Έρευνα: Οι άντρες κληρονομούν τη φαλάκρα από τις μητέρες τους;

Έρευνα: Οι άντρες κληρονομούν τη φαλάκρα από τις μητέρες τους;

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν 287 παραλλαγές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, που σχετίζονται με πάνω από 100 γονίδια και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φαλάκρας στους άνδρες. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων που έχει ένας άνδρας να χάσει όλα ή σχεδόν όλα τα μαλλιά του στο μέλλον.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη γενετική μελέτη πάνω στη φαλάκρα έως σήμερα. Μέχρι τώρα είχαν ανακαλυφθεί πολύ λίγα γονίδια εμπλεκόμενα στην απώλεια του τριχωτού της κεφαλής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρικάρντο Μαριόνι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για πάνω από 52.000 άνδρες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Από αυτούς, το 32% δεν είχαν χάσει καθόλου τρίχες, το 23% είχαν ελαφρές απώλειες και το 28% μέτριες και το 18% σοβαρές.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ήδη μια φόρμουλα που αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια για πρόβλεψη της πιθανότητας φαλάκρας, με βάση την παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων. Παραδέχθηκαν πάντως ότι μια ακριβής πρόβλεψη απέχει ακόμη πολύ. Προς το παρόν, είναι δυνατό να εντοπισθούν κάποιες ομάδες του ανδρικού πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.

Αρκετά από τα νέα γονίδια σχετίζονται με τη δομή και την ανάπτυξη των τριχών. Μερικά από αυτά μπορεί να αποτελέσουν στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών της φαλάκρας. Πολλά από τα «ένοχα» γονίδια βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ, που οι άνδρες κληρονομούν μόνο από τις μητέρες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE