Την άποψη ότι η Βουλή θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και ακολούθως να ξεκινήσει τη συζήτηση για έγκριση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το ΓεΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως έτσι θα αποφευχθούν τροπολογίες στην Ολομέλεια που ενδεχομένως να δημιουργούσαν προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου και τα οποία, όπως είπε, ενδεχομένως θα χρειάζονταν πολλαπλάσιο χρόνο να διορθωθούν.
«Η ψήφιση και μόνο των νομοσχεδίων δεν είναι αρκετή και αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψήφιση του νόμου για το ΓεΣΥ το 2001 χωρίς όμως να εφαρμοστεί ποτέ.
Ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε όμως τη σημασία της ορθής και ορθολογικής εφαρμογής της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και στη συνέχεια την έγκριση του νομοσχεδίου για εφαρμογή του σχεδίου.
«Τι σημασία έχει εάν τα δύο νομοσχέδια ψηφιστούν με διαφορά δύο ή τριών μηνών; Όύτως ή άλλως η εφαρμογή δεν θα γίνει άμεσα», ανέφερε.
Είπε ότι εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες όσοι υποστηρίζουν την ταυτόχρονη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων. «Η μία σκοπιμότητα είναι καθαρά προεκλογική και η δεύτερη σκοπιμότητα επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν αίσθηση τι σημαίνει εφαρμογή ενός ΓεΣΥ», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Οι προϋποθέσεις για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων
Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, για να προχωρήσει η αυτονόμηση θα πρέπει πρώτα να υπάρξει αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, από το μεγάλο αριθμό ασθενών που καταφεύγουν σε αυτά λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Αυτό, όπως είπε, με την εφαρμογή της πολιτικής απόφασης για μεταφορά μέρους των δικαιούχων στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρησή των δημοσίων νοσηλευτηρίων, χωρίς να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.
Ζήτησε επίσης τον καθορισμό πολιτικής για το θέμα των φαρμάκων, που αποτελούν το 23% με 25% της συνολικής δαπάνης για το ΓεΣΥ. Εισηγήθηκε ότι να καθοριστεί τιμή για κάθε φάρμακο, με τη διαφορά να καλύπτεται από τον ασθενή.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνει μελέτη για το τι ανάγκες έχει ο δημόσιος τομέας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχει το δημόσιο, αλλά και για να υπάρχει ομοιόμορφη προσφορά υπηρεσιών δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Κύπρο, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας στην ύπαιθρο και ορεινές περιοχές.
Θα πρέπει, πρόσθεσε, να καθοριστεί ο αριθμός των απαιτούμενων εξειδικευμένων ιατρικών μονάδων και κλινικών, όπως για παράδειγμα, τον αριθμό των καρδιολογικών κλινικών, τα ογκολογικά τμήματα, και τους μαγνητικούς τομογράφους.
Όπως είπε, η αυτονόμηση θα πρέπει να γίνει σε τρία επίπεδα. Μια διοικητική δομή που θα προσφέρει ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, ορθολογική ανάπτυξη του ιατρικού και επιστημονικού και ιατρικού προσωπικού, αλλά και οικονομική βιωσιμότητα δηλαδή οι χρεώσεις να γίνονται στη βάση του καθορισμένου κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Από τη στιγμή λοιπόν που θα έχω τη δυνατότητα να προχωρήσω και να εφαρμόσω την αυτονόμηση των νοσοκομείων μπορώ στη συνέχεια με αξιοπιστία να προχωρήσω στην εφαρμογή του ΓεΣΥ», συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος.
Τα χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι καθολικό, να καλύπτει το σύνολο των πολιτών, να εφαρμοστεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, να είναι μονοασφαλιστικό, με τον ασθενή να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τόσο το θεράποντα ιατρό όσο το νοσηλευτήριο.
Εισηγήθηκε επίσης όπως ο εποπτικός έλεγχος γίνεται από τη Βουλή, αλλά και ένα εξειδικευμένο οίκο με εμπειρία στην εφαρμογή σχεδίων υγείας για να αποφευχθούν ενδεχόμενες ατασθαλίες και να αποκαθίστανται λάθη και παραλείψεις.
Είπε ακόμη ότι η μελέτη για τις συνεισφορές να διεξαχθεί «σε κατάλληλο χρόνο πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να ξεκινήσει κατά τρόπο σωστό η συνεισφορά έτσι ώστε να μην δημιουργήσει αναστάτωση και προβλήματα.
Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζει ο ασφαλιστικός τομέας, ο κ. Σιζόπουλος εισηγήθηκε εφαρμογή μεταβατικής περιόδου έτσι ώστε να γίνει προσαρμογή στη νέα κατάσταση πραγμάτων, προσθέτοντας ότι ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να βάλει την επικουρική ασφάλιση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις