Η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μακρά συζήτηση, ψήφισε την Ποαρασκευή (10/02) σε νόμο το νομοσχέδιο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και Ελλάδας και ενέκρινε τους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
Προηγουμένως υπερψήφισε μία τροπολογία του ΑΚΕΛ, μία του ΕΛΑΜ και 6 τροπολογίες των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, Συμμαχίας Πολιτών.
Κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής παρίστατο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.
Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο για τις παγκύπριες εξετάσεις ψηφίστηκε με 38 ψήφους υπέρ και 16 αποχές που τήρησαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ.
Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 34 ψήφους υπέρ και 17 κατά.
Η Ολομέλεια ψήφισε επίσης ομόφωνα σε νόμο της πρόταση νόμου, με την οποία καταργείται η ειδική διάταξη με βάση την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε μαθητές που συμπλήρωσαν το καθορισμένο στο νόμο αυτό όριο ηλικίας να μπορούν να φοιτήσουν στο γυμνάσιο, στο λύκειο ή στην τεχνική σχολή, ανάλογα με την περίπτωση.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε στους συναδέλφους του ότι αν κόπτονται για τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να υπεψηφίσουν τους κανονισμούς επειδή - όπως είπε - σε κάθε άρθρο γίνεται αναφορά στα δικαιώματα του παιδιού.
“Θα ρυθμίσουμε και τα φροντιστήρια επειδή με προκαλεί η παραπαιδεία”, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα φεισθούμε κόπου και μόχθου και θα δεν λογαριάσουμε πολιτικό κόστος προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμα ότι τα δημόσια σχολεία δεν παράγουν στιβαρά απολυτήρια, ώστε οι μαθητές να γίνονται δεκτοί στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις αλλά “απολυτήρια βόμβα”, όπως τα έχουν αποκαλέσει άλλες χώρες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο των μαθησιακών αποτελεσμάτων των χωρών της ΕΕ, τα οποία οδήγησαν σε συμβιβασμό με τη βιομηχανία των φροντιστηρίων.
Πρέπει, τόνισε, να διαφυλαχθεί το δημόσιο σχολείο ως κόρη οφθαλμού με ισορροπία υποχρεώσεων – δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι θα υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί σε κάθε σχολείο τους οποίους διαμορφώνουν γονείς καθηγητές και μαθητές.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι κάποιοι επέδειξαν μεγάλη επιμονή και εμμονή να δραστηριοποιούν ενέργειες για να προκαλούν κοινωνική αναστάτωση.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι “πρέπει να στηρίξουμε και να εμπνεύσουμε τους εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να εμπνεύσουν με τη σειρά τους τα παιδιά”.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι για να αποδώσει τα αναμενόμενα η παιδεία, πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και εξέφρασε τη θέση ότι απαιτείται εθνικό σχέδιο για την παιδεία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι τα νομοθετήματα εδράζονται σε ένα πρωτοποριακό κείμενο και δίνουν απάντηση στην απαξίωση των θεσμών.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας με τη Βουλή δίνουν τα όπλα για εκσυγχρονισμό, με μια επιστημονικά επεξεργασμένη προσπάθεια, για την παιδεία που θα παρέχουμε στις κατοπινές γενιές.
Είπε ακόμα ότι με τη διαβάθμιση των ποινών που περιλαμβάνουν οι κανονισμοί δημιουργείται αντίβαρο στην παραβατικότητα.
Εξέφρασε την άποψη ότι περιέχεται ολοκληρωμένο πακέτο αξιολόγησης του μαθητή, και είπε ότι τα αποτελέσματά του θα καταδείξουν τα κενά που υπάρχουν ώστε ο μαθητής να προετοιμαστεί για τα πανεπιστήμια.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι η σημερινή θα είναι ακόμα μια θλιβερή ημέρα για το εκπαιδευτικό σύστημα. Λέγοντας ότι η κόρη του θα είναι ανάμεσα στα πρώτα πειραματόζωα, παρέθεσε αξιολόγηση του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία αναφέρεται ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης γίνεται συγκριτική αξιολόγηση ενώ ο ρόλος της διαμορφωτικής είναι ανύπαρκτος με αποτέλεσμα να καλλιεργείται η βαθμοθηρία και ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών, με ένα σύστημα αξιολόγησης απομνημονευτικό παρά για αξιολόγηση δεξιοτήτων.
Με αυτές τις διαπιστώσεις, ανέφερε, το Υπουργείο κατέθεσε νομοθετήματα με τα οποία αυξάνεται η βαρύτητα των εξετάσεων, ενώ δεν κατέστη δυνατό να μειωθούν τα διαγωνίσματα. Ο κ. Λουκαϊδης είπε ακόμα ότι τώρα που οι μαθητές, εκτός από τα διαγωνίσματα θα έχουν και τις εξετάσεις, θα αρχίζουν φροντιστήρια, από τις πρώτες ημέρες της χρονιάς, ενώ για σχολική έκθεση προόδου δεν υπάρχει ούτε λέξη στις πρόνοιες των νέων νομοθεσιών.
“Θα σκοτώσουμε τα παιδιά χωρίς να αποκτούν δεξιότητες” είπε αναφέροντας ότι αυτή η αλλαγή είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (Λάρνακας) παρατήρησε ότι στους μεγάλους μπορούμε να λέμε ψέματα και να μας πιστεύουν ή να υποκρίνονται ότι πιστεύουν, τα παιδιά όμως τα παιδιά δεν μπορούμε να τα κοροϊδέψουμε.
Εξέφρασε τη θέση ότι η νέα νομοθεσία ρυθμίζει την εκπαίδευση, που δεν είναι τίποτε άλλο από συγκέντρωση γνώσεων τις οποίες όπου θέλεις βρίσκεις. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά να μαθαίνουν για να έχουμε παιδεία, συνέχισε, προσθέτοντας ότι θέλουμε το σχολείο που προοϊώνισαν ο Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Άκης Κλεάνθους, στο οποίο τα παιδιά θα είναι χαρούμενα.
“Θέλουμε το σχολείο να είναι όπως αυτά της Σκανδιναβίας,” είπε προσθέτοντας ότι με τη νέα νομοθεσία όσοι δεν έχουν χρήματα να πάνε στα φροντιστήρια, θα φεύγουν από το σχολείο αφού χρειαζόμαστε φτηνά χέρια.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε ότι οι κανονισμοί συνιστούν δραματική εξέλιξη στα εκπαιδευτικά πράγματα και επιφέρουν οπισθοδρόμηση, αφού διαλύουν ότι έχει επιτευχθεί στη μεταρρύθμιση. Πρόσθεσε ότι το μόνο που επιφέρουν είναι ένα εξετασιοκεντρικό βαθμοθηρικό σύστημα.
Ο κ. Καυκαλιάς είπε ακόμα ότι οι αρχικές προθέσεις του Υπουργείου ήταν οι κανονισμοί να περιλαμβάνουν εξετάσεις και στη δημοτική εκπαίδευση και αναφέρθηκε σε πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ με την οποία -όπως ανέφερε- θα ανοίξουμε και θα παραχωρήσουμε τις αίθουσες των δημοσίων σχολείων για να διδάσκονται ιδιωτικά φροντιστήρια.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, παρατηρώντας ότι η μεταρρύθμιση είναι η αλλαγή προσανατολισμού, είπε ότι οι κανονισμοί υλοποιούσαν το στόχο της μεταμόρφωσης του δημοσίου σχολείου σε σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο.
Αφού υπενθύμισε το ρόλο του ΔΗΚΟ για τον κατάλογο διοριστέων, είπε πως τα θέματα παιδείας είναι εξαιρετικά σημαντικά. Απαιτούμε από το σχολείο να υλοποιεί το στόχο του για διάπλαση των μαθητών σε πολίτες και είπε πως οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για αναβάθμιση του σχολείου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως, απαντώντας στην ερώτηση αν πετυχαίνεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η απάντηση είναι όχι.
Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ, μακριά από δογματισμούς και με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, στηρίζει κάθε πρόταση που είναι προς όφελος των μαθητών. Με τις αλλαγές και τις τροπολογίες που καταθέσαμε μπορούμε να υπερψηφίσουμε τα νομοθετήματα, πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι τα λεφτά που δίνουμε στην παιδεία είναι πολλά και το μόνο που καταφέραμε είναι να μάθουμε ότι τα παιδιά είναι αναλφάβητα. Πρέπει να επανέλθουμε στα πρέποντα και τα δέοντα, είπε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι έξω από ιδεολογίες και προκαταλήψεις, τα συστήματα κρίνονται από τα αποτελέσματα. Αρκεί να εξετάσουμε ποια θέση κατέχουν σήμερα τα παιδιά σε σύγκριση με τα άλλα στην ΕΕ ή και σε σύγκριση με παλαιότερα, ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στην αντίθετη όχθη. Πρέπει να ξεφύγουμε από το σύνδρομο του εκκρεμούς, συνέχισε.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμα ότι η προσπάθεια είναι σε θετική κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι πολλές από τις θέσεις της ΕΔΕΚ έχουν περιληφθεί στη νέα νομοθεσία.
Γίνεται επιστροφή στις διακριτές κατευθύνσεις, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι προτείναμε τα τετράμηνα επειδή αυτά βοηθούν τον μαθητή να έχει ευχέρεια να βελτιώσει την επίδοση στη συνέχεια. Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί από την προδημοτική εκπαίδευση.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι πρέπει να καθορίσουμε τι είδους σύστημα θέλουμε και εξέφρασε την άποψη ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια αξιών τις οποίες τα παιδιά θα θέλουν να αναπτύξουν. Πρέπει, συνέχισε, να καλλιεργηθεί η κρίση και το πνεύμα της αμφισβήτησης και
να μάθουμε στα παιδιά μας πως να διεξάγουν έρευνες και να τεκμηριώνουν.
Για να επιτευχθούν αυτά, είπε ο κ. Λιλλήκας, απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σχολείο.
Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Παύλος Μυλωνάς είπε πως παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι έχουν εξαθλιώσει το δημόσιο σχολείο. Εξέφρασε την άποψη ότι οι εξετάσεις θα είναι μέρος της μετέπειτα ζωής των μαθητών. Είπε ακόμα ότι το μήνυμα, “Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια” είναι στο DNA των Κυπρίων και δεν είναι αμάρτημα να αγαπά κανείς αυτά τα ιδανικά μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια. Ο κ. Μυλωνάς είπε ακόμα ότι το σχολείο δεν θα πρέπει να είναι ένα κτήριο στο οποίο θα παρκάρουν τα παιδιά.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλας είπε ότι το σχολείο έχασε το χαρακτήρα του και τείνει να μετατραπεί σε κέντρο κατάρτισης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανελέητος ανταγωνισμός που καθιστά τους μαθητές τους σκληρότερα εργαζόμενους πολίτες του κράτους.
“Οι κανονισμοί δεν θα είναι η λύση” συνέχισε, αναφέροντας ότι η πραγματική και επείγουσα πρόκληση είναι η εφαρμογή και αξιολόγηση στη συνέχεια των αποτελεσμάτων.
Αν το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχύσουμε τα φροντιστήρια, εφόσον το διαπιστώσουμε, θα δράσουμε άμεσα και να κάνουμε αλλαγές, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι στα νομοθετήματα υπάρχουν πολλές ρήτρες που είναι εκσυγχρονιστικές. Εξέφρασε την άποψη ότι η εισαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνα θα μετατρέψει το σχολείο σε εξετασεοκεντρικό.
Πρέπει επίκεντρο να είναι το κυνήγι της γνώσης και όχι το κυνήγι για το βαθμό, είπε αναφέροντας ότι θα καταψηφίσει τους κανονισμούς. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές τροπολογίες, με τις οποίες ο στόχος είναι να οδηγήσουν έστω και ένα βήμα μπροστά τον τόπο.
Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι δεν αφήνουμε τα παιδιά να χαρούν τα παιδικά τους τους χρόνια, που κάποιοι τους τα κλέβουν μυστικά.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στόχος του Μετώπου είναι η δημιουργία σχολείου για διαπαιδαγώγηση σε ελληνορθόδοξα ιδανικά και στην καλλιέργεια των ιδανικών “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια”. Πρόσθεσε ότι το Μέτωπο εστίασε στην υποχρέωση για υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών. Είπε ακόμα ότι δεν θέλουμε τα παιδιά από καταβολής ελληνορθόδοξους, αλλά και από αγωγής.
Ο κ. Παπαγιάννης είπε επίσης πως το ΕΛΑΜ ως το μόνο εθνικιστικό κίνημα την Κύπρο, με τροπολογία του προσθέτει στις σχολικές εορτές διδασκαλία για το ενωτικό δημοψήφισμα. Κατά τη συζήτηση επί της τροπολογίας, ο κ. Παπαγιάννης εξήγησε ότι η τροπολογία διαλαμβάνει ολιγόλεπτη αναφορά μέσω φυλλαδίου στην τάξη.
Η τροπολογία του ΕΛΑΜ υπερψηφίστηκε με 19 ψήφους υπέρ, 16 εναντίον και 18 αποχές.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις