ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την πρόταση Δήμου Πάφου για μετεγκατάστασή ΑΞΙΚ στην πόλη, ενημερώθηκε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Για την πρόταση Δήμου Πάφου για μετεγκατάστασή ΑΞΙΚ στην πόλη, ενημερώθηκε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Για την πρόταση του Δήμου Πάφου για μετεγκατάστασή του ΑΞΙΚ στην πόλη της Πάφου, ενημερώθηκε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού από αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος κατά τη συνάντηση τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “η συνάντηση μας με τον Δήμαρχο Πάφου και την αντιπροσωπεία του Δήμου αφορούσε την ενημέρωση μας από τον Δήμαρχο για το ενδεχόμενο μετακίνησης του ΑΞΙΚ από τη Λευκωσία και την εκδήλωση ενδιαφέροντος που καταθέτει το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου”.

“Έχουμε ακούσει με προσοχή τον Δήμαρχο. Θα μελετήσουμε το υλικό που μας έχει δώσει, το οποίο είναι ολοκληρωμένο και περιλαμβάνει μια αναλυτική κατάσταση για τη δυνατότητα της Πάφου να φιλοξενήσει το ΑΞΙΚ”, είπε και πρόσθεσε : “Έχω πει στο Δήμαρχο ότι τις επόμενες μέρες θα μελετήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και βέβαια πρώτα και κύρια θα πρέπει να συζητηθεί το κατά πόσον πολιτικά θα ληφθεί απόφαση μετακίνησης του ΑΞΙΚ από τη Λευκωσία σε κάποια παραλιακή πόλη”.

Όπως είπε, “είναι το πρώτο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Εάν αυτό το ζήτημα ξεκαθαρίσει με απόφαση που θα λέει ότι θα πρέπει να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ – και δεν παίρνω θέση τώρα – η άποψη μας είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να ζητηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλες τις πόλεις που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν το ΑΞΙΚ, να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ένας διαγωνισμός δηλαδή”.

Ανέφερε ότι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια να προχωρήσει η υλοποίηση της καλύτερης πρότασης. “Εμείς θα το μελετήσουμε το θέμα. Δεν έχουμε θέση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα το μελετήσουμε σοβαρά και επισταμένα και όταν και εφόσον ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω”, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαίδωνος είπε ότι “είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την πρόταση του Δήμου Πάφου να φιλοξενήσει το ΑΞΙΚ στην Πάφο. Τα όσα έχει προαναφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μας βρίσκουν σύμφωνους. Και εμάς η προσέγγιση μας είναι αυτή, απλά εμείς πάμε ένα βήμα πιο κάτω και έχουμε ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα, μέσα από στοιχεία, ότι το ΑΞΙΚ πρέπει να μετακινηθεί από τη Λευκωσία”.

Ο κ. Φαίδωνος έκαμε λόγο “για μια παλιά στρέβλωση, η οποία όταν πάρθηκε η απόφαση για να εγκατασταθεί στη Λευκωσία ήταν εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα και ότι πλέον όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι το ΑΞΙΚ πρέπει να εγκατασταθεί σε μια κατ` εξοχήν τουριστική περιοχή. Και εμείς λέμε ότι μπορεί να το διεκδικούμε ως Πάφος και να πιστεύουμε ότι τηρούμε όλα εκείνα τα κριτήρια, όμως ναι, συμφωνούμε να παρθεί η πολιτική απόφαση για μεταστέγαση του από τη Λευκωσία και να πάει σε μια τουριστική περιοχή”.

“Και ναι, να αξιολογηθούμε και οι τέσσερις βασικές τουριστικές περιοχές από μια επιτροπή, κάποια ομάδα που θα οριστεί καθηκόντως και με βάση τη διαδικασία να αξιολογηθούν οι προτάσεις μας και οι δυνατότητες της κάθε περιοχής και όπου αποφασιστεί να εγκατασταθεί, η Πάφος βεβαίως θα το αποδεχτεί, παρόλο που πιστεύουμε ότι είμαστε ένας από τους βασικούς διεκδικητές όμως θα σεβαστούμε μια σωστή και διαφανή διαδικασία”, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι “αυτό το πράγμα δεν πρέπει να καθυστερήσει. Πρέπει να γίνει τάχιστα. Ήδη το ΑΞΙΚ στη Λευκωσία υπολειτουργεί. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 170 φοιτητές μόνο ενώ θα έπρεπε να μιλούμε για 500 και πλέον φοιτητές και την ίδια ώρα παίρνουμε αγωνιώδη μηνύματα από την τουριστική βιομηχανία για σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης με κατάλληλο και καταρτισμένο προσωπικό”.

Ο Δήμαρχος Πάφου είπε ότι λόγω διαφόρων συγκυριών και σωστών κινήσεων εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων να φέρουμε τουρισμό στην Κύπρο “πάει καλά ο τουρισμός στην Κύπρο όμως κινδυνεύουμε πλέον από πολύ υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών που θα προσφέρουμε σε αυτό τον κόσμο”.

“Και ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχει το ΑΞΙΚ για να βγάλει απόφοιτους, να βγουν νέα παιδιά αυτή την περίοδο που έχουμε σοβαρό ζήτημα και ανεργίας και νέων επιστημόνων και νέων παιδιών να περάσουν μέσα από το ΑΞΙΚ και να στελεχώσουν αυτή τη βασική βιομηχανία του τόπου μας. η οποία συνεισφέρει το 20% στο ΑΕΠ”, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top