ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Ακόμη και αν η τ/κ πλευρά επανέλθει στο τραπέζι πριν τον Απρίλιο είναι δύσκολη η πρόοδος στα ουσιώδη κεφάλαια»

ΠτΔ: «Ακόμη και αν η τ/κ πλευρά επανέλθει στο τραπέζι πριν τον Απρίλιο είναι δύσκολη η πρόοδος στα ουσιώδη κεφάλαια»

Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι οδηγούμεθα σε οριστικό ναυάγιο μιας προσπάθειας που εδώ και 22 μήνες τουλάχιστον έχει παρουσιάσει σημαντικά στοιχεία προόδου σε σημαντικούς τομείς που αφορούν τη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν παραγνωρίζω βεβαίως το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια, στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ανέφερε ακόμη πως η αναστολή του διαλόγου, με το πρόσχημα μιας καθ’ όλα ατυχούς απόφασης της Βουλής, δεν θεωρεί ότι είναι ο πραγματικός λόγος αποχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι του διαλόγου. Ο ΠτΔ εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση του κ. Ακιντζί οφείλεται ξεκάθαρα είτε στην έλλειψη βούλησης από πλευράς Τουρκίας να προβεί σε υποχωρήσεις στο κεφάλαιο ασφαλείας-εγγυήσεων-αποχώρησης κατοχικών στρατευμάτων, είτε στις δυσκολίες που δεν θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Σε ερώτηση αν μπορούμε να μιλάμε για επάνοδο της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών μετά τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι και αν υπάρξει επάνοδος προ του Απριλίου, που εύχεται να γίνει έτσι, δεν διαβλέπει ότι θα μπορεί να παρατηρηθεί πρόοδος στα ουσιώδη κεφάλαια.

Στη συνέντευξη ο ΠτΔ σημείωσε πως δεν βλέπει να υπάρχει προοπτική για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο το Μάρτιο και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτό επιδίωκε η τουρκική πλευρά με τη διακοπή του διαλόγου, γιατί δεν είναι έτοιμη.

"Όπως έχω προαναφέρει, φαίνεται ότι ο κύριος στόχος αυτή την ώρα είναι οι επιδιώξεις του κ. Ερντογάν να καταστεί απόλυτος άρχων της Τουρκίας. Ενόψει και των πολιτικών συμμαχιών που έχει επιτύχει με το κόμμα της ακροδεξιάς, των Γκρίζων Λύκων, αντιλαμβάνεστε ότι η οποιαδήποτε υποχώρηση στο Κυπριακό - αν είχαν πρόθεση για κάτι τέτοιο - θα δημιουργούσε προβλήματα στο στόχο που έθεσε ο Πρόεδρος Ερντογάν", είπε.

Σε παρατήρηση ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως  μετά τη Γενεύη η τ/κ πλευρά ήταν αγνώριστη στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε πως είναι προ της Γενεύης, μετά το Μοντ Πελεράν, προσθέτοντας ότι "αυτό ήταν πιστεύω μια πολιτική που ταυτίζεται με τα όσα έχω προαναφέρει, δηλαδή το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία".
 
Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε και για τις εκτιμήσεις του γιατί οι Τούρκοι επιδίωξαν τη σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης αν δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ανέφερε πως εδώ είναι που πρέπει κάποιοι να κρίνουν πόσο ορθό είναι, μέσα από τακτικές κινήσεις, "να επιδιώξεις να μάθεις τις θέσεις της άλλης πλευράς, που ρητορικά ισχυρίζεται ότι επιθυμεί τη λύση, ότι είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων, της αποχώρησης των στρατευμάτων- έτσι ελέγετο-, και συνεπώς παρά να αποφεύγεις από φόβο το διάλογο, ορθότερο είναι να τον επιδιώκεις για να διαπιστώσεις αν έχουν ειλικρινείς προθέσεις ή όχι".

"Και σε ένα θέμα στο οποίο μας κατανοούν οι τρίτοι, είναι ακριβώς κατά κύριο λόγο το θέμα των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων. Λόγω του ότι έχουν αντιμετωπίσει παγκόσμιους πολέμους, μετακινήσεις πληθυσμών, διαφοροποιήσεις συνόρων κτλ, αυτό που οπωσδήποτε κατανοούν - και διεφάνη και από την ενημέρωση που έκανα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - είναι ότι είναι αδιανόητο να επιδιώκει κάποιος που είναι κατακτητής σου, να παραμείνει και εγγυητής σου", ανέφερε.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως στη Γενεύη οι Τούρκοι επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις περί συνέχισης εν τη ουσία του καθεστώτος των εγγυήσεων του 1960 και ουδεμία ένδειξη υπήρξε ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν.

"Ενώ και στις Επιτροπές των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν επανέλαβαν τις ίδιες θέσεις χωρίς ίχνος διάθεσης να συζητηθεί κάτι άλλο. Αντίθετα, προκειμένου να συνέλθει η νέα Σύνοδος για την Κύπρο, έθεσαν δύο προϋποθέσεις. Να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών ως προαπαιτούμενο, και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ. Δηλαδή, άλλη μια απόδειξη ότι θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση του ουσιώδους για εμάς κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων", σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι ως Ε/κ για ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών , ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η φαρέτρα μας έχει αρκετά όπλα και πως ο ίδιος δεν θέλει να μπει με κανένα τρόπο σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

"Ο απώτερος στόχος, τουλάχιστον ο δικός μας, είναι να επιτύχουμε μέσα από ένα αλληλοσεβασμό μια λύση που οπωσδήποτε θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Πέραν τούτου λέω ότι η φαρέτρα μας έχει αρκετά όπλα. Γιατί έχουμε προχωρήσει, και αποδεδειγμένα με καλή πίστη, καλή θέληση, να αντιμετωπίσουμε ανησυχίες των Τ/κ. Αλλά δεν μπορεί η μια πλευρά να είναι έτοιμη να σεβαστεί τις ανησυχίες της άλλης, αλλά η άλλη πλευρά να νομίζει ότι από τη λύση θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα καθεστώς, που εν τη ουσία θα μετατρέπει το 21%, και δεν μιλώ για μειοψηφίες ή πλειοψηφίες, αλλά την ολιγότερη σε πληθυσμό κοινότητα, να κυβερνά το όλο κράτος σε βάρος της άλλης κοινότητας που είναι η πολυπληθέστερη", είπε.

Σε παρατήρηση ότι και στην εσωτερική διακυβέρνηση έχουμε ακόμη μεγάλα και δύσκολα ζητήματα ανοιχτά, όπως την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ και την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν το αρνήθηκε πότε (ότι υπάρχουν δύσκολα ζητήματα). "Έχω πει ότι παραμένουν σοβαρές διαφωνίες ακόμα και εκεί που έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος", ανέφερε.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος είπε ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη. "Εμείς επιδιώκουμε την αποφυγή ενός ανάλογου φαινομένου. Αλλά δεν θεωρώ ότι είναι ώρα να ζητούνται ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, τι είναι αυτό που μπορεί να αποδεχθείς, τι είναι αυτό που θα απορρίψεις. Κατά ανάλογο τρόπο τοποθετείται ο κ. Ακιντζί και με υποχρεώνει να απαντώ κατά τον τρόπο που απαντώ. Και η μονότονη και έντονη θέση ότι θα πρέπει να διατηρηθούν εγγυήσεις και στρατευμένα ή μονομερή δικαιώματα παρέμβασης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό. Διότι μπορεί να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια της μιας κοινότητας, αλλά χωρίς αμφιβολία αποτελεί απειλή για την άλλη", ανέφερε.
 
Για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισματ, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε γιατί δεν την αποκήρυξε από την πρώτη στιγμή, προκειμένου οι συνομιλίες να μην οδηγηθούν στο σημείο που έχουν οδηγηθεί. "Μα με συγχωρείτε. Με λυπεί το γεγονός ότι κάποιοι αποδίδουν εξίσου τις ευθύνες ή καλούν και τους δύο, ως εάν να φέρω την ευθύνη", ανέφερε.

Σε ερώτηση αν αναφέρεται στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, απάντησε: "Ναι, με όλο τον σεβασμό, με όλη την αναγνώριση της στήριξης στην όλη διαδικασία, αλλά είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος ότι φέρω την οποιαδήποτε ευθύνη ή δεν αποκήρυξα, όταν την ημέρα που ηγέρθη το θέμα από πλευράς του κ. Ακιντζί, συνερχόταν το Εθνικό Συμβούλιο και ο ίδιος επιζήτησα να γίνει συζήτηση για την άστοχη απόφαση της Βουλής".

"Και εν συνεχεία, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, εις πίστη τους - πλην του ΕΛΑΜ που δεν συμμετέχει - υιοθέτησαν την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου που έλεγε ρητώς ότι, ούτε την Ένωση επιδιώκουμε ως λύση ούτε όμως και τη διχοτόμηση. Για να προσθέσουν εν συνέχεια, ότι εμμένουμε στη λύση όπως αυτή καθορίζεται από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Μεγαλύτερη δήλωση από όλα τα κόμματα - και εννοώ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων που συμμετείχαν στην ψήφιση ενός Κανονισμού για την αναφορά ελαχίστων λεπτών σε γεγονότα του 1950 -  δεν μπορούσε να υπάρξει", ανέφερε ο Πρόεδρος.
 
Σημείωσε ότι λυπάται για το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί δεν ικανοποιήθηκε με την απόφαση του Εθνικού και τις διαβεβαιώσεις μας λέγοντας ότι "εδώ είναι που κρίνεται και η καλοπιστία".

Ανέφερε πως το Εθνικό Συμβούλιου εν ολομελεία και ομοφωνία λέει ότι αποκλείει ως πολιτική την Ένωση, και το γνωρίζει καλά ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ακόμα και εκείνοι που διαφωνούν με τη διζωνική, δικοινοτική, αυτό που υποστηρίζουν είναι την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τη συνέχιση του καθεστώτος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ικανοποίηση των τουρκικών ανησυχιών μέσα σε αυτό το περίβλημα, με βάση το Σύνταγμα του 1960.

"Συνεπώς, δεν μπορούν οι προφάσεις, και ιδιαίτερα όταν καλώς γνωρίζουν κάποιοι ότι εκείνος που ήγειρε το θέμα - και μιλώ για τη δική μας πλευρά - ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- και επέκρινα μάλιστα και τη στάση του ΔΗΣΥ- να λένε ότι φέρουμε εξίσου ευθύνη. Είναι λυπηρό γιατί προσβάλλουν και το Εθνικό Συμβούλιο. Και επαναλαμβάνω. Ήταν ομόφωνη απόφαση. Ουδείς διαφώνησε, ήταν η μεγίστη θετική απάντηση προς όσους αρνητικούς συνειρμούς θα μπορούσε να δημιουργήσει η απόφαση της Βουλής για την ολιγόλεπτη αναφορά", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως δεν δικαιολογείται η τ/κ πλευρά να απαιτεί να ταπεινώσει την ε/κ και αυτό ήταν και ένα εκ των επιχειρημάτων που ανέπτυξε κατά την επεισοδιακή, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ότι δηλαδή δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι η 1η Απριλίου που ήταν η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης για την Ένωση είναι δημόσια αργία, γίνονται δοξολογίες, γίνονται παρελάσεις, γίνονται εορτασμοί, και ενοχλείται από μια απλή αναφορά.

"Συνεπώς, επρόκειτο περί απλού προσχήματος ή προφάσεως. Και με λυπεί αυτό το γεγονός, γιατί θα έπρεπε να αναλογιστεί ή τουλάχιστον, θεωρώ ότι πολύ πιο πρέπων θα ήταν, αν λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν εξαιτίας του δημοψηφίσματος, ζητούσε μια μικρή αναστολή του διαλόγου διότι υπάρχουν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτό θα ήταν πολύ πιο ορθό και θα επιδείκνυε ένα σεβασμό, αντί να προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες για έναν εν τη ουσία ανύπαρκτο λόγο, με προσχήματα όπως ότι η ε/κ πλευρά αυτό που επιδιώκει είναι τάχα η Ένωση", ανέφερε

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ράγισε το γυαλί, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. "Εγώ δεν θεωρώ ότι ράγισε το γυαλί. Θεωρώ ότι υπάρχουν λόγοι που υπαγόρευσαν στον κ. Ακιντζί να τηρήσει τη στάση που τήρησε. Θέλω να είμαι ακόμα επιεικής, με την ελπίδα ότι και οι δύο αποσκοπούμε στον ίδιο στόχο. Στο να εξυπηρετήσουμε την πατρίδα πρώτιστα και πάνω απ’ όλα και τους συμπολίτες μας. Είτε Ελληνοκύπριους είτε Τουρκοκύπριους", σημείωσε

Σε σχόλιο ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ισχυρίστηκε ότι έχει αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα για τις Προεδρικές του 2018, ο ΠτΔ ανέφερε πως με πολύ ευγένεια θα απαντήσει, όχι μόνο προς τον Άντρο Κυπριανού αλλά και προς όσους προβάλλουν κάτι ανάλογο, ότι έχει εκλεγεί για πέντε χρόνια.

"Εάν έλεγαν ότι εκείνος που εκλέγεται θα κυβερνά μόνο τα τέσσερα και τον τελευταίο χρόνο θα αδρανεί, διαφορετικά αν πράξει ό,τι οφείλει να πράξει μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του είναι προεκλογική εκστρατεία, λυπούμαι πάρα πολύ. Είναι καλά γνωστό ότι για μια σημαντική περίοδο ήμουν πλήρως ενασχολημένος με το διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε λύση του Κυπριακού. Αυτή την ώρα που δίνεται η ευκαιρία ή ανάπαυλα λόγω της αποχώρησης των Τ/κ από το διάλογο, ε ναι θα επικεντρώσω την προσοχή μου στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Μέχρι και την τελευταία μέρα θα προσπαθώ να υλοποιήσω τα όσα είχα δεσμευτεί, να αντιμετωπίσω τα όσα προβλήματα ο τόπος αντιμετωπίζει. Και το τελευταίο που θα διανοούμουν, είναι να σκέφτομαι τάχα τις εκλογές του 2018", ανέφερε.

Ο ΠτΔ λέει στη συνέντευξή του πως έμαθε να γνωρίζει πότε αποφασίζει σε όλη του την πολιτική διαδρομή, και το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα να εκτιμά εάν και κατά πόσο μπορεί να διεκδικήσει, και θεωρεί ότι  αυτό που υπαγορεύει το καθήκον του αυτή την ώρα, είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, όπως έπραξε και τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

"Αλλά όταν έχεις το Σύστημα Υγείας να είναι μπροστά σου σε εκκρεμότητα, όταν έχεις προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού, όταν έχουν προβλήματα άλλοι κλάδοι της οικονομίας ή οι συμπολίτες μας, θα πάψω να εμπλέκομαι γιατί πιθανό να παρεξηγηθώ ότι προσβλέπω στις εκλογές του 2018; Όποιοι θέλουν για τους δικούς τους λόγους που είναι απόλυτα θεμιτοί να εμπλακούν σε προεκλογικό αγώνα, είναι ελεύθεροι να το πράξουν. Ο λαός θα μας κρίνει όλους. Καθήκον μου θεωρώ ότι είναι να ασκήσω τα καθήκοντά μου μέχρι και την τελευταία στιγμή", ανέφερε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άγρια συμπλοκή στη Λευκωσία: Κουκουλοφόροι ξυλοφόρτωσαν, έκλεψαν και έστειλαν στο Νοσοκομείο 31χρονο

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς

• Μυστηριώδες πολεμικό αεροσκάφος χωρίς ουρά εμφανίστηκε στην Κίνα - Φήμες για μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες

• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο



 GSI: Την απάντηση Αθήνας στην επιστολή Παπαναστασίου αναμένει η Λευκωσία

GSI: Την απάντηση Αθήνας στην επιστολή Παπαναστασίου αναμένει η Λευκωσία

Στο περιεχόμενο του πλαισίου κατανόησης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας περιορίστηκε η σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top