπτωση που οδηγηθούν ξανά σε μια κατάσταση όπως το 1963 και όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες εξαντληθούν “ως τελευταία προσπάθεια οι Τ/κ με μια απόφαση που θα περάσουν από την δική τους βουλή να επωφεληθούν από την δύναμη της Τουρκίας και να καλέσουν την Τουρκία”.

Σε ερώτηση για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα αποχωρήσει πλήρως και πως ένας ορισμένος αριθμός στρατευμάτων θα μείνει. Δεν απέκλεισε να υπάρξει και μια συμφωνία η οποία μάλιστα να αποκληθεί  Σύμφωνο Φιλίας  όπως πρότεινε η Ελλάδα. “Μπορείς να το πεις Σύμφωνο Φιλίας αλλά εκεί αναφέρομαι σε μια συμφωνία φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας για να εμποδίσει την εξωτερική απειλή. Εγώ όμως αναφέρομαι σε εγγυήσεις, Αυτό είναι κάτι διαφορετικό”, είπε. 

Ανέφερε ότι στο παρελθόν οι Τ/κ δεν είχαν ξεχωριστή αστυνομία. “Ωστόσο τώρα με το νέο σύστημα η κάθε πολιτεία θα έχει την περιοχή της. Τη δική μας ξεχωριστή βουλή, διοίκηση, και δικαστήρια καθώς και την δική μας ξεχωριστή αστυνομία. Επομένως την εσωτερική μας ασφάλεια θα την διασφαλίζουμε μόνοι μας εκεί. Θα υπάρχει και ομοσπονδιακή αστυνομία η οποία θα είναι ίση και θα αποτελείται 50-50 μεταξύ Τ/κ και Ε/κ. Αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο εάν η συνταγματική τάξη κινδυνεύσει τί μπορεί να γίνει; Το δικαίωμα παρέμβασης της δικής μας πολιτείας να το δώσουμε στην Τουρκία αλλά αυτή την έκκληση να την κάνουμε όταν κινδυνεύσουμε”, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Αυτή τη στιγμή αποδέχονται μηδέν στρατό μηδέν εγγυήσεις κι εμείς αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε. Επομένως στο Μοντ Πελεράν έγιναν τεχνικές εργασίες δύο ημερών και εκεί υποβλήθηκαν αυτά τα ερωτήματα και αυτό που βγήκε από εκεί είναι καθαρό. Η ΕΕ δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και την εγγύηση που επιθυμούν οι Τ/Κ. Δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στην ΕΕ”. 

Για τον αριθμό των στρατευμάτων, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η  πιο ακραία θέση είναι να αποχωρήσει ο στρατός πριν τη λύση. “Και αυτό είναι αδύνατον. Εκείνοι που σκέφτονται λογικά λένε ότι αυτό χρειάζεται χρόνο για να γίνει. Αυτό που μας ειπώθηκε είναι μέσα σε μερικά χρόνια αυτός ο αριθμός των στρατευμάτων να μηδενιστεί. Εμείς δεν είμαστε κλειστοί σε αυτό. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να μείνουν εκεί αυτοί οι 40 χιλιάδες στρατιώτες. Με τη λύση θα υπάρξει συγκεκριμένη μείωση αυτού του αριθμού. Είναι καθαρό. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία γι αυτό τον αριθμό. Το 1960 είχε συμφωνηθεί ο αριθμός 650-950. Σε παρόμοιο αριθμό και ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε τις προάλλες. Μπορεί πάνω σε αυτό να υπάρξει μια συμφωνία. Αυτός ο αριθμός δεν είναι και μεγάλο ζήτημα. Φτάνει να υπάρξει μια συμφωνία για την ύπαρξη. Αυτή τη στιγμή με την στάση της ε/κ πλευράς για ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’ δεν μπορείς να τα συζητήσεις αυτά. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως οι Ε/κ πρέπει να είναι πιο ρεαλιστές επειδή δεν είναι δυνατόν οι Τ/κ να το δεχτούν αυτό στο δημοψήφισμα. Το 80% των Τ/κ θέλουν να δουν ασφάλεια από την Τουρκία. Πως θα το κάνουμε αυτό; Πως θα το προσαρμόσουμε ώστε να μπορούν να το δεχτούν και οι Ε/κ; Αυτό είναι που αναζητώ. Αυτό η Τουρκία το βλέπει θετικά. Υπάρχει και στις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου αυτό που λέω κι εγώ συχνά, ότι θέλουμε την ασφάλεια της μιας πλευράς αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να είναι απειλή για την άλλη”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Εάν θέλουμε λύση είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε φόρμουλα”.

Σε ερώτηση για το εδαφικό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι και αυτό από τα ευαίσθητα θέματα γι αυτό και αφέθηκε τελευταίο. Ανέφερε ότι με τη συμφωνία της 11ης Δεκεμβρίου του 2014 όλα αυτά τα κεφάλαια διασυνδέονται, προσθέτοντας ότι  οι Ε/κ υποστήριζαν το θέμα εγγυήσεων να συζητηθεί αφού όλα τα άλλα θέματα συζητηθούν. “’Ηθελαν να αποσυνδέσουν το εδαφικό και τα άλλα κεφάλαια. Να θέσουν Τουρκία και τους Τ/κ υπό τη διεθνή πίεση για να γίνουν αποδεχτές οι δικές τους ιδέες. Αυτό δεν γινόταν . Τώρα συζητάμε συνδέοντάς το με τα άλλα κεφάλαια. Τώρα είμαστε σε σημείο να πάνε παράλληλα 8-10 σημεία των έξι κεφαλαίων”, είπε. 

Συγκεκριμένα για το εδαφικό είπε ότι η ε/κ πλευρά υπέβαλε ένα χάρτη που δεν μπορούσε η τ/κ πλευρά να αποδεχτεί. “Είχαν υπερβολικές απαιτήσεις. Πιστεύω ότι συμβιβασμός μπορεί να υπάρξει πολύ κοντά στη βάση που προβλέπουμε εμείς διότι ο χάρτης (της ε/κ πλευράς) δεν είναι ρεαλιστικός. Κανένας Τ/κ δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτεί αυτό τον χάρτη. Αυτή τη στιγμή δεν μας έχει υποβληθεί ο χάρτης τους σε μας,ούτε ο δικός μας σε αυτούς. Τον χάρτη τον είδαμε πολύ λίγο, για 5-10 λεπτά. Ο ειδικός των ΗΕ κοίταξε αν πληρούσαν το κριτήριο του ποσοστού που συμφωνήσαμε, εκείνοι του 28,2% και εμείς του 29,2%, είπε εντάξει και κλειδώθηκε. Εκεί θα μείνει. Και οι δύο απορρίφθηκαν. Αυτό είναι ένα ποσοστό που συμφωνήθηκε χρόνια πριν, από την περίοδο του Πέρες Ντε Κουεγιάρ και του Ραούφ Ντενκτάς. Δηλαδή το ποσοστό του 29,2% δεν είναι ένα ποσοστό που το ανέφερε μόνο ο Ραούφ Ντενκτάς αλλά πήγε στην ‘βουλή’ και εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα”, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης. 

Για τον χάρτη που υπέβαλε η τ/κ πλευρά ο κ. Ακιντζί είπε ότι δούλεψαν με τους ειδικούς του πάνω σε 25 διαφορετικές εκδοχές. “Αυτός ο χάρτης υποβλήθηκε στα ΗΕ μετά από στενές διαβουλεύσεις με την Τουρκία. Με το τουρκικό ΥΠΕΞ ειδικά είμαστε συνεχώς σε διαβουλεύσεις επειδή η στήριξη της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική. Η μοίρα μας είναι κοινή και σε περίπτωση λύσης εκτιμώ ότι θα ωφεληθεί πολύ και η Τουρκία”, ανέφερε. Ο κ. Ακιντζί ζήτησε ακόμη όπως ο χάρτης μην γίνει υλικό εσωτερικής κατανάλωσης. “Οι επικρίσεις του τύπου πουλούν την Κύπρο είναι άδικες και για μας και για την εδώ (τουρκική) κυβέρνηση”, είπε . 

Σε ερώτηση για την εκ περιτροπής προεδρίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως εάν θα λυθεί το Κυπριακό θα είναι θετική η θέση των Ε/κ σε αυτό το θέμα. “Η εκ περιτροπής είναι από τα τα εκ των ων ουκ άνευ μας. Ένα σχέδιο που δεν το περιέχει αυτό ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα το πάει σε δημοψήφισμα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι το άλλο σημαντικό είναι η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. “Για παράδειγμα πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο; Οπωσδήποτε θα συμμετέχουν και οι Τ/κ”, ανέφερε. 

Σε ερώτηση εάν οι Τ/κ θα έχουν βέτο, ο Τ/κ ηγέτης είπε: “Αυτοί (οι Ε/κ)  το αντιλαμβάνονται ως βέτο ενώ εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε ως βέτο. Το αντιλαμβανόμαστε ως συμμετοχή. Να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις και με την δική μας συμμετοχή. Όπως και το 1960 στην περίπτωση του Προέδρου και Αντιπροέδρου, έτσι και τώρα στα θέματα άμυνας, εξωτερική πολιτικής και ασφάλειας οι αποφάσεις θα ισχύουν στην περίπτωση που οι δύο Πρόεδροι - Ε/κ και Τ/κ- θα λαμβάνουν μαζί της αποφάσεις. Ο Πρόεδρος θα είναι ανάλογα με την περίπτωση Ε/κ και ο Αντιπρόεδρος Τ/κ, και ανάλογα με την περίπτωση ο Πρόεδρος Τ/κ και ο Αντιπρόεδρος Ε/κ. Για το Υπουργικό πείσαμε για πρώτη φορά να είναι 7 προς 4”, είπε.  

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις εναντίον του ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να δεχτεί μεγάλο αριθμό επιστροφής Ε/κ και πως αυτό θα χαλάσει την πληθυσμιακή ισορροπία στον βορρά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ένας Ε/κ θα μπορεί να εγκατασταθεί στον βορρά και το ίδιο ένας Τ/κ στην Πάφο. “Αυτοί που θα πάνε δεν θα έχουν πολιτικά δικαιώματα; Όχι. Μόνο το 20% θα μπορεί να έχει νόμιμη άδεια παραμονής και θα έχουν δικαιώματα συμμετοχής μόνο στις τοπικές εκλογές”. Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι οι Ε/κ ζητούν έδαφος στο οποίο να μπορούν να επιστρέψουν μέχρι και 90 χιλιάδες Ε/κ. “Το έθεσαν ως κριτήριο στο τραπέζι στο Μοντ Πελεράν και δεν το δεχτήκαμε. Ο δικός μας χάρτης δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο”, είπε. 

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει λύση το 2017, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “είναι η τελευταία προσπάθειας της δικής μας γενιάς μας. Μπορώ να πω ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση του νησιού στο όνομα μιας ομοσπονδίας”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top