ΥΓΕΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αύξηση νέων περιστατικών μόλυνσης με τον ιό HIV σε ομοφυλόφιλους άνδρες

ΚΥΠΡΟΣ: Αύξηση νέων περιστατικών μόλυνσης με τον ιό HIV σε ομοφυλόφιλους άνδρες

Η Κύπρος παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά λοίμωξης από τον ιό HIV στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια ανησυχητική αύξηση των νέων περιστατικών, η οποία αφορά κυρίως νέους σε ηλικία άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αλλά και άτομα τα οποία επιδίδονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Αυτό δήλωσε ο Δρ Λίνος Χατζηχάννας, Παθολόγος, Λοιμοξιολόγος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη σε Διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε έρευνα σε σχέση με τις γνώσεις και αντιλήψεις για το HIV - AIDS στην κυπριακή κοινωνία.

Οπως είπε ο κ. Χατζηχάννας, “η προκατάληψη, η ελλιπής ενημέρωση και οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ιό HIV συντηρούν την αυξητική αυτή τάση, εμποδίζοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας”.

Σημείωσε ότι το 2015 στην Ευρώπη καταγράφηκαν πέραν από 153 χιλιάδες νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, αριθμός ρεκόρ νέων μολύνσεων σε ένα έτος από την αρχή της επιδημίας του AIDS στην δεκαετία του 1980.

Ο κ. Χατζηχάννας είπε ότι “συγκεκριμένα υπήρξε σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και μεταξύ ανθρώπων που προσβάλλονται μέσω ετεροφυλικής επαφής ιδίως γυναικών στην ανατολική Ευρώπη”.

Ανέφερε πως “για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης επιβάλλεται η καταπολέμηση του στιγματισμού, των διακρίσεων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού όπως επισημαίνεται στη διακήρυξη – δέσμευση του ΟΗΕ για το AIDS η αδυναμία εξασφάλισης των πιο πάνω υπονομεύει τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας αυξάνοντας τις επιπτώσεις της επιδημίας σε άτομα, οικογένειες, κοινότητες και έθνη”.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηχάννας είπε ότι “αυτό θα γίνει κατορθωτό μόνο αν συνειδητοποιήσουμε ότι η λοίμωξη αυτή αφορά όλους μας ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ότι δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, αντίληψη που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε ένα επισφαλή εφησυχασμό με μοιραία αποτελέσματα”.

Σε δικό της χαιρετισμό η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο είπε πως “είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται αποτελεσματικοί οργανισμοί εποπτείας για την παρακολούθηση και την γρήγορη και ακριβή ενημέρωση προς τους οργανισμούς που μάχονται την επιδημία του HIV.

Πρόσθεσε πως “είναι ενθαρρυντικό ότι χώρες που εφαρμόζουν αυτή την παρακολούθηση και ενημέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αυξηθεί με τα χρόνια”.

Η κ. Ατταλίδου είπε πως είναι σαφές “ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί η γνώση γύρω από την επιδημία του HIV με στόχο να καταπολεμηθεί η άγνοια και η περιθωριοποίηση των συνανθρώπων μας που είτε είναι φορείς είτε πάσχουν από AIDS.

Καταλήγοντας ανέφερε πως “το κράτος, η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα αλλά και οι οργανώσεις πολιτών έχουν καθοριστικό ρόλο στη μάχη αυτή”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Χρίστος Κρασίδης, Γραμματέας και Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS.

Στο ερώτημα για το ποια κατάσταση υγείας θα σας ανησυχούσε περισσότερο, το AIDS / HIV έρχεται δεύτερο με ποσοστό 19% με πρώτο τον καρκίνο και ποσοστό 50% των έγκυρων απαντήσεων.

Το ποσοστό αυτών που γνωρίζουν τι είναι το HIV είναι πολύ υψηλό και αγγίζει το 96%, ενώ στο 100% είναι το ποσοστό που γνωρίζει τι είναι το AIDS.

Στο ερώτημα “ποια λέξη σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη AIDS” το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε “ανίατη ασθένεια” και το 27% “σεξ.”

Σε άλλη ερώτηση για συναισθήματα στο άκουσμα του ιού HIV/ AIDS TO 47% απάντησε ότι αισθάνεται ανησυχία και 17% άγχος, ενώ στο ερώτημα για τον τρόπο που ενημερώθηκαν για τον ιό και την ασθένεια το 55% απάντησε από το διαδίκτυο και το 33% από το σχολείο.

Επίσης 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι επαρκώς ενημερωμένο για το AIDS ενώ ένα ποσοστό του 68% γνωρίζει πού θα αποταθεί προκειμένου να εξετασθεί για τον ιό HIV αν και είναι υψηλό το ποσοστό αυτών που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ και φθάνει στο 69%.

Τ0 69% που απάντησε ότι δεν έχει εξεταστεί ποτέ, δηλώνει ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι σε κίνδυνο. Αρνητική σε ποσοστό 64% είναι και η γνώση για την ύπαρξη της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του AIDS ανέρχεται στο 59%.

Στο ερώτημα για τη γνώση ως προς τη διαφορά του ιού από την ασθένεια 68% απάντησε πως γνωρίζει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δύο, ενώ στο ερώτημα για το ποια άτομα είναι δυνατό να προσβληθούν από τον ιό του HIV, οι ερωτηθέντες απάντησαν, οι ετερόφυλοι άνδρες, οι ετερόφυλες γυναίκες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες, οι αμφισεξουαλικοί και οι αμφισεξουαλικές.

Σε ερώτηση για τον τρόπο προσβολής από τον ιό του HIV το 98% των ερωτηθέντων απάντησε “σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη” και 92% από “αίμα ή μετάγγιση αίματος” ενώ ποσοστό του 68% θεωρεί ότι δεν υπάρχει αποθεραπεία έναντι του 19% που πιστεύει ότι η ασθένεια θεραπεύεται.

Αναφορικά με την αντίδραση στην θετική ένδειξη για την ύπαρξη του ιού του HIV στον σύντροφο ή σε άτομο από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον το ποσοστό του 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα στήριζε το άτομο και μόλις 3% θα απομακρυνόταν.

Για την ύπαρξη οροθετικού ατόμου στο επαγγελματικό περιβάλλον 50% θα το στήριζε και 69% δεν θα άλλαζε καθόλου τη στάση του απέναντι στο άτομο αυτό.

Στο ερώτημα για σεξουαλική επαφή με ένα φορέα του ιού HIV το 83% απάντησε πως δεν θα είχε σεξουαλική επαφή ενώ στο 75% ανέρχεται ο αριθμός αυτών που δεν θα έκανε σχέση με οροθετικό άτομο.

Για το κατά πόσον μια οροθετική γυναίκα δεν μπορεί να τεκνοποιήσει ποσοστό του 76% απάντησε πως αυτό είναι λάθος, 5% πως είναι σωστό και 19% ότι δεν γνωρίζει ενώ για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από μια έγκυο οροθετική στο έμβρυο που κυοφορεί 63% απάντησε πως οι πιθανότητες είναι αρκετές και ελάχιστες το 15%.

Τέλος, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 69% δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν κάποιο άτομο που να είναι φορέας του ιού HIV.7

Το δείγμα της έρευνας ήταν στα 656 άτομα, η έρευνα διεξήχθη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 διαδικτυακά.

Συνεργάτες στη διεξαγωγή της έρευνας είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Οικογενειακού Προγραμματισμού, η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου. Στηρίζει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άγρια συμπλοκή στη Λευκωσία: Κουκουλοφόροι ξυλοφόρτωσαν, έκλεψαν και έστειλαν στο Νοσοκομείο 31χρονο

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς

• Μυστηριώδες πολεμικό αεροσκάφος χωρίς ουρά εμφανίστηκε στην Κίνα - Φήμες για μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες

• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο



 GSI: Την απάντηση Αθήνας στην επιστολή Παπαναστασίου αναμένει η Λευκωσία

GSI: Την απάντηση Αθήνας στην επιστολή Παπαναστασίου αναμένει η Λευκωσία

Στο περιεχόμενο του πλαισίου κατανόησης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας περιορίστηκε η σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top