ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Κάποιοι ζητούν αφορμές για να αποφύγουν ανάληψη ευθυνών στο Κυπριακό

Πρόεδρος: Κάποιοι ζητούν αφορμές για να αποφύγουν ανάληψη ευθυνών στο Κυπριακό

Ας μην επιτρέψουμε από δικές μας περιττές ενέργειες, να αιτιολογούν την αποφυγή της ανάληψης των ευθυνών, εκείνοι που ευθύνονται για την κατοχή, τη διαίρεση, τους κινδύνους απόσχισης, τους κινδύνους τουρκοποίησης ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας, διαμήνυσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε εκτός κείμενου αναφορές του στην τελετή απονομής των Βραβείων Νεολαίας 2016, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάλεσε όπως επικρατήσει σοβαρότητα από όλους, γιατί όπως υπέδειξε, "κάποιοι ζητούν αφορμές για να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που φέρουν".

" Δεν είναι ανάγκη από ίδιες πράξεις να συμβάλουμε ή να αιτιολογήσουμε μια επιχειρηματολογία ανεδαφική", είπε και υπέδειξε πως για τον ίδιο είναι αδιανόητο, "37 τόσα χρόνια διαλόγου, με απώτερο στόχο να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα στη βάση της ΔΔΟ, να αμφισβητείται σήμερα η βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς γιατί τάχα, βεβαίως ακαίρως και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, έχει προκληθεί ένα θέμα δεκαλέπτου αναφοράς σε ένα ιστορικό γεγονός".

Ουδείς, συνέχισε, είχε εισηγηθεί με την τροπολογία (του ΕΛΑΜ), ότι αλλάζουμε πολιτική και στρεφόμαστε προς μια ανέφικτη για να επιτευχθεί λύση, "στην οποία ουδείς εμμένει, ουδείς προβάλλει και ουδείς αξιώνει, εξ ου και η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, όπως εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ΗΕ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ".

"Είναι θερμή μου παράκληση να αποφεύγονται οι όποιες ενέργειες από δικής μας πλευράς που θα δίνουν λαβή για όσους βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους ή την ώρα που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να δίδουμε δικαιολογία έτσι ώστε να αποφεύγεται αυτό που καλούνται από τη διεθνή κοινότητα (να πράξουν)", συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ακόμη ότι "η Σύνοδος για την Κύπρο δεν ήταν παρά για να δώσει η Τουρκία απαντήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, για το ποιες είναι οι θέσεις της γενικότερα όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ποιες είναι οι θέσεις πάνω στα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που πρέπει να δοθούν απαντήσεις που να συνάδουν απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

Ας μην επιτρέψουμε από δικές μας περιττές ενέργειες, τόνισε ο ΠτΔ, "να αιτιολογούν την αποφυγή της ανάληψης των ευθυνών εκείνων που ευθύνονται για την κατοχή, τη διαίρεση, τους κινδύνους απόσχισης, τους κινδύνους τουρκοποίησης ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας".

"Δεν θέλω να επεκταθώ, δεν θέλω να απαντώ εις όσα αστήρικτα ακούω από τουρκοκυπριακής πλευράς", ανέφερε δε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας και για την επανάκτηση της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας που αξίζει στον λαό μας.

Πιστεύω, είπε, πως με αυτά δεν εκφράζω μόνο το δικό μου όραμα, αλλά και το όραμα του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας και της κυπριακής κοινωνίας και υπέδειξε ότι "έχουμε γνώση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε και δεν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι με φραστικές διακηρύξεις μπορούμε να πείσουμε την Τουρκία να μεταβάλει την αρνητική της στάση".

Στην ομιλία του, εξάλλου, και αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "με πολλή σεμνότητα και σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, συντεχνιών, εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και των θυσιών κατά κύριο λόγο του λαού μας, πετύχαμε τη διάψευση όσων δεν πίστευαν στο πείσμα και την αποφασιστικότητά μας".

Σήμερα, συνέχισε, η χώρα μας έχει ρυθμούς ανάπτυξης από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και αναγνωρίζεται διεθνώς πως αυτό που έχει επιτευχθεί, μέσα σε αυτό το ελάχιστο διάστημα, ήταν ένας άθλος του λαού μας.

Υπέδειξε παράλληλα ότι, παρά το ότι οι συνέπειες της κρίσης δραστικά μειώνονται, υπάρχουν ακόμη και είναι εμφανείς, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, με κυριότερη επίπτωση τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

"Είναι για αυτό το λόγο που το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την υποστήριξη του Διεθνούς Γραφείου  Εργασίας, έχει καταρτίσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Απασχόληση των Νέων, συνολικού ύψους 47 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014 -2017", υπενθύμισε ο ΠτΔ.

Την ομάδα στόχου, πρόσθεσε, αποτελούν οι νέοι από 15 μέχρι 29 χρονών, με μέτρα άμεσης εφαρμογής, καθώς και μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εφαρμογής, όπως, σχέδιο τοποθέτησης ανέργων νέων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας, σχέδιο τοποθέτησης ανέργων νέων αποφοίτων Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι και διετούς φοίτησης για απόκτηση εργασιακής πείρας και σχέδιο παροχής κινήτρων για την απασχόληση ανέργων νέων, ηλικίας μέχρι 25 ετών.

"Σημαντικό μέρος της προσπάθειας μας είναι να βάλουμε στην άκρη το παρελθόν και μέσα από τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι νέοι μας, πιο καταρτισμένοι, να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας", συμπλήρωσε.

Διαμήνυσε ακόμη προς τους νέους πως "μέσα από τις προτάσεις μας για μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα, αυτό που επιδιώκουμε και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα γίνει αποδεκτό και από τις πολιτικές δυνάμεις - έστω και αν έχουν απορριφθεί τα πρώτα πέντε νομοσχέδια - με την επιμονή μας και τις διορθωτικές κινήσεις που κάνουμε, ελπίζω να επιτύχουμε ώστε, μέσα από τη μεταρρύθμιση, να πετύχουμε και την αξιοκρατία, να αποκαταστήσουμε τη δική σας εμπιστοσύνη προς την πολιτεία, να δημιουργήσουμε συνθήκες που ο καθένας να πιστεύει στη δική του αξία και όχι στα δικά του μέσα ή στις δικές του φιλικές σχέσεις".

Έστειλε τέλος ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι δηλαδή "μπορούμε να είμαστε περήφανοι και ευτυχείς για την πατρίδα μας, μπορούμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε αυτή τη χώρα με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία" και πως, αν και δεν είναι εύκολος ο δρόμος, όπως είπε, "είμαι όμως βέβαιος πως μπορούμε να τον βαδίσουμε".

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top